Tellus veckobrev v.42

Hej allesammans!

Det har varit kul att ha Nadja på plats i veckan. Som ersättare för Nick har hon verkligen “fått hoppa på i farten”. Under veckan fick ena klassen också chansen att träffa 3 personer som var en del av ett studiebesök på skolan. 3 rektorer varav 2 var från Norge fick chansen att se vad grön kan prestera (de gav mycket beröm efteråt)!

Normer & värden
Det är alltid lika kul att se när ni elever engagerar er i olika saker. I måndags gavs många prov på det. Tillfället var klassråd och ni fick chansen att jobba de frågor som lyfts fram under tidigare klassråd. Allt gick inte med er då vissa t ex upptäckte att anmälningsdatumet passerats för en rolig basketturnering. Men, men ni kunder ta er vidare och andra jobbade vidare med sina frågor och vi fick fram ideér om t ex en tävling som ska sporra klasser att slänga mindre mat.

Läxor
Ny termin och vi har nu kommit in en bit i denna, då har det blivit tydligt att vi har mer läxor och prov än tidigare. Flera elever har uppmärksammat detta och även några föräldrar har kontaktat oss mentorer. Vi har nu gjort så här. Vi kommer testa att följa några riktlinjer för Tellus:

* Vi inför att vi har max ett prov per vecka.
* Ämnen som har prov kommer under dessa veckor se till så att de andra läxor inte ges (eller begränsade)
* Alla lärare ser till att kolla läx/provmängd innan man lägger ut nya läxor/prov. Ligger det prov i veckan kanske man kan minska ned läxan.
* Om möjligt ge alternativ på nivå när man ger läxor för att kunna hitta sin nivå.

Utöver detta kommer vi mentorer fortsätta jobba med/prata om studieteknik för att hitta nya sätt att göra saker.
Vi kommer testa att använda delar av mentorstiden under en period till att planera/läxor.
Vi ska se över om vi inför t ex prov ska erbjuda extratillfällen då man kan få hjälp med frågor. Vi startar redan nästa vecka se nedan!

Vi tänker att detta ska vara ett sätt som kan göra ökningen av antalet läxor/prov mindre belastande. I detta finns även ett lärande av hur man bl a planerar och prioriterar olika saker. Detta lärande kan vi alla vara med och stötta i/runt.

SO-läxhjälp
På tisdag testar vi att ha riktad läxhjälp inför ett prov. Alla i Tellus är inbjudna och vi ses tisdag 25/10, kl. 15.30 i röds klassrum. Fredrik kommer vara på plats och vi kommer skapa grupper där behovet/önskemålet ser olika ut.

Närmar oss höstlovet & nystart 
Snart är det höstlov för er elever och Alla helgons helg för oss alla. Ledigheter är något att se fram mot och vi ser redan fram mot “nystarten” efter lovet. Se över hemma om det är något som kan göra nystarten bättre ex vassare planering, fokus på målen, märkta varma kläder, bra att ha material på plats ex bra penna.

Planerar för föräldramöte
Vi mentorer planerar just nu inför kommande föräldramöte som vi kommer ha efter höstlovet. Har ni punkter kan ni gärna maila oss dessa.
Några fokusområden är:

  • Nationella prov & fortsättning på “betygsskolan”
  • FIRO- ett sätt att se på gruppers utveckling + skapande av elevaktiviteter.
  • Diskussion om hur vi alla kan stötta våra unga i deras tillvaro på nätet.
  • Föräldrakoordinatorerna

Ledigheter under vt-17
Vi vill åter lyfta fram vår tidigare information gällande ledigheter under vårterminen. Grundprincipen är att inga ledigheter ges under vårterminen fram tills alla nationella prov är klara (vi kommer motivera mer utförligt på föräldramötet).

Ha en fantastisk höst (vinter?)helg allesammans!

/Tellusteamet

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']