Tellus veckobrev v 45

Hej alla härliga elever i Tellus

och alla föräldrar!

Vi är då tillbaka efter ett skönt, härligt lov som behövdes för oss allihop. En chans till att få vila från skolan och samla nya krafter. Dessa krafter visade ni verkligen när vi startade veckan med några nya områden.

NO

Vi har nu tagit en kort paus i sex- och samlevnadsbiten och börjat med ett projekt i teknik, vårt pepparkakshusbygge. Detta är ett projekt mellan flera olika ämnen (bild, matte, teknik och hemkunskap). Alla elever har redan gjort skisser i bilden, fortsatt (och blivit klara denna veckan) med sina ritningar i matten. I tekniken började vi denna vecka att skapa våra mallar för att ha till utbakningen av våra pepparkakshus som börjar i nästa vecka i hemkunskapen.

Det var fantastiska pepparkakshus jag fick se och det var så kul att se att skisserna och ritningarna verkligen stämde överens. Här kommer ett axplock av några ritningar och några bilder från skapandet av mallar.

Om ca 2 veckor kommer tekniken tillbaka igen och då ska vi montera ihop våra pepparkakshus samt dekorera dem. Ska bli kul att få se alla era olika pepparkakshus.

Svenska

I svenska har vi också tag tin lite nya delar. Vi har jobbat vidare med våra fantasyböcker (där deadline, att ni ska vara klara är v 48) både med att skriva och att göra bilder till våra böcker. Jag blir mer och mer imponerad över era kunskaper. Så stolt över att ni nu lyckas få med det grammatiska. Fantasin har det aldrig varit några problem med men vi har insett att när pennan bara går och vi inte riktigt reflekterar över vad vi skriver hamnar grammatiken efter. Vi jobbar på med de/dem (främst) men också att tempus är korrekt genom hela texten samt stavningen.

Vi började också denna vecka att gå igenom olika textgenrer. Denna vecka gick vi igenom brevtypen, hur man gör skillnad på informella brev (brev till personer vi känner) och formella brev (brev till personer vi INTE känner). Under veckorna fram till nationella proven i vår (februari) kommer vi att gå igenom och repetera de olika textgenrerna som finns.

Matte

Under mattelektionerna i veckan har ni gjort klart era ritningar för pepparkakshusen men ni har också förberett er inför de muntliga nationella proven. Tänk på att ni nu har fått testa på hur ett muntligt nationellt prov i matte kan gå till. Detta kommer ni att träna på fler gånger.

Muntliga nationella prov 18/11 OBS ny dag!

Under 18/11 kommer vi att ha en schemabrytande dag för muntliga nationella prov. Detta gäller bara svenska och matte. Engelskan kommer att genomföras 25/11 och görs under en vanlig skoldag där ni får en tid ni ska göra ert prov på. Info om engelskan kommer senare, se Schoolsoft.

All information om de muntliga nationella proven ligger på Schoolsoft. Gå in och läs, titta efter vilken grupp du är placerad i, vilken tid du ska vara här. Ni kommer enbart för proven och är ”ledig” resten av tiden.

I svenska kommer vi att förbereda oss på våra lektioner på måndag och tisdag. Detta är förberedande av den redovisning ni ska hålla under onsdagen.

Föräldramöte

På grund av den situation vi befinner oss i kommer vi inte att ha ett fysiskt föräldramöte. Vi kommer att lägga upp på Schoolsoft en informationstext som ni får ta del av. Detta kommer inom den närmsta tiden. Håll koll och bekräfta att ni läst.

Kommande

V 47- förberedande inför de nationella proven
18/11- muntliga nationella prov (svenska och matte)
25/11- muntliga nationella prov (engelska)

Ha en trevlig helg

Amanda, Cecilia, Krister och Marie

En kommentar

Kommenteringen är stängd.