Tellus veckobrev v 51

Nu Tellus är det äntligen jullov!

Sista veckan denna termin är klar och det har varit en härlig vecka. Vi har gjort lite allt möjligt, jobbat med noveller, rymden, tittat på engelsk film i engelskan, mänskliga rättigheter och barnkonventionen, städat, haft mys och varit på Björnö. 

De första dagarna denna vecka hade vi vanliga lektioner. Det har varit mycket diskussioner på lektionerna, att visa vad man tycker och tänker. Det har varit många fina motiveringar, funderingar och tankar när vi bland annat pratat om ironi och sarkasm utifrån novellen ”Det osynliga barnet” av Tove Jansson. Det är så kul att se och höra att alla är på tårna. Alla deltar, räcker upp handen men också är beredda att dela med sig om man får frågan. Kul att se er utveckling, det har hänt ENORMT mycket här! Det är också kul att se och höra er utveckling kring läsningen då vi alla i klassen hjälper till att läsa novellerna vi jobbat med.

Denna vecka har vi också fått upp de flesta av våra fantasyböcker i klassrummet. Det tog sin lilla tid och det är ännu inte helt klart då jag råkade hitta någon slags bugg i systemet när jag skulle skriva ut i bokformat vilket gjorde att jag kraschade skrivarna här (i alla gårdar) när jag skulle skriv ut så de fastnade och fick starta om sig själv… ooops men nu så har vi flera fantastiska böcker på väggen. Resten kommer att skrivas ut nästa termin (när tiden finns med mig nu när jag lärt mig att gå bakvägen så jag kan skriva ut utan att det kraschar).

Vi avslutade veckan på Björnö där hela klassen var för att umgås, grilla korv över öppen eld och bara få avsluta på ett härligt sätt. Det bjöds även på grillade marshmallows, chokladsås och kex, gott! Det delades även ut pris i klassen både fredspriset men också kreativitetspriset.

Fredspris och kreativitetspris

På Lemshaga delas det ut varje jul pris i fred och kreativitet. Fredspriset är ett pris som tilldelas någon som gjort något för klassen, peppat, stöttat, är en god medmänniska eller liknande. Kretivitetspriset är ett pris som delas ut till en elev i åk 4-6 som gjort något i våra ämnen som visar på en stor kreativitet.

Fredspriset

Motiveringen löd:

Fredspriset för Tellus går till en elev som visar en stor empatisk förmåga. Eleven har också en god ledarskapsförmåga, har ett trevlig bemötande till kompisar såväl som vuxna och andra elever. Utan denna elevs närvaro skulle livet i Tellus bli avsevärt mycket tråkigare. 
Lemshagas fredspris går till 
Molly J
Kreativitetspriset:

Motiveringen löd:

För att ni kombinerat så många kunskaper från olika ämnen med er fantasi och tillsammans med varandra skapat något som får alla som ser det att förundras. Det är en fröjd att se er i arbete och få njuta av det färdiga resultatet. Doften och synintrycket av ert pepparkakshus förgyller Lillgården.

Priset i kreativitet går till Cornelia och Ester

Rymden

Vi har pratat mycket om 2 appar som finns som är gratis att ladda ned till smarttelefoner. Alla elever har dessa på sina iPad men då de inte ännu har möjligheten att ta hem dem kommer namnen på apparna här. Apparna är gratis och fantaskitska att använda. Ut och titta efter stjärnor, stjärnbilder och lär er på ett ungefär hur de ser ut och vart ni kan se dem. Tänk på att ni behöver mörker runt omkring er. Vi har sett fantastiska bilder från rymden, se om ni också kan hitta dem i verkligheten i form av ex. stjärnor och stjärnbilder.

Apparna heter

SkyViewLite (visar och hjälper oss vilka stjärnbilder vi kan se, om vi kan se några planeter etc)

APOD (visar bilder tagna från rymden, allt från bilder till månen eller vintergatan)

Information från IT/media

Då flera av eleverna har behovet av att ta hem sin iPad att jobba med har det kommit en nyhet på Schoolsoft om detta. Det handlar om hemlån av skolans iPad. För att få lov att ta med sin iPad hem behöver föräldrar och elever ta ställning till de regler so gäller. Se all information på Schoolsoft.

Passa nu på att vila upp er så ses vi igen 11/1.

God jul

Önskar Amanda, Cecilia, Krister och Marie