Uranus v.22

Hej alla Uranusar!

 

Nu återstår endast fem skoldagar innan det är dags för skolavslutning. Sommaren är nära!

 

Svenska

Under denna vecka har eleverna fått göra  två olika tester, ett rättstavningstest och ett med ordförståelse. De flesta har även skrivit klart sin faktatext. Förra veckan skrev den röda gruppen till sina brevkompisar och denna vecka har de gröna skrivit tillbaks till sina.

 

Matematik

Fot, aln, famn, steg och tum är några av de begrepp vi har arbetat med i matematik. Vi har gått in i ett nytt kapitel som handlar om längd, omkrets och area. Under veckans lektioner har vi diskuterat vilka mått vi använde oss av förr jämfört med nu. Vi läste en berättelse om hur fel det kunde bli beroende på vilken expedit man handlade av. Till exempel om man handla av en kort eller lång expedit kunde det vara vara stor skillnad på famn-måttet.

 

  

 

NO

Denna vecka har vi diskuterat, experimenterat och funderat över begreppet friktion. Friktion betyder motstånd eller bromsningskraft. När motståndet ökar så blir det en större friktion. Det blir mer friktion på ett t.ex. skrovligt underlag. Om du drar en låda på is så blir det mindre friktion än om du drar den på grus. Ibland vill vi ha hög friktion, till exempel på vinterskorna så att vi inte glider. Eller när vi startar och bromsar på cykeln. Då vill vi inte glida iväg på däcken.

 

SO

Nu har vi arbetat oss igenom de fem största världsreligionerna. Som avslutning på detta arbete har eleverna i mindre grupper fått söka mer information, som vi ännu inte diskuterat, om en av de fem religioner.

 

  

 

Planetspelen 2017

Idag fredag hade vi en aktiv dag på IP. Alla elever på Mellangården var indelade i åtta grupper och deltog i olika aktiviteter som kamratstödjarna hade planerat för oss. Det blev en lyckad dag tillsammans med de äldre kamratstödjarna.

    

    

    

    

 

Läxa:

  • Vi smakar på sommarlovet och läser istället en god bok!

 

Nästa vecka:

  • Måndag 5/6 studiedag – Skola och fritids är stängd.
  • Tisdag 6/6 lovdag – Denna dag firas Sveriges nationaldag. Skolan och fritids är stängd.
  • Idrott på onsdag – eleverna har idrott utomhus.
  • “Clean up coast” Fredag 9/6 – Vi hjälper våra stränder att bli extra fina. Denna dag vill vi att eleverna har med sig matsäck. Eleverna får även ta med en liten fika. Tänk på att ta med extra dryck vid fint väder.

 

Kommande händelser:

  • Måndag 12/6 – Vi träffar våra faddrar på förmiddagen.
  • Tisdag 13/6 –  Denna dag  tänkte vi ha “Klassens dag”. Vi kommer att städa ur våra klassrum på förmiddagen och på eftermiddagen tänkte vi ordna lite fika. De som vill får gärna baka till denna dag och ta med sig till klassen.
  • Onsdag 14/6 – Sommaravslutning kl.9.00. Alla samlas i amfiteatern kl.9.00. Efter avslutningen vid amfiteatern går vi tillsammans tillbaka till klassrummet där vi önskar varandra glad sommar (föräldrar är välkomna in i klassrummet). Därefter serveras tårta i matsalen. Elever fikar gratis och vuxna betalar 20 kr.

 

Ingela, Ann-Sophie & Mats

Klasstelefon: 08-586 313 02

ingela.eriksson@lemshaga.se

ann-sophie.petersen@lemshaga.se

mats.sterneby@lemshaga.se

 

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']