Uranus v.48

Hej Uranusfamiljer!

matematiken har vi denna vecka arbetat med talen 15, 16 och 17. Vi har diskuterat talkamrater samt talfamiljer. Dessutom har vi pratat och arbetat med dubblor och nästan dubblor (5+5, 10+10, 20+20 samt 5+6, 10+11, 20+21). Om man kan dubblorna har man lättare att räkna ut “nästan dubblorna”. Utöver det har vi denna vecka arbetat med upprepad addition (multiplikation) till vår hjälp använde vi oss blockmodellen.

 

I svenska har eleverna denna vecka arbetat med vokalerna, hårda, mjuka, korta och långa. Vi har diskuterat vilka vokaler som är hårda och mjuka och hur man hör att de är det. Samt har vi övat på korta och långa vokaler (kort = låter inte som i alfabetet och lång = låter som i alfabetet). I samma stund arbetade vi då även med dubbelteckning (peter/petter).

 

no-lektionerna har vi denna vecka arbetat med blodet och tänderna. Eleverna har lärt sig spännande fakta och ritat teckningar. I och med det har vi avslutat arbetet om kroppsdelarna och kommer kommande veckor låta eleverna titta närmare på sina egna kroppar. Eleverna kommer också att göra ett släktträd i tre led(till mor-, farföräldrar). Det skulle vara bra om ni föräldrar kunde förbereda dem genom att repetera namnen på mormor och morfar/farmor och farfar.

 

Under veckans so-lektioner har vi läst och sett en kort film om Skogsrået. Vi har samtalat samt skrivit ner fakta om Skogsrået. Denna vecka hade vi två modig “Veckans elever” som var först ut på vårt nya tema. Vi tackar Rebecca och Nils som berättade om sig samt visade bilder och föremål. Nils valde också att ha med sig en hemlig gäst. Nästa vecka ser vi fram emot att få höra mer om Fabian och Alice L.

 

På bildlektionen har eleverna denna vecka fått skapa fina hjärtan med metalltråd. Nu återstår endast varsin lektion i bild för denna termin. På engelskan har vi arbetat med området clothes. Vi har övat på fraserna, I am wearing.., she/he is wearing.., what is she/he wearing? Vi har även övat på olika klädesplagg.

 

Det var åter dags för Jon att komma in till klassen. Denna gång fick eleverna i den gröna gruppen prova på sin e-mail för första gången. Alla elever på skolan har en egen e-mail. E-mailen är: förnamn.efternamn@lemshaga.se. De flesta borde kunna sitt lösenord om inte får ni höra av er till oss. Nästa vecka ska den röda gruppen få prova på sin e-mail. Det skulle vara roligt om ni föräldrar kunde maila till era barn så de får en uppfattning om avsändare och mottagare.

 

Under december kommer varje elev få en lista med uppåtpuffar och en polkagrisstång. Det är en lista med komplimanger där de andra eleverna har skrivit till dem. Vi hoppas att eleverna tar hem dessa och visar er föräldrar då det är ett stort glädjeämne för eleverna och oss lärare. Spara gärna listan till en dag då de känner sig låga.

 

Vi avslutade fredagen med friluftsliv där vi gick en skräppromenad. Eleverna fick gå en promenad och memorera saker som inte hör hemma i naturen. Därefter diskuterade vi hur lång tid det tar för vissa föremål att brytas ner av naturen. Visste ni att det tar mer än 1 miljon år för ett batteri att brytas ner!

 

Läxa:

  • Diamantjakten läsläxa – kapitel 14 “Dagboken”. Läs gärna kapitlet mer än en gång!
  • Diamantjakten läxbok – s.16.
  • Veckans elev – Fabian och Alice L har i uppgift att hålla en presentation om sig, sin familj, intressen m.m. Till på måndagen ska du ha skrivit en kort text om dig själv. Presentationen hålls på torsdagen. Tänk på att förbereda er ordentligt inför er presentation!

 

Kommande händelser:

  • Onsdagen 14/12 – vi åker till Ingarö kyrka för att titta på årets julspel. Denna dag vill vi att eleverna har med sig matsäck.
  • Onsdagen 21/12 – julavslutning i Gustavsbergs kyrka. Avslutningen börjar kl.17.15. Tänk på att ni föräldrar ansvarar för att ta era barn till kyrkan.

 

Övrig information:

  • Snart är det Jullov! För att kunna planera vår verksamhet vill vi veta vilket behov ni har av fritids under lovet. Fyll i enkäten som finns i länken nedan. Kom ihåg att trycka spara efter ifylld enkät. Sista anmälningsdatum 5/12. Fritids har öppet kl. 7.30-17.00  22/12 och 2/1- 4/1. Dag före röd dag stänger fritids 15.00. Detta infaller fredag 23/12 och torsdag 5/1. 27/12 – 30/12  och 9/1 har fritids stängt.

Mvh Fritids

https://goo.gl/forms/7H05pjBmbtc1U18Z2

 

img_0117   img_0122

img_0126   img_0127

img_0128   img_0129

 

Vi önskar er alla en härlig andra advent!

Ingela, Peter, Mats & Linus

Klasstelefon: 08-586 313 02

ingela.eriksson@lemshaga.se

peter.crichlow@lemshaga.se

mats.sterneby@lemshaga.se

linus.akerblom@lemshaga.se

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']