Uranus v.49

Hej Uranusfamiljer!

Tiden går alltför fort och denna helg tänder vi tredje ljuset. Det innebär att det återstår 1 ½ vecka kvar i skolan av denna termin innan tomten kommer på besök och vi alla får ett efterlängtat lov.

 

matematiken har vi denna fortsatt att bekanta oss med multiplikation och division och deras talfamiljer. T.ex 3×4=12, 12/3=4. Vi har laborerat med att dela och växlat tiotalen med ental för att lättare kunna fördela talen. Vi utmanade oss även med att dela ett högre talområde för att se om vissa tal var delbara. Under veckan har vi även arbetat med diagram och tabeller samt har vi arbetat med klockan (hel, halv, kvart i/över).

 

I svenska har eleverna denna vecka arbetat med dubbelteckning. Vi läste en text för eleverna, ”Blodet droppar, bloddet dropar”. Därefter fick de försöka hitta alla stavfel som fanns i texten. Ska det var dubbelteckning eller inte? Vi har även arbetat med homofoner, homonymer och homografer. Några kanske vet vad de betyder andra inte. Homofoner= ord som låter lika men stavas olika (t.ex gäst-jäst), homonymer=ord som stavas lika, uttalas lika men som har olika betydelse (t.ex krona) och homografer=ord som stavas likadant men uttalas olika och har olika betydelse (t.ex banan).

 

no-lektionerna har vi denna vecka arbetat med att avsluta arbetet med kroppens delar. Eleverna har titta på sig själva och placerat in de kroppsdelar och funktioner vi lärt oss i bilder på sig själva. Vi har också gjort ett släktträd och jobbat med att få ihop en NO-pärm. Pärmen får eleverna ta med sig hem när den är klar. Nästa vecka tittar vi på vikten av kost, motion och sömn.

 

Under veckans so-lektioner har vi läst och sett en kort film om trollet. Därefter fick eleverna skriva en kort text. Ni känner väl till talesättet, “Rik som ett troll”. Det sägs att troll har enorma rikedomar men akta er för att bli “bergtagna”. Denna vecka fick vi höra Fabian och Alice.L berätta om sig och sin historia. Fabian tycker bäst om Frankrike och Alice.L gillar att rida. Alice hade även med sig en hemlig gäst. Nästa vecka ser vi fram emot att lyssna på Maximilian och Maja.

Vi avslutade fredagen med friluftsliv där vi diskuterade isvett. Vad bör man tänka på när man beger sig ut på en frusen sjö? Vad ska man ha med sig? Om någon går genom isen vad ska man tänka på och vad kan man göra? Det var några av frågorna som diskuterades.

Läxa:

  • Diamantjakten läsläxa – kapitel 15 “En nalles irrfärder”. Läs gärna kapitlet mer än en gång!
  • Diamantjakten läxbok – s.17.
  • Matteläxbok – läxa 13 s.30-31.
  • Veckans elev – Maximilian och Maja har i uppgift att hålla en presentation om sig, sin familj, intressen m.m. Presentationen hålls på torsdagen. Tänk på att förbereda er ordentligt inför er presentation!

 

Nästa vecka:

  • Onsdagen 14/12 – vi åker till Ingarö kyrka för att titta på årets julspel. Denna dag vill vi att eleverna har med sig matsäck.
  • Fredagen 16/12 – denna dag kommer vi att tillsammans med klass 1 och 3 åka till Gustavsberg för att åka skridskor. Även denna dag vill vi att eleverna tar med sig matsäck. Ta gärna även med något varmt att dricka!

 

Kommande händelser:

  • Onsdagen 21/12 – julavslutning i Gustavsbergs kyrka. Avslutningen börjar kl.17.15. Tänk på att ni föräldrar ansvarar för att ta era barn till kyrkan.

 

img_0132  img_0135

img_0140  img_0151

img_0143   img_0145

img_0150   img_0156

img_0152            img_0153

Vi önskar er alla en härlig tredje advent!

Ingela, Peter, Mats & Linus

Klasstelefon: 08-586 313 02

ingela.eriksson@lemshaga.se

peter.crichlow@lemshaga.se

mats.sterneby@lemshaga.se

linus.akerblom@lemshaga.se

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']