Uranus veckobrev v.10

Hej alla familjer i Uranus!

Det var härligt att ses efter lovet! Denna vecka bjöd även på mycket sol och under fredagen städade vi skolgården tillsammans. Så nu börjar verkligen vårkänslorna krypa fram! 

 

Hesa Fredrik

Eftersom VMA (viktigt meddelande för allmänheten) skulle testats under måndagen så tog vi tillfället i akt att lära oss lite om vad det är och varför vi har det i Sverige. Många av barnen var nyfikna på varför den kallas för Hesa Fredrik. Vi fick lära oss att  Oscar Fredrik Rydqvist, krönikör på Dagens Nyheter, tyckte att den nya larmsignalen lät lika hes som han själv och att det uttrycket spred snabbt och är därför det även går under det namnet. Vi pratade om att det är ett bra sätt att varna, inte bara för krig utan framför allt för olika väderfenomen eller bränder. Vi lyssnade på ett avsnitt om VMA på Lilla aktuellt samt ett klipp där vi fick lära oss hur de olika signalerna kunde låta och vad de betydde. 

 

Svenska

Vi har fortsatt att arbeta med texten “Dex, en superhjälte med hjärta”. Vi har arbetat med antonymer (motsatsord), genom att prata om vad det är, lekt lekar och gjort övningar i arbetsboken.

Sedan skulle vi öva på att skriva en text som beskriver en karaktär. Rubrik, utseende, egenskaper, vad hen tycker om och drömmer om skulle finnas med i texten. Vi läste först en modelltext om “Myran Salma” som drömde om att resa runt i världen. Sedan fick barnen skriva om en igelkott som verkade älska musik. 

Matematik

Under fredagen har vi avslutat kapitlet med talen mellan 0-1000 och övat uppställning i både addition och subtraktion. Nästa vecka kommer matematiken handla om tid. Ett tips är att gärna låta barnen ha en klocka på armen, det är ett lätt sätt att få in kunskap om tid och tidsuppfattning i vardagen!

Vi i gröna gruppen har lärt oss ”klocksången” där vi övar på att fysiskt få vara både tim och minutvisare. Lyssna gärna på ljudfilen när vi sjunger sången och öva på den hemma! Den röda gruppen ska självklart också få lära sig den.

 

SO

Säkerhet på nätet är en otroligt aktuellt ämne. Vi vet att i stort sett alla barn finns på nätet och är bekanta med många olika sajter och sociala nätverk. Nätet är en otrolig möjlighet och till stor nytta! Men tyvärr är kränkningar och sexuella trakasserier vanligt förekommande. 

Därför startade vi upp ett projekt kring just det och vill ge barnen medvetenhet och kunskap för att de ska vara så säkra som möjligt när de är där. 

Vi har läst boken “Nollan och nätet” som handlar om en tjej som får en kompis på nätet som till en början blir en nära vän som alltid finns där. Men sedan händer det saker som gör att Nollan får ont i magen och relationen känns inte alls lika bra som den gjorde från början. Kompisen som heter Wilma ber om bilder och börjar hota Nollan när hon inte vill skicka dom. 

Det vi vill ge barnen är en medvetenhet och verktyg för att surfa säkert. Utifrån diskussionsfrågor från Rädda barnen har vi diskuterat och delat med oss hur vi kan tänka för att känna sig säker när man är på nätet. Bland annat att…

Barnen fick göra sina egna skärmar där de fick välja tips som de vill ge för att vara säker på nätet. 

 

Kommande händelser:

  • v.15 – Påsklov

 

Nästa vecka:

Måndag- Sovmorgon/ fritids

Tisdag- Kör

Onsdag– Idrott

Torsdag – Läxan lämnas in. Friluftsliv

Fredag-  Ny läxa, veckans elev

 

Vi önskar er en härlig helg i solen!

 

/ Sara, Hanna och Mattias

Sara Sandström, sara.sandstrom@lemshaga.se

Hanna Svedlund, hanna.svedlund@lemshaga.se

Mattias Olsson, mattias.olsson@lemshaga.se

Fritids MG: 08-586 313 27