Uranus veckobrev v. 10

Hej alla elever och föräldrar i Uranus,

Det var många spända elever inför onsdagens klassträff och dagen efter var alla eleverna så nöjda med allt som hade planerats inför denna eftermiddag. Tack alla ni föräldrar som gjorde denna gemensamma aktivitet så fantastisk. Ser fram emot fler träffar.

Kunskaper

SO/NO/SV- Jordens tidslinje

Denna vecka har vi tittat närmare på jordens hemligheter som bara ligger där och väntar på att bli upptäckta. Många elever har pratat om att de har sett dessa djur tidigare men som lämningar i stenar. Vi ställde därför frågan “Vad är en fossil?” eleverna kom såklart med många tankar:

“Ett märke av ett djur kanske ett spår eller ett avtryck” Signe

“En fossil kan vara något gammalt en sten eller en snäcka kanske som spolats upp på stranden det är gammalt” Hedda

“Ett djur som har dött och sen utvecklats till något annat. En sten eller något”

“Det kanske är lera först och sen formas leran av djuret och stelnar leran till sten”

 

 

Vi tittade därefter på en film som visade fantastiska fynd från jordens början och hur djur och växter kunde finnas kvar på jorden som avtryck.

Många har även valt att ta med fossil vilket är jätteroligt att få se hur eleverna utvecklas och undersöker på egen hand.

 

 

 

 

Vi började därför såklart att fundera på vilka olika djur eller växter som kanske har funnits eller som vi kanske hoppas skulle ha funnits. Eleverna fick sedan göra sitt djur eller växts avtryck i lera för att vi därefter skulle kunna hälla på gips för att skapa våra egna “fusk fossiler”. Det var så härligt att se eleverna engagemang och lust till denna aktivitet. Eleven fick även rita en bild på hur de tänkte att djuret eller växten såg ut när den levde. Vi kommer under nästa vecka fortsätta titta vidare på våra fossiler och även skapa berättelser för att få höra allt om vad våra djur och växter har varit med om.

      

Elevernas egna tidslinjer

Innan lovet fick alla elever i läxa att ta med sig sin egen tidslinje. Här skulle eleverna berätta om viktiga händelser i sitt liv. Eleverna fick beskriva alla dessa händelser genom bild och text för att under onsdagens lektion kunna få berätta för klassen om det som format just hen. Det var roligt att få se och höra alla elevers minnen och självklart har vi satt upp dessa i klassrummet så att alla kan ta del av kompisarnas historia.

   

Internationella kvinnodagen

Denna vecka inföll internationella kvinnodagen vilket vi uppmärksammade genom att titta tillbaka på några kvinnor som varit med om att göra ett avtryck i historien. Vi tittade bland annat på UR:s film om Selma Lagerlöf – Jämlikhet där vi får höra om hur det var att leva för 100 år sedan för en kvinna. Vi fick höra hur Selma kämpade för kvinnans rättigheter och hur saker som vi tar för givet inte alls var så självklara förr. Eleverna blev förvånade över hur det kunde vara så här och hade svårt att avsluta lektionen då många tankar kom upp. När de gick ut från klassrummet var det fast beslutna över att de skulle fortsätta förändra världen och att alla är precis lika mycket värda oberoende om du är man eller kvinna.

Selma stod upp för det hon trodde och ville göra skillnad och det kan vi alla göra.

“Vill du förändra världen, då får du börja med dig själv och leva som du lär.”

Läxa till nästa vecka:

Nästa vecka så uppmärksammar vi Pi dagen , detta kommer vi göra genom att fundera lite kring vad π är och vad vi kan hitta på med π samt även hur många decimaler vi lyckas memorera. Ni får därför i läxa att titta på detta klipp och vem vet hur många siffror du lär dig memorera…

 

Nästa vecka:

Måndag: Idrott och drama för alla.
Tisdag:
Onsdag: Pi-dagen uppmärksammas, Läxa samlas in, Diamantjakten kapitel 20
Torsdag: Kängurutävlingen (Matte) http://ncm.gu.se/node/1525  Vi fortsätter uppmärksamma gårdagens Pi-dagen. Läxa delas ut, kapitel 21 Galna ungar
Fredag: Friluftsliv

Information från Fritids – Snart är det Påsklov! 

För att kunna planera vår verksamhet vill vi veta vilket behov ni har av fritids under lovet. 
Fyll i formuläret i länken nedan och kom ihåg att trycka på spara.
Vi har ett sista anmälningsdatum 19/3.
Fritids har öppet kl 7.30-17.00. 
Notera att vi stänger 15.00 dag före afton. Detta infaller skärtorsdag 29/3.
 
Mvh Fritids
 

Blänkare:

21/3 Föräldramöte kl:17.30

23/3 Skolloppet, Cancer. Mer info kommer.

2/4 Annandag påsk röd dag, skola och fritids stängt

3-6/4 Påsklov (fritids öppet för de som anmält närvaro, https://goo.gl/forms/FXrwiR7cgjL1thj93)

27/4 Hattparad för Mellangårdens elever. Vi firar att våren är här. Inför denna dag skapar vi egna hattar.

30/4 Skola och fritids stängt

1/5 Valborg, skola och fritids stängt

9/5 Skolans dag, vi bjuder in er föräldrar att besöka skolan och vara med era barn i skolan. Mer info om denna dag kommer.

10/5 Kristi himmelfärdsdag, röd dag, skola och fritids stängt

11/5 lovdag (fritids öppet)

14-16/5 Studiedagar (fritids öppet)

6/6 Sveriges nationaldag, skola och fritids stängt

14/6 Skolavslutning, Mer info om denna dag kommer.

Sommarlov hemma eller på fritids

20/8 Skolan startar efter sommaren.

Skolloppet Cancer, information
Hej! Idag har vi startat vårt projekt Skolloppet till förmån för Barncancerfonden. Skolloppet kommer att genomföras fredagen den 23/3. Under våra idrottslektioner och på friluftslivet kommer vi nu att förbereda oss med fysiska pulshöjande aktiviteter, se filmer om cancer, göra egna startlappar med namn och nummer mm.
Ni föräldrar kommer med detta veckobrev få en länk till de filmer vi ska se nästa vecka. Det kan vara intressent men oxå bra om ni där hemma tittar på filmerna så att ni kan möta upp ert barns funderingar och frågor.Självklart kommer vi att prata om filmerna när vi ser dem tillsammans.
Även ett föräldrabrev från Team Rinkeby vår samarbetspartner finns med.
Trevlig helg! Gottis

Tack för en spännande vecka,

Camilla, Marie, Agneta, Desirée och Bettina

   

En kommentar

  • Lorenzo säger:

    Vi har läst.
    Ska bli roligt att komma tillbaka till skolan efter helgen!
    Lorenzo och Giusi

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']