Uranus veckobrev v.11

Hej alla underbara Uranusar!

Tack för ännu en lärorik och spännande vecka.  Veckorna rullar på och det är inte långt kvar till påsken. Under veckan har eleverna kommit in ordentligt i sagorna och berättelsernas värld i och med vår läsutmaning. Eleverna har till uppgift att tillsammans läsa 200 böcker och de närmar sig med stormsteg. De är strax är uppe i 100 böcker. Vi fortsätter börja våra mornar med en lugn stund där eleverna läser ur sina böcker. När de har läst ut en bok får de skriva en mini-recension som de sedan sätter upp på vår tavla där vi håller koll på antalet lästa böcker.  

 

 

Under måndagen kom vår nya rektor Marianne på besök till oss. Hon presenterade sig genom att skriva siffror på tavlan som representerade henne på något sätt. T ex siffran ett fick vi veta att han har en båt och siffran 4 är den dag i månaden som hon fyller år. Eleverna tyckte att det vara en rolig uppgift och de kom med flera olika förslag.   

 

Kunskaper

Svenska

Denna vecka har vi arbetat med dialoger. Hur skriver man dialoger och vad använder man för tecken för att visa i texter när någon säger något?  Vi diskuterade när och hur man använder talstreck när man skriver. Eleverna fick dessutom, två och två, öva på att hålla en muntlig dialog för att sedan prova på att skriva en där man använder talstreck. 

 

   

 

Utöver vår läsutmaning har vi våra läsgrupper som eleverna är indelade i. Kopplat till läsningen använder vi oss av några lässtrategier. Denna vecka har vi  använt oss av Reportern som ställer frågor på det lästa. Vi har även använt oss av Detektiven som reder ut nya ord och uttryck. 

      

 

Learn English

“Det känns som om det var evigheter sedan vi hade engelska”, sa några elever i klassen. Men nu var det dags! Denna vecka har vi arbetet med området Clothes. Vi har lärt oss vad några klädesplagg heter t ex jacket, skirt, socks, sweater m.fl.

 

Singma – Pengar

Vi har påbörjat vårt nästa kapitel i matteboken, pengar.  Under detta kapitel har vi räknat, jämfört samt växlat pengar. Dessutom har vi arbetat med problemlösning med pengar.  

   

      

 

Hållbar utveckling –  NO/SO

Denna vecka har vi pratat om att solen är motor till vattnets kretslopp. Vi har diskuterat frågor som; Hur bildas moln? Hur bildas vattenfall? Hur bildas vindar? Hur kan växter växa?  För att försöka svara på dessa frågor såg vi på film samt läste vi om växthuseffekten. Därefter skapade vi ett egen liten värld i form att ett minikretslopp. Det ska bli roligt att se om kretsloppet kommer att fungera. Eleverna fick dessutom planera tomatfrön som förhoppningsvis kommer ge er tomater under sommaren. 

   

   

 

Vi pratade även om förnybar energi och icke förnybar energi. Förnybar energi är något naturen kan ersätta eller som inte går att förbrukas t ex vinden som används för att producera elektricitet. Som aktivitet fick eleverna göra varsin vindsnurra 

 

   

   

 

Hem och skola

Mobiltelefoner

Vi har märkt att fler elever tar med sig sina mobiltelefoner till skolan utan väsentlig anledning. Här kommer därför en påminnelse om Mellangårdens mobilregler:

Vi rekommenderar att alla elever lämnar mobilerna hemma. Tas mobilen med till skolan ska det finnas en överenskommelse med mentor. Det kan handla om att eleven ska börja med självständig hemgång eller av någon annan allvarlig anledning måste ha med sig telefonen till skolan.

Tas mobilen med till skolan ska den lämnas in på morgonen till mentor/lärare och återfås vid hemgång. Mobiler som tas med till skolan är inte skolans ansvar vilket även gäller de som har lämnats in.

 

Läxa:

  • Diamantjakten – läsebok kap. 22  “Fördröjning” s.122-126 samt läxboken s.24. Läsläxan ska tillbaka på torsdag. Lycka till!

 

Information inför vecka 12:

Måndag: 

  •  Rocka sockorna – Denna dag uppmärksammar vi olikheter. FN har utlyst den 21/3 till Världsdagen för Downs syndrom och då rockar vi extra mycket! Genom att ta på dig olika strumpor hyllar du olikheter och slår ett slag för alla människors lika värde och rättigheter. Så sätt på er olika strumpor!

Tisdag: 

  • Skolan börjar kl.9.50. Ta med idrottskläder och handduk. Inga inneskor behövs. 

Onsdag:

Torsdag: 

  • Friluftsliv – ta med frukt, vattenflaska och sittunderlag. Denna gång hoppas vi på att vi kan gå ut i naturen och leta efter vårtecken (om vintern kan släppa taget). 
  • Läsläxan lämnas in.

Fredag: 

  • Läsläxan lämnas ut. 

 

Information från Gottis

 

Kommande händelser:

  • v.14 – Påsklov

 

Vi önskar er alla en trevlig!

 

Ingela, Daniel, Christina och Vincent

 

ingela.eriksson@lemshaga.se

daniel.ekmark@lemshaga.se

christina.langstedt@lemshaga.se

vincent.karlsson@lemshaga.se

Mellangården: 08-586 313 12

Fritids: 08-586 313 27

 

6 kommentarer

Kommenteringen är stängd.