Uranus veckobrev v.11

Hej alla Uranusfamiljer!

Tack för ännu en fin vecka tillsammans med mycket sol och vårkänslor. Undet veckan har Uranus röd haft besök av Melvin i klassen. Melvin går i årskurs 8 på Myrsjöskolan och gör sin prao i den röda gruppen. Han kommer även vara med oss under nästa vecka. Mycket uppskattat av eleverna och vi är väldigt glada att han är med oss.

 

Teknik

Vad är teknik? Det är något vi har tagit reda på! Vi började med att barnen fick fundera och diskutera. Många pratade om att man kunde ha en viss teknik när man målade, spelade fotboll eller gjorde volter i gymnastik. Sedan kom de in på att teknik måste vara en mobil, ett kugghjul, TV:n osv. Vi tog fram bilder på massor av olika föremål. Nu fick de sortera, vad är teknik? Och vad är inte teknik? 

Efter att vi sorterat fick vi lära oss att teknik är allt som används eller tillverkas för att underlätta för människan.

Under fredagen såg vi på ett avsnitt från UR “Veta och teknikpatrullen”. Vi fick lära oss begreppet “artefakt” som är ett föremål som är tillverkad av människan. 

Sedan lekte vi en lek där alla fick ett föremål tejpat på ryggen. Genom att ställa ja/ nej frågor fick man försöka lista ut vilket föremål som man fått. 

Svenska

Det nya kapitlet i läsresans läsebok är en instruerande text med rubriken “Fixa steg för steg”. Där får vi läsa instruktionerna till huvudkrukor och bokmärken. Vi har lyssnat på inläsningen av texten samt att eleverna själva har läst den. Under veckan valde vi att följa instruktionen för att göra egna bokmärken. De blev superfina!

I arbetsboken har eleverna arbetat med ordförståelse, läsförståelse och stavning med dubbelteckning. Vi har repeterat vokalerna och övat på att ord stavas med två lika konsonanter efter en kort vokal.  

Matematik

I måndags startade vi upp kapitlet om tid i Singma. Vi har repeterat klockan och övat på att beräkna tid. Klurigt tycker många men vi kommer fortsätta att öva på klockan under hela terminen. Öva gärna hemma genom att fråga ert barn vad klockan är någon gång under dagen. Vi har sjungit klocksången och satt upp stödstrukturer i klassrummen. 

SO

Nu har vi påbörjar vårt projekt om religion. Vi startade upp med att skriva ordet religion på tavlan och eleverna fick fundera en stund. Sedan gjorde vi en tankekarta utifrån elevernas tankar kring religion. Tillsammans såg vi en kort film “religionskunskap för barn”, där vi fick följa Ida som vill veta vad religion är och lära sig mer om religionerna kristendom, judendom och islam. Under de kommande veckorna fram till påsk kommer vi arbeta med de tre religionerna. 

Info från fritids

Hej!

Nu är det dags att anmäla era tider inför påsklovet.

Torsdag 14/4 stänger fritids 15:00

Fredag 15/4 är fritids stängt pga röd dag.

Vi vore tacksamma om ni fyllde i detta så snart som möjligt, två veckor innan lovet stänger schoolsoft för anmälningar.

 Med vänliga hälsningar fritids och fritidsklubben.

 

Kommande händelser:

  • v.15 – Påsklov

 

Nästa vecka:

Måndag- Sovmorgon/ fritids, internationella Downs syndrom-dagen. Rocka gärna sockorna!

Tisdag- Kör

Onsdag– Idrott

Torsdag – Läxan lämnas in. Friluftsliv – packa gärna med en frukt och vatten.

Fredag-  Ny läxa, veckans elev

 

Vi önskar er en härlig helg!

/ Sara, Hanna och Mattias

Sara Sandström, sara.sandstrom@lemshaga.se

Hanna Svedlund, hanna.svedlund@lemshaga.se

Mattias Olsson, mattias.olsson@lemshaga.se

Fritids MG: 08-586 313 27