Uranus veckobrev v 12

Tack för en fin vecka tillsammans!

Nu går vi mot ljusare tider. Vi hoppas och tror att vår fina skolgård snart ska torka upp så att vi kan se gräs och blommor spira… Men det kanske dröjer några veckor till?

 
  

 

Religionsprojektet
I måndags eftermiddag såg vi en film som utgick från bibelberättelsen om David och Goliat.
Det är en berättelse från Gamla testamentet som tillhör både den judiska och kristna traditionen.
Den judiska symbolen davidsstjärnan har fått sitt namn från David som senare blev judarnas kung.

Berättelsen och David och Goliat blir levande även i vår tid med sin starka symbolik om att vi ska kämpa mot det onda, i Lalehs sång Goliat. Vi pratade om innehållet och budskapet i sången. Vi som är barn kan vara med och göra skillnad.
Nästa vecka fortsätter vi att läsa några berättelser från Bibeln. Vi kommer senare att få besök av en person som har en kristen tro. Känner ni någon som skulle kunna berätta om islam?


Nytt projekt om väsen och geografi

I torsdags började vi arbeta med ett material från ur.se; Hamnskiftarens resa.

Hamnskiftarens resa är en fantasyinspirerad äventyrsserie. I elva avsnitt får lyssnaren följa 10-åriga Jim, som i sällskap med korpen Ayla beger sig ut på en spännande resa genom Sveriges landskap från Skåne i söder till Lappland i norr. Jim gör resan för att få tag på ett botemedel till sin dödsjuka syster. Varför Ayla gör den långa och farliga resan får vi inte veta förrän i det allra sista avsnit- tet. Jim upptäcker ganska snart att han är en ”Hamnskiftare” – en som kan förvandla sig till djur!

Upplägget för vårens lektioner kring Hamnskiftaren kommer vara set samma varje vecka. Först lyssnar vi på ljudberättelsen och därefter pratar vi om innehållet och om landskapet som vi just då befinner oss i.

Vi svarar på frågor kring avsnittet och skriver och ritar i våra skrivböcker. Arbetet kopplas också till elevernas egna erfarenheter kring olika platser och landskap i Sverige.


Sagorna

Vi har fortsatt att skriva på våra sagor om väsen. Den här veckan har vi fokusera lite extra på att lära oss att skriva dialoger, med talsteck. Under torsdagens sista lektion fick de elever som inte går till kören, i röda och gröna gruppen, läsa upp sina sagor för varandra. Vi provade också ett nytt sätt att ge respons. Först fick lyssnaren be författaren förklara om det var något som var otydligt. Man kunde även ställa frågor kring innehållet. Därefter var det dags att ge respons på det som var värdefullt i sagan, kring innehåll, struktur mm. Till sist kunde lyssnaren föreslå förbättringar eller förslag på hur sagan kunde utvecklas.
Genom att ge och ta emot respons utvecklas vårt skrivande på många sätt. Om man kan lära sig att ge kritik och respons på ett konstruktivt sätt kan man också lära sig att ta emot och att utvecklas genom kritik och respons. Naturligtvis måste detta ske på ett respektfullt sätt.

  

 

Friluftsliv
Under tisdagens friluftsliv spanade vi efter knoppar. Sedan gick vi till IP och lekte olika lekar.

 

 

Matematik
Under matematiklektionerna har vi arbetat med uppställning av tal och subtraktion. Vi har lärt oss att växla ett hundratal till nio tiotal och tio ental. Uppgiften var 300-125

 

Nästa kapitel i vår mattebok kommer att handla om pengar.

Kontanter används alltmer sällan i vår vardag och pengar är för många ett abstrakt begrepp. För att underlätta förståelsen för begreppet pengar är det viktigt att eleverna lär sig känna igen våra svenska sedlar och mynt. När elever använder mynt och sedlar så fungerar det som konkret stödmaterial, vilket hjälper dem att utveckla förståelse för pengars värde och stärker deras taluppfattning.

Vi rekommenderar att du låter ditt barn få ta ansvar för en peng när ni handlar småsaker för att träna på pengars värde. Kanske får de veckopeng eller månadspeng och sparar till något de önskar. Egna pengar är man oftast väldigt noggrann med…


Normer och värden

Den 21 mars rockar många barn och vuxna sockan över hela Sverige. Vi hyllar olikheten och stödjer barn med downs syndrom. Detta har vi tagit upp och arbetat med både under onsdagen och torsdagen. Det finns en låt på spotify; Rocka sockan, som vi sjöng och rockade till!

 


Trygga och otrygga platser

På fredagens VIM-grupp pratade vi om trygga och otrygga platser på skolgården. Eleverna fick prata om detta och markera med färg på kartor. Det var blandade grupper från Pluto till Saturnus.
Som vanligt kunde vi se ett fint samarbete som stärker tryggheten bland eleverna.
Nästa vecka kommer detta att tas upp på Trygghetsmötet.

 

 

Hälsning från fritids

Påsklovet närmar sig och vi behöver veta om ditt barn är i behov av fritids-/klubbenomsorg under perioden 15/4-18/4.
Vad god fyll i på schoolsoft under kommentar från vårdanadshavare; Ledig alt. närvaro. Vid närvaro fyll även i aktuella tider.

Vi vill ha in din anmälan senast 24/3 för att garantera en riktigt bra omsorg där personalbemanning, elevantal och aktiviter synkar.
Obs! Fredag 19/4 är det stängt pga röd dag, samt att torsdag 18/4 stänger fritids 15.00 pga dag före röd dag.

Hälsningar Fritids och Klubben


Nästa vecka:

Måndag: Sovmorgon/fritids
Tisdag: Bild, drama mm
Onsdag: Läsläxan delas ut kap 23, idrott
Torsdag: Hamnskiftaren, engelska mm
Fredag: Tindra och Elliot E är veckans elever. VIM mm

Trevlig helg!

Cissi, Sara, Lisen och Vincent

 

5 kommentarer

Kommenteringen är stängd.