Uranus veckobrev v. 12

Hej alla underbara Uranusar!

Nu har vi rott ännu en vecka i hamn. Vi mår alla bra av ljuset och solen som visat sig. Det ger oss mycket energi i dessa tider. I veckan som gått har vi startat ett nytt kapitel i matematiken, gjort två olika laborationen som handlar om hållbar utveckling, fortsatt våra bokcirklar, pratat om Earth hour som är på lördag kl 20:30, gått en härlig vårpromenad på friluftslivet och lekt tillsammans på IP.

 

Kunskaper

Svenska

I veckan har vi fortsatt vår läsutmaning och vi är så nära att nå målet! Det kommer att ske under nästa vecka, så eleverna har fått vara med och planera upp vad de vill göra under nästa torsdag. Pyjamasparty står på schemat! (Mer info längre ner i brevet)

Dessutom har vi fortsatt arbetet med våra bokcirklar.

 

Singma – Geometri

I matematiken har vi påbörjat ett nytt kapitel som handlar om geometri. I kapitlet kommer eleverna arbeta med tredimensionella geometriska former och lär sig känna igen, namnge och beskriva formerna: klot, kub, rätblock, cylinder, kon, pyramid och prisma. De får utforska formernas ytor och tar reda på om de är plana eller böjda, samt beskriva hur många kanter, hörn och sidytor formerna har. De skapar egna tredimensionella former och tränar på att sortera formerna på olika sätt. De övar också på att beskriva och skapa mönster med tredimensionella former.

Hållbar utveckling –  NO/SO

I hållbar utveckling har vi pratat om varför energi behövs. På naturskyddsföreningens hemsida står det:

Energi behövs överallt. För att vi ska se något behövs ljus, för att röra oss behöver vi ha energi i kroppen. Vi använder värme till att laga mat och hålla husen varma om vintern, till varmt duschvatten och till disk och tvätt. Vi använder elektricitet till massor av apparater och fordonsbränslen till våra bussar och bilar.”

Vi gjorde en laboration där vi skulle elda knäckebröd. Målet med övningen var att skapa förståelse för begreppet förbränning, visa på vad som behövs för förbränning och jämföra vad som händer i kroppen när vi äter mat med vad som händer när vi förbränner andra ämnen som ved och bensin.

Vi har också diskuterat vad miljövänlig energi kan vara. All energi har en miljöpåverkan. Fossil energi och kärnkraft har många miljöproblem, men även förnybar energi (vindkraft, vattenkraft, solenergi) kan ha negativ miljöpåverkan om den används på fel sätt.

I veckans andra laboration fick eleverna känna på växthuseffekten. De skulle genom experimentet testa på skillnaden när de sätter ena handen i en plastpåse och den andra i en strumpa. Eleverna stoppade den ena handen i en plastpåse och den andra i en strumpa. De fick sätta gummisnoddar kring handlederna för att det ska sluta tätt.

Strumporna och plastpåsarna fick  sitta kvar ett tag medan vi tittade på en film. Vi pratade om växthus och hur det fungerar under tiden. Vi diskuterade efteråt hur det känns om händerna och varför. Vi drog paralleller till växthus och växthuseffekten.

Vi avslutade veckan med att prata om Earth hour (lördag 27/3 kl 20:30) och Greta Thunberg.

Hem och skola

Läxa:

 • Diamantjakten – läsebok kap. 23  “Var är nallen?” s.127-132 samt läxboken s.25. Läsläxan ska tillbaka på torsdag. Lycka till!

 

Pyjamasparty

Nu har eleverna snart läst 200 böcker tillsammans och klarat vår utmaning. Eleverna har fått vara med att önska vad som ska ske denna dag. Det innebär att vi kommer att ha ett pyjamasparty, grillning, bio och disco.

De som vill får gärna komma i sin pyjamas på torsdagen den 1/4 ! 

 

Info vid sjukdom

Just nu har vi hög frånvaro bland elever/ personal på Mellangården. För att bromsa denna smitta ber vi er att vara extra uppmärksamma på symtom hos barnen. Vid minsta symptom ska barnet stanna hemma. 

 • Har man symtom mindre än ett dygn ska man vara hemma 2 extra dagar.
 • Vid symtom längre än ett dygn, ska man boka Covid test. Vid positivt svar stannar man hemma 7 dagar med de sista 2 dagar utan feber. Vid negativ svar får man gå tillbaka till skolan efter tillfrisknande. Man kan då ha mindre symptom som lite hosta eller snuva. 
 • Om inget test har gjorts ska barnet stanna hemma tills det är helt symtomfritt plus 2 extra dygn. Om 7 dygn har gått sedan insjuknandet och de sista 2 dygn utan feber och med gott allmäntillstånd kan barnet återgå till skolan även med lindriga symtom.

Om man fått ett positiv svar vill vi gärna att ni hör av er till mentor eller skolsköterska. Har ni ytterligare frågor går det bra att höra av sig till skolsköterska Judith.

 

Information inför vecka 13:

Måndag: 

 •  

Tisdag: 

 • Skolan börjar kl.9.50. Ta med idrottskläder och handduk. Inga inneskor behövs. 

Onsdag:

Torsdag: 

 • Läsläxan lämnas in.
 • Pyjamasparty! Ha på dig något som passar till att gå och lägga sig!
 • Fritids stänger kl 15:00

Fredag: 

 • Långfredagen (skolan stängd)

 

Kommande händelser:

 • v.14 – Påsklov

 

Vi önskar er alla en trevlig!

 

Ingela, Daniel, Christina och Vincent

 

ingela.eriksson@lemshaga.se

daniel.ekmark@lemshaga.se

christina.langstedt@lemshaga.se

vincent.karlsson@lemshaga.se

Mellangården: 08-586 313 12

Fritids: 08-586 313 27

 

7 kommentarer

Kommenteringen är stängd.