Uranus veckobrev v. 12

Hej alla i Uranus,

Tack alla ni som deltog under Uranus föräldramöte det var jätteroligt att så många kunde komma. Ni som inte kunde delta har såklart möjlighet att ta del av protokollet här. Protokoll

Kunskaper

No So Teknik Bild – Tidsperioderna Trias, Jura och Krita

Vi har under veckan tagit fortsatt vårt arbete med tidsperioderna Trias, Jura och Krita. Vi har under förra veckan tittat på Jack på Museet där Jack träffar på olika djur och växter från perioderna Trias, Jura och Krita. Eleverna fick i uppdrag under filmen att skriva en tankekarta kring en specifik period. När filmen var klar fick de sedan sätta sig i grupper om sex där alla hade fokuserat på samma period. Eleverna fick här berätta vad de hade skrivit om perioden och därefter skapa en gemensam tankekarta för att sedan kunna skriva en faktatext. Då eleverna gärna ville ha mer fakta så fick de även två olika faktatexter om sin period. För att inte alla skulle känna sig delaktig så delades gruppen med sex elever in i par som fick i uppdrag att skriva sin del i faktatexten till rubrikerna, djur, växter samt något som var speciellt för den här perioden. Eleverna jobbade här i google dokument som var delat med varandra i gruppen så att alla kunde skriva tillsammans.

     

Faktatexterna blev sedan grunden till deras konstruktion i form av tittskåp som skulle representera deras tidsperiod. Här fick eleverna använda sig av olika material som lera, silkespapper, papper, kartong, pinnar, grus, ståltråd de fick själva fundera vad gruppen skulle tänkas behöva för att återskapa deras inre bilder som de fått då de läst och skrivit om perioden.

Det blev fantastiska konstruktioner där det till och med finns rörliga djur i deras tittskåp.

                    

Ma – Pengar

Nu arbetar vi med våra pengar och eleverna tycker det är roligt att få växla och jämföra. Vi har samtalat om begrepp som kronor, sedlar, mynt, värd och växla. Vi har även praktiskt fått använda oss av pengar för att kunna köpa något av en kompis och här kunna lägga fram pengar på två olika sätt tex om något kostar 345kr så kanske elever har lagt fram 3st 100kr sedlar 2st 20kr sedlar och 5 enkronor samt även ett ytterligare sätt. Eleverna har även jämfört olika högar med mynt och sedlar för att ta reda på vilken hög som är värd mest. Samt även hur vi utan att räkna alla pengar kan upptäcka och uppskatta vilken hög som är värd mest. Låt gärna ert barn få använda sig av mynt och sedlar under helgen och prata gärna om pengarnas värde.

          

Normer och värden

Sv med Agneta

Under Agnetas lektioner har nu båda grupperna sett en filmsnutt som på ett enkelt och fint sätt tar upp frågan att alla har rätt till sin kropp. Samtycke för barn. Efter filmen har vi haft diskussioner kring händelser barnen själva upplevt och hur man kan tänka och göra för att man ska må bra.

Vi skickar med länken så att ni även kan titta på filmen hemma och fortsätta diskussionen med ert barn.

Friluftsliv – Tillsammans är vi starka

I fredags utförde Uranus tillsammans med Neptunus och Saturnus Skolloppet ett lopp för att uppmärksamma barncancerfondens viktiga arbete. Vi gick eller sprang och samlade fantastiskt 260 varv tillsammans i Uranus. Tyvärr så var inte vädret och väglaget med oss vilket gjorde att alla blev leriga upp över öronen 🙂 Hoppas alla skor och kläder överlevde loppet.
Om du som förälder vill göra en god gärning och uppmärksamma detta viktiga arbete som eleverna bidragit till så får du gärna swisha din gåva till nr: 1230316208 för att göra skillnad. 
Inför denna dag har vi samtalat om cancer sätt filmer och gjort nummer lappar inför loppet. Vi har även hjältar i klassen som på eget initiativ gjort armband för att sälja för att på så sätt tjäna pengar till barncancerfonden.
Länk till de filmer som eleverna har tittat och samtalat om tillsammans.
            

Nästa vecka:

Måndag: Idrott och drama för båda grupperna som vanligt.
Tisdag:
Onsdag:
Torsdag: Ingen läxa delas ut under lovet men självklart så uppmanar vi alla till läsning.
Fredag: Långfredag 

Blänkare:

2/4 Annandag påsk röd dag, skola och fritids stängt

3-6/4 Påsklov (fritids öppet för de som anmält närvaro, https://goo.gl/forms/FXrwiR7cgjL1thj93)

13/4 Vi åker till Naturhistoriska riksmuseet alla tar med matsäck (lunch frukt och vatten) vill du följa med denna dag så får du gärna anmäla ditt intresse till camilla.mauritzson@lemshaga.se eller marie.moberg@lemshaga.se.

19/4 Avslutningsfest för Marie – Inflyttningsfest med Eva

27/4 Hattparad för Mellangårdens elever. Vi firar att våren är här. Inför denna dag skapar vi egna hattar.

30/4 Skola och fritids stängt

1/5 Valborg, skola och fritids stängt

9/5 Skolans dag, vi bjuder in er föräldrar att besöka skolan och vara med era barn i skolan. Mer info om denna dag kommer.

10/5 Kristi himmelfärdsdag, röd dag, skola och fritids stängt

11/5 lovdag (fritids öppet)

14-16/5 Studiedagar (fritids öppet)

6/6 Sveriges nationaldag, skola och fritids stängt

14/6 Skolavslutning, Mer info om denna dag kommer.

Sommarlov hemma eller på fritids

20/8 Skolan startar efter sommaren.

3 kommentarer

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']