Uranus veckobrev v.13

Hej alla i Uranus!

Äntligen lite vårkänslor på riktigt! Solen har verkligen varit varmt välkommen och skolgården har torkat upp något efter att varit ordentligt blöt och lerig.

Vi har haft en fin och innehållsrik vecka tillsammans med mycket utforskande och lek kring sedlar och mynt.

Svenska

Vi har arbetat med verb och hur de böjs i nutid och dåtid. Vi har tittat på hur en berättelse kan ändras om vi läser något som händer just nu, eller om det redan har hänt. Hur kan verbet i ”Jag leker nu” böjas om jag ska berätta att jag gjorde det igår?

Vi har även lärt oss mer om ordningstal. Vad säger man om någon kommer på plats 4 i en tävling? Eller plats 8? Barnen har fått arbeta med olika böcker och författare som har kommit i olika ordning beroende på hur populära de är att låna på biblioteket. De övade även på läsförståelse genom att genom skriftliga instruktioner måla olika nallar beroende på vilken plats de stod på ett led.

Matematik

Som sagt har vi haft mycket utforskande kring sedlar och mynt. Något som barnen verkligen älskar! Det är härligt att få arbeta med något sånt konkret och ändå vardagsnära och barnen har olika erfarenheter och kunskaper. Vi har arbetat med vad de olika valörerna har för värde, men även utforskat sedlarnas utseende. Vilka är dessa personer på sedlarna och vad var de kända för?

Vi har pratat om Astrid Lindgren, Ingmar Bergman, Greta Garbo, Birgit Nilsson, Dag Hammarskjöld samt Evert Taube. Vi lyssnade även till Birgit Nillson och Evert Taubes musik och sång vilket var väldigt spännande då de flesta aldrig hört opera eller Evert Taubes klassiska visor.

Utöver det har vi arbetat med att jämföra olika belopp samt hur man på olika sätt kan växla pengar. Här nedan ser vi ett exempel flera sätt vi kunde växla en hundralapp på i olika valörer. Tillslut kom vi fram till att det nästan fanns hur många sätt som helst! Ett tips är att ta fram leksakspengar om ni har hemma eller göra egna och leka affär. Ett roligt sätt att få förståelse för värdet av de olika valörerna och samtidigt öva huvudräkning.

Hamnskiftarens resa

Denna vecka har vi fått följa med Jim på hans resa till våra svenska öar Öland och Gotland. Vi har fått lära oss om vad ett gutefår är, hur en väderkvarn ser ut samt vad raukar är för något. Visste ni att man kan säga att Öland både är minst, men också nästa störst? Det är nämligen vårt minsta landskap, men vår näst största ö!

Engelska

Leksaker har varit veckans tema på engelskan och vi har lärt oss namn som skipping rope (hopprep), kites (drakar), marbles (kulor) och cuddly toy (gosedjur). Den bok vi läste ur denna gång handlade om en familj som åkte till en loppmarknad och lämnade in gamla leksaker. Barnen hade så mycket egna erfarenheter kring att ge bort och återanvända gamla leksaker och kläder. Så roligt och intressant eftersom fredagens Vim- grupper precis börjat med ”grön flagg” tema. Vi märker att våra barn är riktigt miljöhjältar!

Vim-grupper

Vim-gruppernas tema var denna gång grön flagg och återvinning. Vi diskuterade och berättade våra erfarenheter kring återvinning av sopor och att man kan göra något nytt av gamla saker. Vi tittade tillsammans på en film från skräplabbet som heter ”Vad är problemet med skräp?” . Därefter pratade vi om återvinning och hur man kan sortera olika sorters skräp. Barnen fick i små grupper sammarbeta och praktiskt arbeta kring hur man sorterar.

Övrig info

Fredag 19/4 är det stängt pga röd dag, samt att torsdag 18/4 stänger fritids 15.00 pga dag före röd dag.

Nästa vecka:

må: sovmorgon/fritids
ti: friluftsliv, drama
ons: läsläxa lämnas in (kap.22), ny läsläsxa delas ut, kap.23.  Idrott
to: kör
fre: vim-grupper, veckans elev, Edvin och Joline.

Trevlig helg!

Mvh/ Sara, Cissi, Lisen och Vincent

4 kommentarer

Kommenteringen är stängd.