Uranus veckobrev v.13

Hej alla Uranusar!

Vi har haft en fin vecka tillsammans och det blev ett lyckat besök på Gustavsbergs bibliotek idag, fredag. Det var roligt att se allas iver när de ska låna böcker! Vi blev dock överraskade av en liten snöstorm när vi skulle äta vår matsäck, så vi behövde packa ihop och vi fick äta klart den i våra klassrum.

Svenska

Denna vecka har vi läst en ny text som heter ”Alla mina sinnen” som är en faktatext. Vi har fått lära oss om ögats, näsans, örats, hudens och tungans olika delar. Vi har lyssnat, läst enskilt och tillsammans och svarat på läsförståelsefrågor. Inom grammatiken har vi övat på att stava ord där ä-ljudet stavas med e, som till exempel orden perfekt, mellan och enkelt.

Matematik

Vi har börjat med ett nytt kapitel om pengar. Fokus har varit att känna igen och namnge våra svenska sedlar. Vi har jobbat praktiskt med låtsas sedlar och mynt och räknat och jämfört värdet av olika kombinationer. Vi har även prövat att växla olika pengar på massor av olika sätt. Barnen har tyckt att det varit väldigt roligt och kommit med idéen att de gärna vill leka affär, vilket vi tyckte var en toppen ide! Så till nästa vecka får barnen gärna ta med sig tomma (och urdiskade) livsmedelspaket som vi tillsammans prismärker och kan ha i vår ”affär”.

Teknik

Vad är skillnaden på en uppfinning och en upptäckt? Det är något vi utforskat på tekniken. Barnen kom fram till att det man upptäcker oftast redan finns, som till exempel att människa upptäckte att jorden inte var platt utan rund. Och att uppfinna var de saker som människan hittat på som inte fanns förut, så som glödlampan.

SO- Religion

Islam var veckans religon. Vi har fått lära oss att de som har Islam som religion heter muslimer och att deras tecken är en halvmåne och en stjärna. Att de finns ca 1,8 miljarder muslimer i världen och att deras samlingsplats heter moské. Koranen är deras heliga skrift och deras gud kallas för Allah samt några av deras högtider. Vi fick lära oss att alla muslimer om dom har möjlighet ska göra en resa, en vallfärd, till staden Mekka i Saudiarabien. Barnen skrev texter och ritade bild på en moské i deras pop-up bok om Islam.

Skola/ hem

Föräldramöte

Varmt välkomna på föräldramöte den 11 Maj kl 17:30-18:30. Vi tänker att vi ses på plats i skolan, men återkommer med vilken plats längre fram. Denna gång tänker vi prata om flytten till Villan och lite information kring starten i årskurs 3. Vi kommer även diskutera nätvanor hos eleverna och hur vi arbetat för att de ska känna sig trygga på nätet. Marie Moberg, speciallärare i matematik kommer och informerar om matematikutvecklingen och hur man som förälder kan stötta. 

Vi ser fram emot att få träffa er alla!

/Sara, Hanna och Mattias

 

Kommande händelser:

  • v.15 – Påsklov
  • 11/5 Föräldramöte kl 17:30

 

Nästa vecka:

Måndag- Sovmorgon/ fritids

Tisdag- Kör

Onsdag– Idrott

Torsdag – Läxan lämnas in. Bild och Friluftsliv – packa gärna med en frukt och vatten (varm dryck om önskas).

Fredag-  Veckans elev

 

Vi önskar er en härlig helg!

/ Sara, Hanna och Mattias

 

Sara Sandström, sara.sandstrom@lemshaga.se

Hanna Svedlund, hanna.svedlund@lemshaga.se

Mattias Olsson, mattias.olsson@lemshaga.se

Fritids MG: 08-586 313 27