Uranus veckobrev v 14

Hej alla glada vårfirare!

 

Friluftsliv
Under veckans friluftsliv gick eleverna en lång promenad på ca 3.5 km. De fick också vara med om ett “vårsläpp” (sk kosläpp) då eleverna fick springa ut på ett fält och känna våren spritta i kroppen…
Eleverna fick också lära sig triangeldansen som de dansade i grupp.

 

NO
Veckans lektion handlade om lufttryck. Elverna fick utforska om luften väger något?

 

Matematik
Vi har avslutat vår kapitel om pengar då vi har använt oss av konkret material för att lösa olika uppgifter.
Sista uppgiften handlade om att välja några saker i en affär och se hur mycket de fick tillbaka när de betalade med 200 kr. Uppgiften innehöll flera olika moment. Först: Hur mycket räcker pengarna till? Då fick de göra ett sk överslag då de avrundade priset vid behov. Sedan adderade de priserna, i huvudet eller genom uppställning. Till sist räknande de upp eller subtraherade priset från 200 kr.
Vi har även repeterat hur man gör uppställningar i addition och subtraktion, med och utan växling.

   

 

Svenska
Nu har vi bara två kapitel kvar i vår läsebok. Denna vecka delades kap 24 ut och över lovet blir det sista kapitlet. Onsdagens efter lovet börjar vi i stället med ett läsprojekt (som förra året) då vi läser kapitelböcker hemma. Om ni har böcker hemma så får ni gärna använda dem. Vi kommer även att åka till biblioteket i Brunn nästa torsdag för att låna böcker. De får gärna låna hem av dessa böcker.
När vi är klara för läsåret kanske vi gör en lästårta som förra året?
Vi har även fortsatt på våra sagor om väsen…

 

Hamnskiftaren
Under veckans avsnitt fick vi lära oss mer om Göta kanal, Östergötland och Småland.
Jim fick ännu en sak i sin ryggsäck som kan hjälpa honom att hitta botemedel till sin sjuka syster.
Vi har satt upp en stor Sverigekarta i klassrummet och det är roligt och intressant att se hur eleverna kopplar platser på kartan till släkt och vänner samt platser som betyder mycket för dem.

 

 


Trygga platser

Under förra veckans trygghetsmöte pratade vi om trygga och otrygga platser på skolgården och inomhus. En del platser kan vara både trygga och otrygga för olika elever, av olika anledning. Eleverna tycker att det är mycket viktigt att vi vuxna rör oss och finns till hands, inte minst på de platser som känns mindre trygga. Vi har även gått igenom de regler som gäller på innebandyplanen för att öka tryggheten där.

 

Grön flagg
På veckans VIM- grupp började vi med att berätta om våra favoriträtter. Vi skapade våra rätter på papperstallrikar. Sedan såg vi en film om matsvinn och varför det är dåligt för miljön att slänga mat. Hur maten är förpackad påverkar hur mycket mat vi slänger. Ibland kan det vara bra att t ex köpa en mindre förpackning så att man slipper kasta det som blir över eller blir för gammalt.
Under veckan har några pedagoger vägt vårt matsvinn (åk f-3) i matsalen. Det blev ca 27 kg.
Vi kom överens om en utmaning till nästa vecka: Att minska vårt matsvinn. Tillsammans kan vi!

 

 

Skola och hem

För att vi ska kunna få det riktigt fint och storstädat i våra kapprum ber vi er att tömma hyllor, krokar, korgar och stövelställ på kläder och skor innan påsklovet,  senast fredag 12/4.
Kläder/skor som inte tas hem under lovet kommer att förflyttas till säckar som i sin tur flyttas till vår uppsamlingscontainer. Detta för att möjliggöra en storstädning som är beställt under påsklovet, hoppas på överseende.

Vi hälsar Amena varmt välkommen till oss på fritids. Hon kommer att vara här på Lemshaga för att träna upp sin svenska. Hon kommer att vara hos oss två eftermiddagar i veckan under våren med start v.14.

Hälsningar Fia

 

Nästa vecka
må: Sovmorgon, fritids, so: traditioner och högtider
ti: Bild, drama mm
ons: Läsläxan förhörs: kap 24 och det sista kapitlet delas ut över påsklovet.
Vi får besök av en person med kristen tro. Eleverna ställer sina frågor.
to: Vi åker till biblioteket i Brunn före lunch och påskpysslar efter lunch.
Fre:  Nikita och Liv är veckans elever. VIM

 

Trevlig helg!

Cissi, Sara, Vincent och Lisen

5 kommentarer

Kommenteringen är stängd.