Uranus veckobrev v.15

Hej alla barn och föräldrar i Uranus!

 

Vi har haft en härlig vecka och hoppas att påsken bjuder på soligt väder vart ni än är:)

Matematik

Denna vecka har vi startat med ett nytt kapitel och arbetat med tredimensionella figurer. Vi har lärt oss att namnge de olika formerna klot, kub, rätblock, cylinder, kon, pyramid och prisma. Vi har även övat på att beskriva och sortera formerna genom begrepp som hörn, kant och sidoyta samt resonera om likheter och skillnader mellan formerna. Barnen har många egna sätt att beskriva olika former och ett klockrent exempel var en beskrivning av ett rätblock som ”tjock rektangel”.

 

Svenska

Vi har varit och besökt biblioteket igen och lånat läseböcker. Vi fick även kommentaren ”Vilken fantastisk grupp ni har!” av bibliotekarien, det gör oss stolta. Men det visste vi ju redan!

Och vi uppmanar att ni även hemma åker och lånar spännande läseböcker, gärna kapitelböcker. De som arbetar på biblioteket brukar vara experter på att hitta ”rätt” böcker som passar just ditt barn. Den sista läsläxan ur vår läsebok ”Diamantjakten” är nu över lovet. Efter det så kommer vi att ha läsloggar från en egen bok hemma. Är det så att man vill, så får man ta med sig en av böckerna vi lånat på biblioteket hem och läsa ur den. Barnen är väldigt sugna på att läsa, så passa på att läsa mycket nu under påsk!

SO

Denna vecka fick vi besök av Jenny som berättade om hur det var att vara kristen. Barnen hade skrivit frågor till henne som de fick ställa. Jenny arbetar även som sångare och låtskrivare. Därför fick vi även höra henne sjunga. Våra barn ville såklart bjuda tillbaka, så de bjöd Jenny på ”Tomten jag vill ha en riktig jul!”. Frågorna de ställde var allt från om hon åt kyckling till vad hon ansåg var meningen med livet. Vi fick veta mer om kristendomens symbol korset, varför man samlas i en kyrka samt varför hon ber till gud. Tack Jenny för att du kom och besökte oss!

Vill man lyssna till hennes låtar kan man söka på ”a treehouse wait” eller ”silver” på spotify eller youtube.

Vi har pratat om varför man firar påsk och att man firar av olika anledningar om man är jude eller kristen. Vi har även påskpysslat och låtit fantasin vandra fritt bland papper, fjädrar och färger!

 

Normer och värden

Under veckans VIM-grupper fick vi reda på att vi på mellangården lyckats minska matsvinnet från 27 kg förra veckan till 16 kg denna vecka! Helt fantastiskt att vi tillsammans kan göra så stor skillnad! Vi skapade sedan tillsammans skyltar som ska sättas upp i skolan för att få med och peppa resten av Lemshaga Akademi att slänga mindre mat.

 

Övrig info

Vi hälsar Amena varmt välkommen till oss på fritids. Hon kommer att vara här på Lemshaga för att träna upp sin svenska. Hon kommer att vara hos oss två eftermiddagar i veckan under våren med start v.14. 

När barnen kommer tillbaka så kommer kapprumsplatserna eventuellt ha ändrats, och det kommer sitta uppe information om vart ditt barn har sin hylla när ni kommer tillbaka från lovet.  För att vi ska kunna få det riktigt fint och storstädat i våra kapprum ber vi er att tömma hyllor, krokar, korgar och stövelställ på kläder och skor innan påsklovet. Självklart kan de barn som är kvar här under lovet ha kvar saker man behöver, men man kan lägga dem i en påse på hyllan.

Kläder/skor som inte tas hem under lovet kommer att förflyttas till säckar som i sin tur flyttas till vår uppsamlingscontainer. Detta för att möjliggöra en storstädning som är beställt under påsklovet, hoppas på överseende.

Hälsning från Gottis:

Fredagen den 3 maj ska vi på Mellangården/ Villan springa Skolloppet för Barncancerfonden. Vi medverkar tillsammans med flera tusen elever i Sverige och Team Rinkeby är arrangörer.( se information på https://www.team-rynkeby.se )
Tanken är att under en timme springa så mkt man orkar/vill. Som vi alla vet är rörelse något som är viktigt för vår kropp. Både för hjärtat och hjärnan. Så vi gör något gott för oss själv.  Samtidigt springer vi detta lopp för en chans till mer forskning för cancer och i detta fall forskning för cancer som barn/ungdomar får. Även där vet vi att detta verkligen gör stor skillnad. När timmen är slut räknar vi antal varv vi har gjort tillsammans och ser hur många mil detta blir. Målet är att ta oss ända till Paris där Team Rinkeby har sin slut destination efter flera mils cyklande.
I samband med detta lopp har vi på skolan ett material där vi jobbar med sjukdomen cancer. Vi ser filmer, diskuterar och pratar.  Självklart väcker ett ämne som detta frågor och funderingar. Men också viktigt att prata om.
Mer information kommer med nästa veckobrev. Nu önskar jag alla ett Gott, Glatt och förhoppningsvis ett vårigt Påsklov. / Gottis

Nästa vecka:

Påsklov!

Vecka 17:
må: Annan dag påsk, skolan stängd.
ti: friluftsliv, drama
ons: läsläxa lämnas in, läslogg delas ut.
to: kör
fre: vim-grupper, veckans elev, Moa och Nadja

Trevlig helg och glad påsk önskar vi er!

/ Sara, Cissi, Lisen och Vincent

 

En kommentar

  • Karin Anders Matilda KAM säger:

    Tack allt gott arbete och för fin återkoppling! Glada påskhälsningar från oss tre

Kommenteringen är stängd.