Uranus veckobrev v 17

Hej alla barn och föräldrar i Uranus!
(och alla andra som tar del av vårt veckobrev)

Nu börjar våren verkligen ta både färg och form. Ett återkommande vårtecken är när Mellangårdens körsbärsträd går i blom.

 

Bildlektion
Just färg och form var något som vi fokuserade på under veckans skapande. Eftersom Pluto var på Skansen under fredagen, ställde vi in VIM-gruppen. I stället hade vi en härligt inspirerande bildlektion. Vi startade lektionen både grön och röd tillsammans. Cissi har gömt en massa föemål under en duk. På mattan låg färgade papper som ett rutmönster. Det var en riktig explosion i form och färg som väntade. Ett och ett plockades föremålen fram och eleverna fick hjälpa till att placera dem på de färgade pappren. Tanken var att kombinera olika färger för att skapa en speciell effekt,
t ex genom att använda färgerna ton i ton, eller komplementfärger.

Därefter fick eleverna välja en form som de ritade av, klippte ut och klistrade på ett vitt papper.
Här tränade vi ögat, att verkligen försöka upptäcka och gestalta den yttre form som föremålet hade.

Vissa former krävde också mycket koncentration för att kunna klippas ut på bästa sätt.
Några elever hann rita av och klippa ut flera föremål och kunde göra ett litet collage.

 

  

 


Läsläxan

Den här veckan förhörde vi det sista kapitlet i läsläxan och nu har vi startat vårt läsprojekt då eleverna ska läsa kapitelböcker hemma och i skolan. Ni läser minst fyra gånger i veckan under 15 min. Eleven läser högt och ni samtalar om innehållet, svåra ord osv. Vi hoppas på att ni ska få många fina lässtunder – och en riktigt lång lästårta på avslutningen!
OBS! På torsdag vill vi att alla elever har med sig sin kapitelbok och en ifylld läslogg.

 

Matematik
Vi har fortsatt att arbeta med geometri; upptäcka och skapa mönster samt att upptäcka symmetri.
Vi utforskar och provar för att hitta de bästa lösningarna och lär oss av varandra. Eleverna är mycket aktiva och det känns som ett lustfyllt lärande. Inte sällan glömmer man bort tiden…

   

 

Hamnskiftarens resa
Under veckans avsnitt fick vi följa fortsättningen på Jims spännande resa för att hitta botemedlet till sin sjuka syster. Nu gick resan från Småland till Halland, Västergötland och till sist Bohuslän.
Vi fick bl a lära oss mer om hällristningar. Det är bilder och meddelanden som är ristade i berget för mycket länge sedan, vissa redan på bronsåldern för 3000 år sedan…

 

Skolloppet
Under tisdagens friluftsliv förberedde eleverna sig inför skolloppet, på fredag nästa vecka. De såg en film om cancer och pratade om sjukdomen utifrån vad de själva har upplevt i sin närhet. Genom forskning har man gjort stora framsteg som kan rädda många människor. Eleverna fick göra egna nummerlappar som de ska ha på sig under loppet.

Mer information kommer att finnas på school soft.

Hälsning från Gottis:
Fredagen den 3 maj ska vi på Mellangården/ Villan springa Skolloppet för Barncancerfonden. Vi medverkar tillsammans med flera tusen elever i Sverige och Team Rinkeby är arrangörer.( se information på https://www.team-rynkeby.se )
Tanken är att under en timme springa så mkt man orkar/vill. Som vi alla vet är rörelse något som är viktigt för vår kropp. Både för hjärtat och hjärnan. Så vi gör något gott för oss själv. Samtidigt springer vi detta lopp för en chans till mer forskning för cancer och i detta fall forskning för cancer som barn/ungdomar får. Även där vet vi att detta verkligen gör stor skillnad. När timmen är slut räknar vi antal varv vi har gjort tillsammans och ser hur många mil detta blir. Målet är att ta oss ända till Paris där Team Rinkeby har sin slut destination efter flera mils cyklande.
I samband med detta lopp har vi på skolan ett material där vi jobbar med sjukdomen cancer. Vi ser filmer, diskuterar och pratar. Självklart väcker ett ämne som detta frågor och funderingar. Men också viktigt att prata om.

 

Kommande datum:

8/5 Skolans dag, Lemshaga öppnar upp för er alla 13-16.00. (Läs mer info på hemsidan)
Välkommen till Skolans dag på Mellangården 2019

13/5 Lemshagaforum, skolan stängd fritids/klubben öppet
15/5 Stänger fritids/klubben kl 15.00
20-21/5 Samrättningsdagar NP, skolan stängd, fritids/klubben öppet.
24/5 Planetspelen på MG
29/5 Dag före röd dag fritids/klubben stänger 15.00
30-31/5 Kristi himmelfärds dag, röd dag, hela skolan stängd
6-7/6 Lov
11/6 Friluftsdag
13/6 Skolavslutning fm, fritids öppet som vanligt till 17.

 

Nästa vecka
Mån: Vi vill att eleverna har med sig en mössa, keps eller hatt som vi kan använda som underlag till våra hattar till paraden.
Det blir skogstema (John Bauer och väsen mm)
Ti: Städning på gården. Tag med handskar. Kl 12 Hattparad för Mellangården. Dramalektion
Dag före röd dag fritids/klubben stänger 15.00.
Ons: Första maj. Hela skolan stängd
Tors: Läxförhör. Tag med din kapitelbok!
Fre: Skolloppet för F-4 på Lemshaga. Avslutning på VIM-grupperna. Tag med bra skor.

Under nästa vecka kommer Sara att åka till Singapore på studiebesök för att ta del av hur man arbetar med matematikundervisningen där, enligt Singma-modellen. Vi önskar henne lycka till! Lisen vikarierar för henne.

 

Trevlig helg!
Cissi, Sara, Lisen och Vincent

En kommentar

Kommenteringen är stängd.