Uranus veckobrev v.17

Hej alla fina Uranusar,

Normer och värden

Vi har äntligen firat in våren med vår årliga vårparad. Alla på Mellangården har hjälpts åt att städa och fixa både ute och inne. Det är så roligt att se hur eleverna värnar om sin miljö. Självklart så har vi även skapade hattar för att bli lite extra fina inför vår hattparad. Dessa hade såklart temat rymden och vi förvandlades denna eftermiddag till utomjordingar från Uranus  “Uranusianer”.

    

    

Kunskaper

Ma – Programmering

Den här veckan har vi startat upp med programmering vilket eleverna tyckt varit väldigt roligt. Vi började med att  använt oss av lägesord som framåt, bakåt, höger och vänster. Vi samtalade och programmerade varandra att gå från en punkt till en annan på ett” rutnät” av pallar.

      

Därefter utvecklade vi genom att lägga till instruktionskort samt en kodbricka för att kunna strukturera upp vår kod som vi tidigare samtalat om med hjälp av våra lägesord. Eleverna skapade här en läsbar kod som vi kunde testa om den fungerade. Eleverna fick därefter programmera sin kompis att gå från en punkt till en annan med några hinder på vägen.

    

Vi funderade sedan på om vi skulle kunna byta ut våra lägesord till pilar istället för att kunna programmera våra kompisar fram.

  

Då vi under veckan märkt att det ibland kan vara svårt med höger och vänster så skulle det vara bra om ni kunde fortsätta öva på höger och vänster även hemma.

Kunskaper, ansvar och inflytande

No – fåglar i luften

Under fredagen började vi fundera kring vilka fåglar som finns i vår närmiljö. Detta då vi upplevt att eleverna är nyfikna på våra fåglar och att många har uppmärksammat vår fågelrika skolgård. Då framförallt vår lilla “Lemshagasjö” som just nu kryllar av liv.

Vi använde oss av VT-rutinen Griffeltavlan för att få syn på allas tankar. Vi ställde frågorna: Vad vet vi? och Vad vill vi ta reda på? Vi samtalade även om hur eleverna skulle vilja arbeta vidare med fåglar och luft för att bjuda in eleverna i planeringen. Vi bestämde då under lektionen inne i röd att vi nästa vecka på onsdag ska gå ned till Lemshagasjön tillsammans för att titta närmare på alla våra fåglar där. Vi pratade även om att det skulle vara bra om vi tog med oss kikare för att kunna se fåglarna ännu tydligare. Så vi hoppas att så många som möjligt kan ta med sig en kikare till skolan under nästa vecka på onsdag. Vi kommer nu titta närmare på allas tankar och planera upp vårt nya projekt kring fåglarna i luften.

  

           

Nästa vecka:

Måndag: Skola och fritids stängt
Tisdag: Valborg, skola och fritids stängt
Onsdag: Vi går ned till “Lemshagasjön” för att upptäcka våra fåglar. Ta gärna med dig en egen kikare om du har.
Torsdag:
Fredag: Friluftsliv

Läxan framöver:

Då vi nu läser det sista kapitlet i boken Diamantjakten så kommer det bli en lite annorlunda läxa de sista veckorna. Eleverna kommer få en sv läxa och en ma läxa då många av eleverna har efterfrågat just matteläxa. Vi delar ut läxan som vanligt på torsdagar och kommer under onsdagen ge eleverna möjlighet att berätta om den bok de har läst samt hur de har löst matteläxan.

Matteläxan kommer vara liknande uppgifter som vi arbetar med under veckan. Så nästa veckas matteläxa kommer handla om programmering.

Sv läxan kommer att var att läsa valfri bok minst tre gånger under veckan ca 15 minuter. När eleven sedan är klar med sin bok kommer hen få skriva en bokrecension om sin bok. Denna får de sedan ta med till skolan för att presentera för sina kompisar.

 

Info från fritids
Snart är det dags för lov!
För att kunna planera vår verksamhet vill vi veta vilket behov ni har av fritids.
Fyll i formuläret i länken nedan och kom ihåg att trycka på spara.
Vi har ett sista anmälningsdatum 30/4.
Fritids har öppet kl 7.30-17.00.
Notera att vi stänger 15.00 dag före röd dag och afton. Detta infaller onsdag 9/5, tisdag 5/6 och dag före midsommarafton 21/6. Notera även i kalendern att Fritids har stängt för planering 13-14/8.
Mvh Fritids
Blänkare:

Vecka 18
30/4 Skola och fritids stängt
1/5 Valborg, skola och fritids stängt

Vecka 19
9/5 Skolans dag, vi bjuder in er föräldrar att besöka skolan och vara med era barn i skolan. Mer info om denna dag kommer.
10/5 Kristi himmelfärdsdag, röd dag, skola och fritids stängt
11/5 lovdag (fritids öppet)

Vecka 20
14-16/5 Studiedagar (fritids öppet)

Skolchefen informerar: Vi vill uppmärksamma alla vårdnadshavare att skolan, i samband med Kristi Himmelsfärd, kommer att ha tre studiedagar. I praktiken innebär det att eleverna har lov 10-11 maj och studiedagar 14-16/5. Fritids/Klubben håller öppet dessa studiedagar. Anledningen till att det kommer 3 studiedagar i följd är att de Nationella proven ska rättas i alla ämnen samt ytterligare en fortbildningsdag för lärarna som inte handlar om  rättning.

Vecka 23
6/6 Sveriges nationaldag, skola och fritids stängt

Vecka 24
14/6 Skolavslutning, Mer info om denna dag kommer.

Vecka 34
20/8 Skolan startar efter sommaren.

Tack för den här veckan,

Camilla, Eva, Agneta, Desirée och Betina

2 kommentarer

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']