Uranus veckobrev v.18

Hej alla fantastiska i Uranus!

Vilken härlig vecka vi haft tillsammans!

 

Svenska

Under veckan har vi arbetat med hur man formulerar en fråga. En fråga kan börja med ett frågeord såsom när, var, hur, vad, vilken eller varför. Vi har även omformulerat meningar till frågor. 

Tex. 

Pelle sparkade bollen rakt i målet.

Sparkade Pelle bollen rakt i målet?

 

Barnen har övat på att skriva en egen spännande berättelse med stöd av en modelltext. Vi samtalade om berättelsens olika delar, inledning, handling och avslut. De fick fundera, rita och samla ord för att sedan skriva sin egna berättelse. 

Nu har vi arbetat färdigt med Läsresans kapitel och under de kommande veckorna kommer vi att arbeta med ett läs och skrivprojekt där vi fokuserar extra på läsförståelse samt övar meningsbyggnad och formning av bokstäver på olika sätt.

 

SO

Det märks att barnen tycker att historia är spännande! Denna vecka har vi bland annat fått lära oss om hur man hade roligt förr i tiden. Vi fick veta vilka lekar barn lekte samt vilka leksaker som var vanliga att leka med. Barn på den tiden fick ofta hjälpa till hemma när de kom hem från skolan. Det kunde vara att hjälpa till med sysslor eller passa småsyskon. 

Vi har även fått veta hur man bodde och om det var skillnad att bo i stan eller på landet.

Livet i staden

Vi fick lära oss om hur det var att bo i stan med hjälp av en berättelse om Albertina som bodde i en stad för 120 år sedan. Hon bodde i en liten lägenhet med sina 7 syskon och mamma och pappa. Efter skolan fick Albertina följa med och hjälpa hennes mamma och tvätta och passa sina småsyskon. Istället för en toalett fanns det ett dass på gården som man delade med alla som bodde i husen runt gården. Istället för el, fanns stearinljus eller fotogenlampor. På vintern var det kallt och då fick de elda i spisen i köket för att det skulle bli varmt. Albertina sov med två av sina småsyskon i soffan vilket ibland blev trångt, men samtidigt värmde dom varandra. 

 

 

 Livet på landet

På landet kunde man bo på lite olika sätt. På bondgården bodde bönderna och de hade det ganska bra ställt. Bodde man på ett torp kallades man för torpare och man kunde ha några djur och hjälpa till på bondgården. Många gamla torp är sommarstugor idag.

Vissa bodde i så kallade backstugor och de var ofta lite fattigare. Husen var mindre och hade ofta få fönster för att inte släppa ut värmen. 

Var man föräldralös, gammal eller inte kunde arbeta på grund av att man till exempel var blind eller halt kunde man bo i Fattighuset. De som bodde där kallades för fattighjon. 

Tack för alla läxor som lämnats in med intervjuer! Det ska bli spännande att höra alla berättelser från förr. Barnen kommer att börja berätta och visa bilder under nästa vecka.

Friluftsliv/ SO

På friluftsliv gjorde vi en utflykt till scoutstugan. Vi promenerade dit och på plats lekte vi lekar som man gjorde förr i tiden. Vi kastade hästsko och lekte “bro bro breja”. Innan vi gick tillbaka till skolan hade vi tid för lite fri lek samt frukt i solen. Tillsammans hade vi en härlig förmiddag. 

KÖR

På tisdag nästa vecka 10/5 kommer de som har kör under denna terminen bjuda oss övriga på mellangården på konsert. De som deltar får gärna bära färggranna kläder under konserten. Vill du öva på låtarna kan du följa länken nedan för text. 

Lilla kören vt22 texter

Skolloppet

Vi avslutade veckan med ett fantastiskt engagemang i vårt skollopp! Oj vad barnen sprang, vi samlade ihop hela 329 varv i Uranus! Alla fick ett fint diplom för sin insatts.

Fritidshemmets dag 10/5

Tisdagen den 10/5 kl.14.00-15.30 firar vi Fritidshemmets dag med olika lekstationer på skolgården där alla fritidsbarn från Mellangården (f-3) och de barn som går i Storgårdens fritidsklubb (4-6) deltar. Mellanmålet serveras utomhus (vi grillar korv). 

 

Skolans dag 11/5

Skolans dag är en årlig tradition som vi har på på Lemshaga, där alla klasser (f-9) har öppet hus. Den 11/5 mellan 13.00-15.00 är ni Lemshaga-familjer och andra intresserade, välkomna att besöka skolan. Denna dag kommer ni kunna går runt och titta i de olika gårdarna, samt se ett urval av vad alla klasser har arbetat med under året. Det kommer finnas olika stationer som en får prova på och Mars-klasserna (åk 5) kommer att ha en försäljning av fika utanför Storgården.

Välkomstbrev och information om vad vi i Uranus kommer bjuda på:

Välkommen till Skolans dag på Mellangården 2022

 

Föräldramöte

Det ska bli roligt att äntligen få samlas och träffas på föräldramötet! Agendan har ändrats något. Camilla kommer och berättar om matematiken och information kommer ges om vilka lokaler vi kommer att vara i under årskurs 3 då lite förändringar kommer att ske. 

Har ni några frågor eller funderingar så får ni gärna maila Sara eller Hanna senast tisdag 10/5. 

Fritids

Hej där hemma!

På tisdag 10/5 är det fritidshemmets dag och detta vill vi självklart uppmärksamma med eleverna på fritids och fritidsklubben.

Vi kommer tillsammans förberett dagen med att fundera över vad som skulle hända om fritids inte fanns.

Fundera gärna hemma och skriv ner era tankar kring frågeställningen:

  • Vad skulle hända om fritids inte fanns?

Onsdag den 11/5 är det skolans dag. Det är en dag då hela skolan öppnas upp för att familj och vänner ska kunna besöka oss.

Efter skolans dag ska all personal på skolan gå en utbildning vilket innebär att det kommer att vara vikarier på fritids från 15:00, alltså ingen ordinarie personal.

Vi på fritids önskar en extra noggrannhet vid utcheckning dessa två dagar.

Det är även dags att anmäla inför sommarlovet. 

För att vi ska kunna fördela personalen behöver vi att ni fyller i närvarotider i Schoolsoft. Vill ni vara lediga skriver ni ledigt i kommentarsfältet.
Alla elever som har ifyllda tider räknar vi som närvarande. De som inte har ifyllda tider räknar vi som lediga.

Med vänliga hälsningar fritids och fritidsklubben.

Kommande händelser:

  • v.19 – 10/5 Fritidshemmets dag. 
  • v.19 – 11/5 Skolans dag kl. 13:00-16:00. Välkomna!
  • v.19 – 11/5 Föräldramöte kl. 17.30-18.30.
  • v. 20 – 18/5 Vi besöker Gustavsbergsteatern och ser föreställningen “Stjärnklart- en flygande föreställning”
  • v.20 – 20/5 Planetspelen
  • v.21 – Ingen skola. Fritids öppet som vanligt (både skola och fritids stängt på torsdag den 26/5)
  • v.23 – 8/6 Friluftsdag
  • v.23 – 10/6 Skolavslutning 

Nästa vecka:

Måndag- Sovmorgon/ fritids

Tisdag- Kör konsert. De som deltar får gärna bära färgglada kläder.

-Fritidshemmets dag

Onsdag– Idrott, skolans dag (13-15) (föräldramöte 17:30)

Torsdag – Läxan lämnas in. Bild 

Fredag-  

 

 

Vi önskar er en trevlig helg!

/ Sara, Hanna och Mattias

 

Sara Sandström, sara.sandstrom@lemshaga.se

Hanna Svedlund, hanna.svedlund@lemshaga.se

Mattias Olsson, mattias.olsson@lemshaga.se

Fritids MG: 08-586 313 27