Uranus veckobrev v.19

Hej alla barn och föräldrar i Uranus!

Vi har haft en härlig vecka tillsammans med lite mer sol även om värmen inte riktigt kommit tillbaka. Och det märks att småkryp börjat vakna till liv till flera barns glädje. Vi har arbetat mycket med klockan och uppmanar alla att öva på klockan hemma, både den analoga och den digitala!

NO

Vi har startat upp ett litet projekt som vi kallar “Den stora växtjakten”. Vi fick ett brev av en person som heter Dan som samlar växter och frön i Australien. Han ville gärna att vi skulle bli hans upptäckare! Uppdraget går ut på att välja undersöka ett valt område och se vilka växter som finns där. Vi kommer att undersöka vilka delar en växt består av och hur de sprider sig. Vi kommer att lära oss namn på flera olika växter och blommor och diskutera varför det växer olika växter beroende på hur platsen ser ut.
Vi började med att få lära oss om Charles Darwin och hans betydelse för det vi vet om växter och djur. Sedan gick vi ut på en tänkarpromenad, så som Darwin ofta gjorde. Vi valde ett område nedanför Scoutstugan där vi undersökte vilka växter och blommor som växte där. Vi dokumenterade med bilder och hade med oss olika uppslagsböcker så vi kunde undersöka vad växterna hette.

När vi var på vårt valda område upptäckte vi även en bäverkoja i vattnet och såg även andra spår av att de varit där. Därför tog vi tillfället under torsdagen att lära oss lite mer om bävrar. Vi fick lära oss att bävrar ofta var nattaktiva och därför kan vara svår att få syn på. Många barn hade dock erfarenheter av att ha sett nedfallna träd som var avgnagda av bävrar.

Svenska

Vi har avslutat vår arbetsbok i svenskan genom att skriva en bokrecension om vår läsebok “Diamantjakten”.

Vi har även fortsatt att skriva vidare på våra sagor om väsen. Flera sagor är färdiga så passa gärna på att titta på sagorna som sitter uppsatta i klassrummen.

I torsdags fick även en “pilotgrupp” vara med och skapa en saga om väsen tillsammans med Julians mamma Liza. Vi har använt oss av vår fantastiska miljö runt Lemshaga och låtit det vara inspiration till att tillsammans i grupper skapa berättelser med mycket fantasi och mystik. Barnen har bestämt att varje grupp kommer att få välja en “magisk plats” runt vårt område där en portal ska finnas. Vart denna portal leder och vad som ska hända, det är upp till gruppen att bestämma. Vi ser fram emot att få läsa dessa spännande sagor!

Matematik

Vi har arbetat vidare med klockan men har under denna veckan fokuserat på tidsskillnader. Vi har utforskat hur man kan beräkna tidsskillnad utifrån en given start och slut-tid. Vilka metoder kan vi använda för att räkna ut det?

Vi har även gjort ett bedömningsstöd i taluppfattning.

Engelska

Vi avslutade vår arbetsbok i engelska genom att skriva en text om mig själv. Vi läste även boken “Colin and Lee, carrot and pea” som handlar om att även om man är olika varandra, kan man vara bästa vänner!

Skolans dag

Under skolans dag bjöds det på många olika aktiviteter och innehåll. Vi är väldigt glada för att så många kom och besökte våra klassrum!

Vi började att tillsammans med Gottis ha två idrottslektioner tillsammans med båda grupperna. Att vara tillsammans på idrotten är något som barnen efterfrågat länge! Första passet var vi i gympasalen där barnen fick pröva många olika aktiviteter så som ringar, trampoliner, rep, pingis och handboll.

Andra passet var utomhus och då hade vi 10-kamp vid olika stationer. Gottis hade även satt upp “skolloppet” för barncancerfonden så både barn och föräldrar kunde vara med och samla varv!

Efter mellanmålet bjöd vi på två olika aktiviteter i våra klassrum. I rödas klassrum byggde vi raketer som gick på luftkraft. Med mycket fantasi skapades många olika raketer som sköts iväg med hjälp av pneumatik! Väldigt roligt!

I grönas klassrum hade Cissi dukat upp föremål med vackra färger och former och där man fick måla vackra stilleben.

Övrig info

13/5 Lemshagaforum, skolan stängd fritids/klubben öppet
15/5 Stänger fritids/klubben kl 15.00
20-21/5 Samrättningsdagar NP, skolan stängd, fritids/klubben öppet.
24/5 Planetspelen på MG
29/5 Dag före röd dag fritids/klubben stänger 15.00
30-31/5 Kristi himmelfärds dag, röd dag, hela skolan stängd
6-7/6 Lov
11/6 Friluftsdag
13/6 Skolavslutning fm, fritids öppet som vanligt till 17.

Nästa vecka
Mån: Studiedag, fritids öppet men skolan stängd.
Ti: Bild, dramat utgår.
Ons: Läsläxa, ta med kapitelbok. Idrott (Obs, utomhus!) Fritids stänger kl 15:oo.
Tors: Hamnskiftarens resa
Fre: Muntligt bedömningsstöd i matematik

Trevlig helg!
Sara, Cissi, Lisen och Vincent

5 kommentarer

  • Anonym säger:

    Matilda vill att jag skriver om veckan “Den har varit rolig!”
    Vi förundras (!) över hur fort tiden går, barnen blir längre, samtalen och funderingar förändras… och vi är tacksamma för all feedback, bra “fostran” och god pedagogik … Det är inte alla som har det så här bra! TACK!

Kommenteringen är stängd.