Uranus veckobrev v.19

Hej alla fantastiska i Uranus!

Tiden rusar iväg och ännu en vecka har gått. Körsbärsträdet på mellangården står nu i full blom och många har börjat räkna ner till sommarlovet. Vi har haft en härlig vecka tillsammans där inte bara kören bjöd på en fantastisk show, det var även fritidshemmens dag, skolans dag och föräldramöte. 

SO

Under veckan har de flesta eleverna hunnit berättat om intervjuläxan för de andra i klassen. Oj, vad mycket spännande och intressant vi har fått reda på. Vi har hittat många likheter bland de äldre som intervjuades, t.ex. religionskunskap på schemat, historier från att ha fått stå i skamvrån och mycket annat. Under veckan har vi fortsatt skriva på våra texter om hur det kunde vara att bo på landet och i staden för cirka hundra år sedan. Vi kollade en stund på Emil i Lönneberga och kände igen mycket av det vi har fått lära oss om livet förr. Eleverna fick också göra ett venn diagram för att jämföra och tydliggöra likheter och skillnader i skolan nu och förr. 

MATEMATIK

I veckan startade vi upp med programmering i matematiken. Eleverna fick prova att programmera analogt och övade på att beskriva och följa en kod genom stegvisa instruktioner. De började med att öva på att beskriva hur en kvadrat ska flyttas i ett rutnät genom att använda lägesord som höger, vänster, uppåt och nedåt.

Därefter övade vi på att läsa och följa stegvisa instruktioner eller koder som består av begreppen gå framåt, gå bakåt, vrid höger och vrid vänster. Med hjälp av begreppen fick de läsa, följa och skapa egna koder för att beskriva hur en enkel robot i form av en nyckelpiga flyttas i ett rutnät. 

 

NO

Vårt arbete med vårblommor har fortsatt under veckan och vi har fått lära oss fakta om vitsippan samt blommans olika delar. Eleverna gjorde fina arbetsblad där de märkte ut delarna och förklarade vilken funktion rötter, stjälk, blad och kronblad har. Vi kom även in på pollinering och att bin gärna dras till gula och blå blommor. Vi planterade även egna hemliga frön och barnen fick skriva och gissa vad som skulle växa upp.

Skolans dag

Vad roligt det var att så många kom och besökte oss i klassrummen på skolans dag! I våra klassrum bjöds det på tipsrunda, målning av vårblommor samt att så sitt eget hemliga frö. Glöm inte att ställa planteringen ljust och vattna!

 

Övrig info

Föräldramöte

Tack alla som kom på föräldramötet! Det var verkligen härligt att äntligen kunna ses på plats. Nedan finns protokollet, tack Madeleine och Jannes för att ni tog anteckningar!

Uranus protokoll föräldramöte 11:5-22

Lästårtan

Som vi berättade om under föräldramötet har eleverna börjat samla till en lästårta. De klipper remsor som är lika bred som bokryggen när de har läst färdigt en bok. På remsan skriver de bokens titel och författare. De sätter sedan fast den på dörren till klassrummet. Så långt det blir på dörren tänker vi att avslutningstårtan ska bli. Vi önskar därför hjälp av er som vill hjälpa till att baka rulltårtor som vi kan lägga tillsammans till en jättelång! Maila gärna Sara eller Hanna om du kan tänka dig att baka.

Info från fritids

Hej!

I tisdags firade vi fritidshemmens dag tillsammans med fritids alla elever. Denna dag grillade vi korv till mellis innan vi fick prova på olika aktiviteter och lekar.

I onsdags fick familj och vänner som hade möjlighet att komma, se hur skolan ser ut i verksamheten. Så kul tycker vi att vi äntligen kan bjuda in er efter år i pandemi-tider.

Nu till något helt annat, det är dags att anmäla närvaro inför sommarlovet, schoolsoft stänger för anmälningar nästa vecka den 20/5.

För att vi ska kunna fördela personalen och planera roliga aktiviteter behöver vi att ni fyller i närvarotider om ni ska vara närvarande. Ska ni vara lediga tar ni bort tiderna alternativt skriver ledigt i kommentarsfältet.

Alla elever som har ifyllda tider räknar vi som närvarande. De som inte har ifyllda tider räknar vi som lediga.

Med vänliga hälsningar fritids och fritidsklubben.

 

Planetspelen

På fredag är det dags för planetspelen! Vi får pastasallad från skolan så eleverna ska ha med sig en tom matlåda att äta ur, bestick  samt vattenflaska och en extra frukt. Vid soligt väder är det viktigt att tänka på keps/hatt samt solkräm. 

Stjärnklart- en flygande föreställning!

På onsdag den 18/5 kommer vi att besöka Gustavsbergsteatern och se föreställningen “Stjärnklart – en flygande föreställning”. Föreställningen börjar klockan 09.00 på morgonen. De som önskar kan lämna sina barn där mellan 08.30-08.45. Övriga åker buss från skolan och behöver vara på plats senast 08.00 för att vi ska hinna med bussen. Vi kommer skicka ut en enkät där ni svarar senast måndag var ni lämnar ert barn. Vi är tillbaka på skolan till lunch. 

Läsläxan

Som vi pratade om på föräldramötet behöver vi tyvärr påminna om att läxan ska in på torsdagar. Vi märker att fler och fler glömmer att lämna och vi kan inte nog påminna om att läsning hemma är så värdefullt och viktigt för alla barn! Arbetsbladet som följer med är en repetition av vad vi har arbetat med i skolan och en chans för eleverna att befästa ny kunskap. Den här veckan har dock ingen läxa skickats med hem. Vi önskar dock att eleverna läser några gånger under veckan. Några har böcker som de redan läser i och annars går det bra att välja valfri bok hemma.

Kommande händelser:

  • v. 20 – 18/5 Vi besöker Gustavsbergsteatern och ser föreställningen “Stjärnklart- en flygande föreställning”
  • v.20 – 20/5 Planetspelen
  • v.21 – Ingen skola. Fritids öppet som vanligt (både skola och fritids stängt på torsdag den 26/5)
  • v.22 – 3/6 Gammeldags skoldag ( mer information om dagen kommer)
  • v.23 – 8/6 Friluftsdag
  • v.23 – 10/6 Skolavslutning 

Nästa vecka:

Måndag- Sovmorgon/ fritids

Tisdag- kör

Onsdag–  Föreställning på Gustavsbergsteatern, Idrott 

Torsdag –  Friluftsliv – Vi går till scoutstugan. Ta med frukt och vatten/varm eller kall dryck.

Fredag-  Planetspelen – Ta med en tom matlåda, bestick, frukt och vatten. 

  

Vi önskar er en trevlig helg!

/ Sara, Hanna och Mattias

 

Sara Sandström, sara.sandstrom@lemshaga.se

Hanna Svedlund, hanna.svedlund@lemshaga.se

Mattias Olsson, mattias.olsson@lemshaga.se

Fritids MG: 08-586 313 27