Uranus veckobrev v 20

Hej alla härliga barn och föräldrar i Uranus!

Vi har nu gått in i den vackraste tiden, mellan hägg och syren!

 

Kunskaper och lärande

Under måndagens studiedag för lärarna berättade Sara och Cissi om vårt sagoprojekt för våra kollegor. Cissi fick även möjlighet att berätta om Reggio Emilias filosofi för alla lärarna. Denna filosofi genomsyrar starkt vår vision och pedagogiska profil.

Vi lär oss tillsammans genom vårt gemensamma utforskande, där alla behövs, en olikhet som berikar.
Visste du att det var för ca 50 år sedan som Reggio Emiliafilosofin började formas i den italienska staden med samma namn. Det var en antifascistisk rörelse som startades av kvinnorörelsen i staden och folkskolläraren Loris Malaguzzi. Man ville arbeta för ett demokratiskt samhälle där alla har en plats. Man ville att alla skulle ha rätt att använda sina 100 språk och uttryck. Där finns en stark tilltro till barnen, deras förmågor och värdet i att just vara barn.

REI_ped_filosofi_Sveriges

Exempel från Lemshagas vision


Mönsterskapande

På veckans bildlektion arbetade vi med mönsterskapande. Vad är ett mönster egentligen? Det är en upprepning av en mönsterdel (sk rapport). Mönsterdelen kan förskjutas och då bildas ett diagonalt mönster. Formgivning och matematik hör verkligen ihop!

 

Matematik

Vi har fortsatt att arbeta med klockan och digital tid. Det var ganska klurigt för många, men alla har kämpat mycket väl för att göra sitt bästa och att verkligen förstå. Vi har spelat läggspel och använt våra I-pads; NOMP och elevspel.se. Vi vill gärna att ni tränar på klockan hemma i ett meningsfullt sammanhang!
Några andra avsnitt som vi även har börjat arbeta med är statistik och programmering. Dessa områden kommer vi att slutföra under resten av terminen.

 

 

Hamnskiftarens resa

Under veckans avsnitt av Hanmskiftarens resa kom Jim till Västmanland och Närke.
Vi fick bl a vara med om ett äventyr vid Sala silvergruva och vid Örebro slott. Vi gjorde en tidsresa till 1600-talet.
När vi har lyssnat på veckans avsnitt svarar vi på frågor om innehållet och får tänka vidare. ”Hur såg det ut på den plats där du bor på 1600-talet?”. Ja, det är ju en mycket intressant fråga och hur tar man reda på det? Jag berättade att Lemshaga slott är från 1600-talet, men säkert fanns det en byggnad där före det. Med bronsåldersgravar på området kan man ju bara gissa att det har funnits folk på Lemshaga under en längre tid. Hela nästa läsår kommer vi att ha ett stort historieprojet där vi lär känna Lemshaga och den bygd där vi lever. Vi kommer att ha ett projekt tillsammans med Ingarö Hembygdsförening, som har bjudit in oss till ett spännande samarbete. Även sommarens läxa kommer att gå i historiens tecken…

 

Svenska

Vi har läst en text om björnen i vår svenskbok. Vi har tränat på att göra en tankekarta och att använda stödord för att sedan skriva en egen text. De elever som inte var på veckans kör fick vara vår pilotgrupp till detta. Nästa vecka får alla skriva sin text.
Eleverna kommer även att få skriva växt-texter med Sara på NO-lektionerna.

  

 

NO

Eleverna fick titta närmare på några växter, bl a maskrosen. De lärde sig mer om maskrosens livscykel.

 


Körkonsert med Lilla kören

Under torsdagen bjöd Lilla kören in till konsert i Musikladan. Vi fick lyssna till många dansvänliga låtar och ibland fick vi också vara med och sjunga. Tack Jonas, Lisen och alla fantastiska barn! Ni ger oss lust att dansa och inspiration att våra följa våra drömmar!

  

 

Skola och hem
Vi går nu mot slutet av läsåret och ber er att lämna in alla läseböcker som ev finns kvar hemma.
Vi på skolan ansvarar som vanligt för att lämna tillbaka alla låneböcker till biblioteket. Bortse från ev påminnelser.

Det blir en lång lästårta i år också, tror vi… Ni som kan tänka er att ta med en rulltårta till skolan på avslutningsdagen, meddela Cissi eller Sara via mejl. Efter avslutningen i amfiteatern ses vi i klassrummet för en traditionsenlig samling och fika med tårta.
Välkomna!

Om det är någon som ha en vit Billy-bokhylla, från IKEA, som ni inte använder, så är vi intresserade av den. Vi har fått många nya böcker från Ingarö bibliotek och kommer att göra om i vårt bokrum/bibliotek för att kunna få plats med alla. Tack på förhand!

 

Blänkare 
20-21/5 Samrättningsdagar Nationella prov, skolan stängd, fritids/klubben öppet.
29/5 Dag före röd dag fritids/klubben stänger 15.00
30/5 Kristi himmelfärds dag, röd dag, hela skolan stängd
31/5 Lovdag. Fritids är öppet
6/6 Röd dag, skolan stängd
7/6 Skolan stängd. Fritids har planeringsdag
11/6 Friluftsdag
13/6 Skolavslutning fm, fritids öppet som vanligt till 17.

 

Nästa vecka
må: Studiedag (fritids för dem som har anmält)
ti: Studiedag (fritids för dem som har anmält)
ons: OBS! Tag med din kapitelbok och läslogg.
to: Hamnskiftarens resa
fre: Bedömningsstödet: Vi börjar med att möta eleverna en och en

 

Trevlig helg!
Cissi, Sara, Vincent och Lisen

2 kommentarer

Kommenteringen är stängd.