Uranus veckobrev v.20

Hej alla fantastiska i Uranus!

 

Ännu en vecka har gått och den har bjudit på både sol och regn. Tiden springer iväg och vi har räknat ut att vi har 9 stycken skoldagar kvar om vi räknar med avslutningsdagen. 

Nu är det ganska rörigt i våra kapprum med mycket kläder kvar sedan vintern. Under nästa vecka skulle vi gärna se att ni ser över era barns hyllor och ta hem onödiga kläder som täckbyxor och liknande. Vi påminner om att det behövs ombyten, regnkläder samt solskydd på hyllorna. 

Matematik

Under veckan har vi avslutat kapitlet om programmering. I slutet av kapitlet fick eleverna träna på att lösa problem där de letade fel i en given kod och gav förslag på hur koden skulle ändras för att vara rätt. Sedan gjorde de en kunskapslogg med blandade uppgifter kring det som varit i fokus i kapitlet. Där fick eleverna även träna på att göra en självskattning genom att ringa in om de känner sig osäker, ganska säker eller säker, efter genomförd uppgift. 

I slutet på veckan började vi med ett kapitel om statistik. Vi pratade om varför diagram och tabeller var ett bra sätt att läsa av antal, beskriva och jämföra information. Vi tränade på att föra över information från en avprickningstabell till ett stapeldiagram med hjälp av kuber som fick representera antal olika frukter i olika korgar. 

Vi skapade även ett eget diagram där vi började mäta hur våra planterade frön hade växt. Detta kommer vi följa under de sista veckorna. 

Svenska/NO

Den här veckan har vi läst faktatexter om träden björk, ek, asp och tall. Eleverna fick läsa en faktatext om ett träd och sedan svara på läsförståelsefrågor. Vi tränade på att svara med hela meningar, börja meningarna med stor bokstav och avsluta med punkt samt att skriva med fin handstil. 

 

Läxa

Läxan som delades ut under fredagen är utöver läsläxan ett papper med en eller ett par matematik problemlösningsuppgifter. Läxan lämnas in torsdag v 22. Vi påminner om för att bli en god läsare behövs mycket och regelbunden lästräning. Vi rekommenderar därför att barnen även läser under lov/ledighet. 

Idrott

I onsdags fick barnen prova på olika grenar i friidrott. Vi hoppade höjdhopp, sprang 60 meter på tid och hoppade längd.

Friluftsliv

På friluftslivet gick vi en promenad till raketen tillsammans. Mattias berättade om björken och att det finns massor av saker man kan använda den till om man behöver överleva. Vi fick veta att man kan dricka dess sav, baka bröd av insidan av barken men även göra schampo av björkens löv. Han visade hur man kunde plocka löv, riva sönder dom lite och sen skaka tillsammans med vatten. Av skummet som blev kunde man tvätta håret. Barnen var väldigt nyfikna och ivriga och alla fick prova på att göra det själva. Väldigt uppskattat!

Teaterbesök 

I onsdags åkte vi till Gustavsbergsteatern och såg föreställningen “Stjärnklart – en flygande föreställning”. Föreställningen bjöd på dans, teater och musik där vi som publik fick delta genom att sjunga, göra olika rörelser och klappa. Vi fick gå ombord på rymdfarkosten “Stjärnklart” och besöka många olika spännande planeter. Vi landade på drömplaneten, Super-Mario planeten, regnplaneten med flera. Efter föreställningen gick vi till kyrkparken där vi i det fantastiska vädret åt frukt och lekte en stund innan vi tog bussen tillbaka till skolan. En riktigt härlig förmiddag! 

Skola/ hem

Planetspelen

Då väderprognosen visade regn hela fredagen valde vi att flytta fram planetspelen till fredag 3/6. Vi håller tummarna för bättre väder då! Planetspelen är en dag då vi gör aktiviteter tillsammans med alla de andra barnen i Mellangården. Vi samlas som vanligt i klassrummet och promenerar till aktiviteterna efter morgonsamlingen. Vi får med oss lunch från skolan men eleverna behöver ha med sig en tom matlåda, bestick samt vattenflaska och en extra frukt. Alla behöver även vara klädda efter väder och ha bra skor att promenera och leka i. Vid soligt väder är det viktigt att tänka på keps/hatt samt solkräm. Vi är tillbaka på skolan innan mellis.

 

Gammeldags skoldagen blir därför framflyttad en dag till torsdag den 2 Juni! Kom gärna klädd som man gjorde som barn för 100 år sedan och ta med dig en lunchmatsäck. Tänk på att 1906 fanns det inte plastpåsar eller aluminiumfolie. Smörgåsar slog man in i smörgåspapper och dryck hade man med sig i en glasflaska. Hela matsäcken kan du packa i ett knyte eller i en korg. 

 

(Bild från https://www.frokenreggio.se/ )

Tips som klädsel:

Barnen hade inte så färgglada kläder som nu. Svart, brunt, grått och blått var vanliga färger. Pojkarna hade knäbyxor och skjorta och ofta långa strumpor. På huvudet hade de en skärmmössa, ungefär som Emils ”mysse”. Flickorna hade klänning eller blus och kjol. För att skydda kläderna var det vanligt att de hade ett förkläde på sig. Flickor hade hatt eller sjalett på huvudet.

Tips till matsäcken:

  • Kalla potatisar, äpple, 1 liten glasflaska mjölk/ vatten
  • Limpsmörgås med skinka/korv och 1 med ost, 1 glasflaska mjölk/ vatten  
  • Kokt ägg, limpsmörgås med korv eller ost, 1 glasflaska mjölk/ vatten

Vi pedagoger kommer självklart klä ut oss vi med och vi kommer ha en skoldag så lik en som vi kan som de hade för 100 år sedan. Vi kommer ha välskrivning, kristendom, sjunga psalmer, räkning och naturlära. 

Sommaravslutning

Läsårsavslutning är det fredag 10 juni kl.9.00 i Amfiteatern med hela skolan. I år är även ni föräldrar varmt välkomna!

Efter den gemensamma avslutningen så träffas vi i klassrummen för en egen liten avslutning med fika. Vi har fått några som vill baka rulltårtor, men det behövs fler så maila gärna oss om ni vill vara med och bidra!

Kommande händelser:

  • v.21 – Ingen skola. Fritids öppet som vanligt (både skola och fritids stängt på torsdag den 26/5)
  • v.22 – 2/6  Gammeldags skoldag
  • v.22 – 3/6 Planetspelen
  • v.23 – 8/6 Friluftsdag
  • v.23 – 10/6 Skolavslutning 

 

Vecka 22:

Måndag- Sovmorgon/ fritids

Tisdag- kör

Onsdag–  Idrott 

Torsdag –  Gammeldags skoldag (klä ut dig samt ta med lunchmatsäck) 

Fredag-   Planetspelen – Ta men en tom matlåda, bestick och vattenflaska. 

Vi önskar er en trevlig helg!

/ Sara, Hanna och Mattias

 

Sara Sandström, sara.sandstrom@lemshaga.se

Hanna Svedlund, hanna.svedlund@lemshaga.se

Mattias Olsson, mattias.olsson@lemshaga.se

Fritids MG: 08-586 313 27