Uranus veckobrev v.21

Hej alla härliga Uranusar!

Ytterligare en vecka är till ända och vi närmar oss sommarlovet med stormsteg. Vi längtar efter sol och värme men vädergudarna spelar ett spratt med oss. Nyligen stod körsbärsträden i full blom och nu är det dags för äppelträden att få blomma. Detta gör oss extra glada att se när vi vet att det är dags för bina att göra sitt arbete. 

 

 

Veckan bjöd också på strömavbrott mitt i mattelektionen. Då strömmen inte kom tillbaka kom beslutet att vi var tvungna att stänga skolan. Vi trodde att vi skulle kunna genomföra sista lektionen som planerat men syskon och ni föräldrar var verkligen snabba att hämta. Tack för er förståelse i denna tokiga situation!

Det var sista dagen för vår praktikant Ludwig. Vi önskade honom lycka till och tackade honom för de veckor han varit hos oss. Nästa vecka tar han studenten. Det blev ett kramkalas som inte var Corona anpassad.

 

 

Veckan har bjudit på många roliga upplevelser och nya kunskaper. Framför allt har vi fått  följa våra larvernas utveckling till puppor. Vi har även lärt oss ännu mer om bin av biodlaren Stina. 

 

Biodlaren Stina

Vad är det för konstig manick vi har fått låna av Stina?

 

Kunskaper

 

Singma – Digital tid

Vi har fortsatt arbeta med klockan. Denna vecka har vi arbetat med digital tid. Vi har beräknat minuter och timmar. Vi har även diskuterat om att den digitala klockan kan visa samma tid men att innebörden är olika t ex 06:30 eller 18:30. Klockan är ett väldigt abstrakt föremål att lära sig. Vi ser att det är fler som behöver fortsätta öva på klockan. Ett tips är att låta eleven få använda en egen klocka samt att ni föräldrar frågar eleverna om tiden. 

 

 

 

Svenska 

Under veckan har vi läst klart boken Vålnader på Vasaskeppet. Till varje kapitel har eleverna fått arbeta med olika strategier för att besvara frågor, på raden, mellan raderna och bortom raderna. Vi har även arbetat med berättelser och sagor som eleverna är i full gång med att skriva. Vi fortsätter att påminna eleverna om stor bokstav och punkt i sitt skrivande. 

 

Insekter och deras värld

Nu händer det saker med våra fjärilslarver. De har nu påbörjat nästa stadie, puppa. Det är så fascinerande att få följa deras livscykel. Under veckan har vi arbetat med stadierna, larv och puppa. Vi har skrivit fakta om dessa stadier. Veckans pyssel har varit att göra varsin fjäril. Eleverna i grön fick även göra en fjäril i tyll med Cissi (röda kommer att få göra det nästa vecka). 

 

   

 

 

 

  

  

 

   

 

Vi har även fortsatt vårt arbete med bin. Under fredagen hade vi digitalt besök av biodlaren Stina. Vi hade förberett frågor som vi ville ställa till henne och hon hade även låtit oss få låna några av hennes föremål som hon använder när hon arbetar med bina. Hon hade dessutom gett oss en burk honung att få provsmaka. Mums!                                                                        Tack Stina för att du ville dela dina kunskaper med oss!

 

 

  

  

 

 

Teknik – uppfinningar

Under tidigare lektioner så har eleverna fått fundera över vad för uppfinning som skulle kunna gynna oss människor. Efter tidigare veckors skissande så var det nu dags att påbörja bygget med sin uppfinning. Eleverna har tidigare fått ta med sig gammalt skräp som kan vara bra att bygga. Vi låter bilderna säga sitt!

 

   

  

 

Hem och skola

Skolavslutningen

Skolavslutningen kommer även i år att ske i våra klassrum. Tiden för avslutningen kommer att vara mellan kl 09:00-10:30. De som vill får gå hem/bli hämtade kl.10.30. För de som vill och önskar kommer fritids att vara öppet som vanligt. Inför denna dag vill vi att ni meddelar närvaro på Schoolsoft dvs när eleven kommer  att gå hem/bli hämtad för dagen. Detta för att vi ska kunna planera för bemanningen på fritids denna eftermiddag. 

Det är enbart Solen som kommer att vara i amfiteatern på sin avslutning som sker mellan kl.11-12. Tyvärr kommer inga föräldrar att få delta på denna avslutning. För att eleverna och lärarna inte ska bli störda under denna stund kommer vägen som går förbi amfiteatern att vara avstängd och vi hänvisar då istället till vägen förbi Ladan. Ni får därmed gärna hämta ert barn kl.10.30 eller efter kl.12 då Solens avslutning är klar, samt att lunch har hunnits serveras till alla fritidselever.  Tack för er förståelse!

 

Läxa:

  • Läslogg – v.21-22 “Detektiven”. Läsloggen ska tillbaka på torsdag.  
  • Sången “Människa” – eleverna har fått i uppgift att öva på denna denna sång Människa – lyrics. Bifogar även klipp från youtube att öva på Människa .

Information inför vecka 22:

Måndag: 

  •  

Tisdag: 

  •  Skolan börjar kl.9.50. Idrotten kommer att vara utomhus. Ta med idrottskläder att ha utomhus samt handduk.

Onsdag:

  • Vi besöker Villan (tyvärr inställt förra veckan). 

Torsdag: 

  • Friluftsliv – denna dag kommer vi att bjuda med våra två nya klasskompisar till scoutstugan. Vi kommer att grilla korv på plats.  Eleverna behöver ta med sig en vattenflaska samt en frukt. 
  • Läslogg in!

Fredag: 

 

Kommande händelser:

  • 9/6 – Skolloppet/Skolans dag
  • 11/6 – Sommaravslutning.

 

Vi önskar er alla en trevlig helg!

 

Ingela, Daniel, Christina och Vincent

 

ingela.eriksson@lemshaga.se

daniel.ekmark@lemshaga.se

christina.langstedt@lemshaga.se

vincent.karlsson@lemshaga.se

Mellangården: 08-586 313 12

Fritids: 08-586 313 27

 

5 kommentarer

Kommenteringen är stängd.