Uranus veckobrev v.3

Hej alla underbara i Uranus!

Tack för en fin vecka tillsammans. Många kompisar är hemma och är sjuka eller i karantän då någon i familjen har covid. Vi saknar er och längtar till ni är tillbaka. 

Svenska

I svenskan har vi fortsatt läsa de olika dikterna i läseboken. I arbetsboken har vi övat på synonymer, ord som betyder nästan samma sak. Barnen har också skrivit sina egna dikter efter en modelltext. 

Matematik

Vi har fortsatt arbeta med talen upp till 1000 och övat på siffrornas olika värde beroende vart i talet de står. Vi har utforskat olika talföljder och lekt med olika tal genom att lägga till eller minska med tiotal, hundratal och ental. Vad är 10 mer än 579? Vad är 100 mindre än 244? 

Vi övade även på att avrunda till närmaste tiotal och hundratal med hjälp av en tallinje. 

Under fredagen fick vi lära oss lite om talens historia och hur man gjorde för att visa antal innan siffrorna fanns. Vi fick lära oss att man kunde använda fingrar, stenar eller rista in sträck i ben. För att förstå talens utveckling fick vi se hur Egyptierna, Babylonierna samt Mayaindianerna gjorde för att visa olika antal. 

NO

Denna vecka ha vi experimenterat med vatten vilket var väldigt uppskattat! Vi utförde ett experiment där vi kunde se vattnets kretslopp.

Barnen fick sedan själva utföra ett experiment med att göra en blandning av en tesked salt med vatten i ett glas. Glasen ställdes i ett soligt fönster. De fick skriva sin hypotes, vad tror de kommer att hända om någon vecka med vattnet?

 

Friluftsliv

Tisdagen bjöd på sol och perfekt temperatur för en förmiddag utomhus. Vi promenerade till utkiksberget och lekte och fikade uppe på berget. 

SO

Vi har arbetat vidare med källkritik och den här veckan låg fokus på hur vi googlar. För att få så bra träffar som möjligt är det bra att använda sig av flera ord i sökrutan. För att kontrollera att källan är trovärdig är det bra att kolla på flera sidor. Om samma information finns från olika källor är chansen större att det stämmer. Även här kommer de fem superfrågorna till användning för att kontrollera källan.

Vi funderade också på hur något kan vara fakta eller åsikt. Skillnaden mellan att säga sin åsikt “det är fruktansvärt väder ute” och fakta “det är mörkt och regnigt ute”. Vi övade på att beskriva vår skolgård med fakta och sedan med åsikter.

Normer och värden

Något som är väldigt uppskattat i Uranus är massage! Vi försöker hitta stunder då vi ger och får massage av varandra tillsammans med lugn musik. Ibland använder vi oss av massagesagor och ibland olika rörelser som vi lärt oss under terminerna tillsammans. Vi börjar alltid med frågan: Får jag massera dig? och avslutar med: Tack för att jag fick massera dig!

Skola och hem

Hej och välkomna tillbaka!

Nu börjar det bli dags att anmäla närvaro eller frånvaro under utvecklingssamtalsdagen den 9/2.

Skolan är stängd men fritids är öppet och utvecklingssamtalen kommer att ske digitalt.

Vi vore tacksamma om ni fyllde i detta så snart som möjligt.

Hälsningar fritids och fritidsklubben.

Övrig info

På onsdag nästa vecka kommer vi att lägga in tider för utvecklingssamtalen.

Nästa vecka

Måndag-

Tisdag- Bild (gröna gruppen), KÖR

Onsdag– Idrott

Torsdag – Bild (röda gruppen) Läxan tillbaka

Fredag- Veckans elev, läxan delas ut

 

Vi önskar er en trevlig helg!

 

/ Sara, Hanna och Mattias

Sara Sandström, sara.sandstrom@lemshaga.se

Hanna Svedlund, hanna.svedlund@lemshaga.se

Mattias Olsson, mattias.olsson@lemshaga.se

Fritids MG: 08-586 313 27