Uranus veckobrev v.35

Hej alla Uranusar!

Första “riktiga” skolveckan har passerat och vi har hunnit med massor!

NO

Vi har äntligen startat vårt stora projekt om Kroppen. Det kommer sträcka sig många veckor framöver! Vi har använt oss av en VT-rutin: Think Puzzel Explore. I den rutinen tar vi reda på vad vi vet, vad vill vi veta om vår kropp, samt på vilket sätt vill vi ta reda på/ undersöka det? Tillsammans skrev vi ner vad vi redan kunde om vår kropp och vilka organ och kroppsdelar vi kände till. Sedan fick de i par fundera kring och skriva ned på post-it lappar frågor om kroppen. Även en lapp med vilket sätt de ville ta reda på mera om kroppen . Detta blir en utgångspunkt för oss, när vi lägger upp vår planering inför de kommande veckorna.

Barnen har även fått rita på en ”kroppskarta”. Vart sitter alla organen och kroppsdelarna som vi skrev upp tillsammans?

Vi har även startat upp ett känsloprojekt. Tillsammans har vi utforskat vilka känslor vi har, försökt sätta namn på dessa och skrivit ner dem på lappar. Efter det så försökte vi sortera dessa. Finns det olika sorters “arg”? Kan man vara lite lagom glad och extremt jätteglad? Hur ser en känsla ut? Hur uttrycker vi dem med kroppen? Det var några av de frågor vi pratade om. Sedan pratade vi om att det finns fyra grundkänslor; glad, nöjd, arg och ledsen.

Barnen fick i grupper placera ut dessa känslor på en kropp och fundera och diskutera tillsammans. Var sitter känslan “arg” för dig i din kropp? Var sitter glädje? Barnen fick sedan redovisa hur de tänkt när de placerat känslorna.

Svenska

Vi har äntligen delat ut och gått igenom terminens första läsläxa! Barnen har fått undersöka framsidan och funderat på vad den nya boken “Diamantjakten” kommer handla om. De fick även arbeta i den nya arbetsboken. Läxan ska lämnas in på onsdagar som vanligt. Denna vecka ska ni läsa första kapitlet som heter “Resande nallar”.

Vi rekommenderar att barnen har med sig mappar som de kan lägga sina läxor i.

SO

Vi har börjat titta på Lilla Aktuellt vilket vi kommer att göra minst en gång i veckan. Vi kommer reflektera kring frågorna: Vad är en nyhet? Vilka olika typer av media har vi runt om oss? Kan man lita på en nyhet?


Syftet är att barnen ska få ett sammanhang, där vi kan samtala om elevnära samhällsfrågor, ge tillfälle att framföra synpunkter, ge kommentarer och ställa frågor. Efter vårt gemensamma samtal får barnen skriva kort i sina reflektionsböcker.

Matematik

Vi har arbetat färdigt med kapitlet massa. Vi hade några små områden att göra klart innan vi går över till den nya matteboken. Därför har vi även arbetat med ordningstal, kalendern och repeterat lite kring tiden.

Övrig info

Nästa vecka kommer kulturskolan dra igång och barnen kommer att ha drama en gång/vecka. Friluftsliv kommer att vara varannan vecka och de betyder att inget ombyte behövs.
Däremot är vi oftast ute, bra kläder efter väder är viktigt!

På onsdagar kommer båda grupperna ha idrott och den gröna gruppen har efter lunchen medan den röda gruppen har idrott sista lektionen.

Lilla kören kommer också starta nästa vecka! Superkul tillfälle att få sjunga och även få vara med att framföra en konsert i slutet av terminen. Halva gröna och röda gruppen kommer att få gå denna termin, och de andra barnen nästkommande termin.

Vi pedagoger har möte på måndag morgon varje vecka. Därför är det fritids fram till lektionen som börjar 9:40. Vill man ta sovmorgon denna morgon, är det ett ypperligt tillfälle.

Skolfoto kommer att äga rum v.37. Vi återkommer om datum och tid.

Vi har även fått äran träffa Lisen som kommer bli Nicks efterträdare! Det känns jättebra och under onsdagen och torsdagen har hon fått träffa alla barnen. Hon börjar arbeta på måndag. Barnen har verkligen välkomnat henne med öppna armar!

Såklart kommer vi sakna Nick och vi avslutade fredagen med att ta ett gruppfoto och ha lite filmvisning i klassrummet. Sedan bjöd han alla barnen på var sin isglass! Barnen hade skrivit hälsningar på ett stort kort som vi högtidligt överlämnade.

Cissi hälsar så mycket till alla och tackar för allt stöd. 

Nästa vecka:

Måndag: Enligt schema (fritids fram till 9:40)
Tisdag: Friluftsliv och drama
Onsdag: Idrott för båda grupperna, ny läsläxa delas ut, kap 2 ”Ödehuset”.
Torsdag: Biblioteksbesök- en grupp på förmiddagen/ en grupp på eftermiddagen.
Fredag: Enligt schema

Trevlig Helg! / Sara, Cissi, Nick, Vincent och Lisen

 

12 kommentarer

Kommenteringen är stängd.