Uranus Veckobrev V.4

Hej alla fina Uranus familjer,

Delaktighet / Skola och hem

Nu ligger tider för utvecklingssamtal ute på Schoolsoft och det är bara att boka den tid som passar er bäst. Inför utvecklingssamtalet ber vi er även att fylla i “Inför utvecklingssamtal” som ni hittar på Schoolsoft. Prata gärna med era barn när ni gör detta då de just nu förbereder sig inför detta samtal genom att titta tillbaka på sina gamla mål samt sätta upp nya inför vårterminen. Våra elever förbereder sig för att hålla i sitt samtal med stöd av en presentation precis som vi gjorde förra terminen.

Samtalet kommer även innehålla tankar inför vår flytt till Villan för att det ska bli så bra som möjligt.

Vi ser alla fram emot att träffa er igen. Vi kommer att sitta i annexet under samtalen den 5/2 och 7/2. Camilla sitter i köket på nedre plan och Marie i samtalsrummet på övre plan (intill expeditionen) Under andra samtalstider och dagar kommer vi att sitta på Mellangården.

Kunskaper

No – Mat

Kropp och hälsa
Betydelsen av mat, sömn, hygien, motion och sociala relationer för att må bra. (Lgr 11 Centralt innehåll Biologi).

Vi har under veckan samtalat om att precis som bilen behöver bränsle för att fungera så behöver vi mat för att orka. Eleverna berättade hur de känner sig då de inte har tillräckligt med energi i kroppen.
“Jag blir trött och lätt ledsen”
“Jag känner mig trött”
“Jag känner mig hungrig”
“Jag blir irriterad och lite sur”
“Jag får ont i kroppen”
Var några känslor som eleverna brukade uppleva. Vi pratade sedan vidare om vad vi kunde äta och att all mat vi äter påverkar vår kropp på olika sätt. Vi delade därför in den mat vi nämnt i tre delar, kolhydrater, proteiner och vitaminer och mineraler för att visa på hur viktigt det är att vi äter av olika delar. Därefter pratade vi om vad de olika delarna hjälper till med i kroppen.
Kolhydraterna hjälper oss att orka och att tänka medan proteinerna hjälper till att bygga upp våra muskler och gör oss starkare. En elev nämnde att fisk gör oss smartare vilket på ett sätt är sant då fettet i fisken gör att vår hjärna kan arbeta effektivare. Vi pratade även om vitaminer och mineraler och hur viktigt det är att vi får i oss dessa för att vår kropp ska må bra och fungera på bästa sätt.
När vi samtalat om de olika delarna och hur viktigt det är att vi får i oss allt fick eleverna göra deras egna måltider med hjälp av tallriksmodellen. Vi visade även då på att beroende på hur mycket man rör sig eller använder sin hjärna så behöver vi mer eller mindre av de olika delarna.
Här är några av de måltider som eleverna valde att tillaga i deras fantasi.

So – Vår värld

Vilka fantastiska världar våra elever skapat tillsammans! Med fantasi, tidigare erfarenheter och kunskaper har eleverna i par skapat egna världar. Tänk att för en dag få vara en skapare av egna världar! Eleverna fick beskriva sin värld för kompisarna och visa sina fantasifulla bilder. Därefter har de filmat och spelat in sin berättelse med hjälp av sina ipads.

Delaktighet / Grön Flagg

Torsdagens lektion med Agneta, som nu är istället för bildlektionen, var en lektion då våra elever fick möjlighet att vara med och påverka hur vår nya båt på Mellangårdens gård ska smälta in i vår fantastiska miljö. Eleverna samtalade och ritade olika förslag på hur det skulle kunna se ut. Här kommer några av de förslag våra elever ritat. Vi fundera om det finns någon framtida arkitekt i klassen 😉  

Ett av våra Grön Flaggteman handlar om uterummet. Platser på vår skolgård där ett lärande kan ske. Här är en plats där eleverna under lekens former lär sig mycket om sig själva, samspel och rollspel. Det är viktigt att få vara med och påverka, inspirera och hjälpa oss pedagoger att tänka om vad som är viktigt på denna plats. Vi följer med spänning hur detta projekt ska ta form.

Information:

Nytt schema från V.4:

Då bilden avslutades så har vi under denna vecka fått ett nytt schema. 

Information från fritids
Nästa vecka kommer vi omvandla strumpor till gosedjur på Veckans pyssel. Ta gärna med en udda strumpa som du kan pyssla med!

Utvecklingssamtalsdag 7/2
Denna termin kommer det vara utvecklingssamtal under en hel skoldag den 7/2.
Dagen kommer att vara en kombinerad utvecklingssamtalsdag och studiedag där ni som förälder och elev behöver närvara för samtal. Tider för utvecklingssamtal kommer läggas upp för bokning i schoolsoft.

Fritids har öppet kl. 7.30-17.00

För att kunna planera verksamheten på fritids vill vi veta vilket behov ni har av omsorg.

Fyll i enkäten i länken nedan. Tryck sedan spara efter ifylld enkät.
Sista datum för svar på enkäten är 2/2. 

Mvh Pedagogerna i Mellangården

https://goo.gl/forms/3EXfu1FDKeC8ZYSw2

Blänkare

13/2 Allaktivitetsdagen, information kommer 

 

Nästa vecka V.5:

Måndag: Vi möter vår nya mattebok med spänning. Idrott och drama

Tisdag:

Onsdag: Läxan in

Torsdag: Läxan ut

Fredag: Friluftsliv, Jösse och Affe lämnas in och skickas ut

 

Tack för en trevlig vecka. Vi önskar er alla en trevlig helg

/ Marie, Camilla, Desirée och Agneta

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']