Uranus veckobrev v 40

Hej alla fina Uranusfamiljer!

Tack för ännu en bra och lärorik vecka tillsammans. Vi har kunnat njuta av hösten i vår härliga miljö.

 

 

Elevers ansvar och inflytande/normer och värden

Vi började veckan med en samling då vi svarade på några frågor som våra nya tryggisar; Bella, Svante, Jessie och Ida skulle ta med sig till Mellangårdens tryggisråd under torsdagen.

Frågorna var:
Hur är en bra kompis?
Vad gör man om man känner sig ensam?
Vad kan man göra om någon någon i ens närhet känner sig ensam?
Hur är man en bra kompis på sociala medier?
Platser på skolgården där du känner dig mindre trygg?

Frågan om sociala medier skapade stort intresse och eleverna berättade om olika saker som de kände till och som de vet förekommer på nätet eller i olika spelforum. Vi tror att detta kan vara viktigt att arbeta vidare med er föräldrar kring, kanske på nästa föräldramöte?

 

Jag kan garantera att det var fyra mycket stolta barn som kom tillbaka efter första mötet.
De hade fått dela med sig av klassens tankar och nu ska vi arbeta vidare med detta för att alla ska trivas och känna sig trygga på Mellangården. På anslagstavlan i trappan, på Mellangården, finns nu dokumentation uppsatt.

 

Kunskaper/ Utveckling och lärande

Idrott och friluftsliv
På tisdagsförmiddagen vandrade uranuseleverna till scoutstugan. På vägen dit samlade de olika löv; rönn, lönn, ek, björk, asp. De arbetade med artbestämning: Hur ser lövet ut och från vilket träd kommer det? Vid scoutstugan gick pedagogerna igenom vilka gränser vi har och därefter fick eleverna leka fritt, något som var mycket uppskattat.
Det är så viktigt att vi tar vara på våra underbara omgivningar kring Lemshaga och verkligen njuter av att skapa en innerlig och nära relation med naturen.

 

Svenska
Skrivande
Under tisdagens svensklektion fick eleverna varsin färdig ”början” som de skulle skriva av i sina böcker och sedan fortsätta på. Tanken är att få igång kreativiteten och fantasin där man kastas direkt in i handlingen:

En dag när jag vakande kände jag mig lika bra på fortboll som Zlatan.
När jag knäpper med fingrarna kommer en magisk ande ut ur mitt pennfodral.
Min bästa vän är en talande zebra.
En dag upptäckte jag att vår matta var en flygande matta.
Min dator har börjat prata med mig.
Min mamma och pappa älskar att gå på lina.

Alla elever kom igång på ett bra sätt och på slutet av lektionen fick några elever läsa upp sina berättelser för att inspireras av varandra och ge respons.

 

Diamantjakten
I vår arbetsbok till läseboken har vi skrivit dagbok och provat på att skriva adressen på ett kuvert, något som eleverna inte var så bekanta med… Dock är det viktigt att träna på att kunna skriva sitt hela namn, adress och postnummer.

 

Biblioteket
Ett mycket populärt inslag under veckan var när vi åkte till biblioteket. Det är så roligt att åka dit och låna nya böcker. Vi fick positiv respons från personalen för att eleverna sköter sig så bra och visar ett genuint intresse för böcker och läsande.

 

Matematik
På matematiklektionerna har vi lärt oss en ny modell, den sk blockmodellen. Vi har löst problem med addition och subtraktion. För att synliggöra våra tankar kan vi använda oss av blockmodellen. Eleverna har som vanligt delat med sig av alla sina kloka sätt att räkna ut uppgifterna.
I den nya anteckningsboken, den sk loggboken reflekterar de över sina uträkningar, denna vecka kring del och helhet.

 
 


Vi på Mellangården

På fredagen startade vi vårt arbete i blandade grupper på Mellangården
Som vi skrev i förra veckobrevet är det ett spännande projekt då vi arbetar i blandade grupper från Neptunus, Uranus och Saturnus. Syftet är att skapa åldersintegrerade grupper för att stärka ”vikänslan” och ett aktivt sätt att främja självkänslan, respekt för andras värde samt öka tryggheten hos alla elever. En gång i veckan kommer grupperna ses för att arbeta med värdegrundsövningar genom bland annat lekar, drama, samarbetsövningar, värderingsöviningar och diskussioner.

Under fredagen träffades vi för första gången. Syftet med första träffen var att vi skulle lära känna varandra vid namn och göra lite övningar och lekar tillsammans. Det var också viktigt att skapa en god struktur som återkommer varje gång för att alla ska känna sig trygga och våga vara sig själva.

 

Kanelbullens dag

På torsdagen blev vi bjudna på nybakade bullar från Lemshagaköket. Det var mycket gott!

 

Hälsning från fritids:

Snart är det dags för Höstlov och inför det behöver vi på fritids och klubben veta om ditt barn behöver omsorg under lovet. Ni gör anmälan via schoolsoft, ska ditt barn vara här fyller ni i aktuella tider för v. 44. Ska ditt barn vara ledigt skriver ni ”ledig” under ”kommentar från vårdnadshavare”.
Detta är mycket viktigt att ni gör och det gäller ALLA barn inskrivna på fritids eller klubben. Vi behöver era anmälningar senast 7 oktober för att planera bemanning och aktiviteter.
Hälsningar Fritids och Klubben

Barnen får gärna ta med sig en glasburk till fritidspyssel. Vi ska göra lyktor.


Nästa vecka

Måndag: Sovmorgon eller fritids. Skolan börjar kl 9.40
Tisdag: Expertbesök kring kroppen. Bild, drama mm
Onsdag: Ny läsläxa delas ut, kap 7
Torsdag: Lilla kören, engelska
Fredag: Sara och Cissi startar projektet ”Veckans elev” genom att berätta om sig själva.


Trevlig helg!

Cissi, Sara, Lisen och Vincent


Tack alla som delade glädjen på min utställning!

9 kommentarer

Kommenteringen är stängd.