Uranus veckobrev v.43

Hej alla fantastiska i Uranus!

Tack för en fartfylld och händelserik vecka! Den har bjudit på både museibesök, FN-samling och Halloween. Tror ni alla får ett par trötta men glada barn hem i helgen!

 

Svenska

 

Vi har arbetat med att skriva en beskrivande faktatext. Vi fick läsa om cykeln och hur den utvecklats från en av de första cyklarna gjorda av trä, till den mer moderna cykeln vi har idag med växlar. Sedan fick de utifrån texten vi läst om telefonens historia skriva egna texter. Vi började med att ta ut nyckelord som sedan blev stöd för våra egna texter. 

NO

 

Veckans tema var “Matens väg genom kroppen”. Vi fick lära oss vad som händer från att vi stoppar in maten i munnen och tuggar tills att vi tillslut bajsar ut det kroppen inte behöver. Vi fick lära oss om matstrupen, magsäcken, tunntarmen, tjocktarmen och hur kroppen gör för att ta upp den näring vi behöver vidare till alla celler. Vi fick även reda på varför man kan bli hård i magen och vikten av att få i oss fibrer, dricka vatten och röra på oss. 

 

Naturhistoriska Riksmuseet

Återigen, stort tack till alla er föräldrar som möjliggjorde att vi kunde se filmen “Människokroppen” på cosmonova. Vi hade en fantastisk dag som gick över förväntan. Bara att åka med grupperna kommunalt var något nytt och de skötte sig exemplariskt. Alla fick gå i olika “gå-par” och reglerna kring både buss och tunnelbana hade vi gått igenom med barnen innan vi åkte. Många barn tyckte bara själva resan var spännande!


Väl på plats fick vi äta lite frukt innan det var dags att få komma in. Vi började med att se filmen och sedan var det dags för lunch och fika. Därefter gick vi till utställningen “Djuret människan”
som handlar om människan ur ett evolutionärt perspektiv. Om ursprung, historia och inte minst om människokroppen, hur och varför vi ser ut och fungerar som vi gör. Det fanns många interaktiva stationer för alla sinnen och mycket att testa. Till exempel om du kunde hänga lika länge som en apa? Eller hoppa lika långt som en hare? Man kunde se hur örat såg ut inuti, testa sin balans och sin reaktionsförmåga.

FN- samlingen

Som vi skrivit tidigare så var det Uranus tur att hålla i årets FN-samling för alla övriga på Mellangården. Det gick väldigt bra! Vi sjöng sånger, läste upp rättigheter och visade en liten film där alla elever gjort “händer” där se skrev vad de var tacksamma för. 

Halloween-fredag

 

Veckan avslutades med en hel dag i halloween-tema. Under förmiddagen hade vi olika ”stationer” som barnen fick gå emellan. Man kunde bli halloween sminkad, lyssna på spökhistorier, göra bokmärke, lösa halloween-matte, spela spel och lära sig rita olika halloween figurer steg för steg.
Ett stort tack till de tre eleverna från Helens gymnasieskola som kom och sminkade barnen!
På eftermiddagen hade vi filmvisning och såg filmen ”Nelly Rapp och monsteragenten”. Det bjöds även på popcorn till filmen. 

Hem och skola

Nu är nästan alla elever vaccinerade. De elever som inte fått vaccination denna vecka får ta kontakt med Judith och boka en tid.

Vanliga läsläxan utgår under lovet, men däremot får alla barnen med sig hem ett Höstlovsbingo! Så fortsätt läsa mycket under lovet så får de ett diplom när de kommer tillbaka.

Kommande händelser:

  • 13/12 – Luciafirande kl.8.00 i amfiteatern.
  • 22/12 – Julavslutning i Gustavsbergs kyrka.
  • 11/1 – Vårterminen startar.

Vecka 45

Måndag- Morgonfritids/sovmorgon, röda gruppen har dans.

Tisdag- Friluftsliv, KÖR

Onsdag- Idrott inomhus

Torsdag –

Fredag- Ny läxa delas ut.

Vi önskar er alla ett härligt Höstlov!!

/ Sara, Hanna och Mattias

Sara Sandström, sara.sandstrom@lemshaga.se

Hanna Svedlund, hanna.svedlund@lemshaga.se

Mattias Olsson, mattias.olsson@lemshaga.se

Fritids MG: 08-586 313 27

 

3 kommentarer

Kommenteringen är stängd.