Uranus Veckobrev V.43

Hej alla Uranusfamiljer!

Ansvar och inflytande / Normer och värden

FN och barnkonventionen

Vilken härlig FN-vecka vi har haft. Det har varit många fina samtal om rättigheter och skyldigheter. Vi har tittat på rättigheterna i barnkonventionen och funderat på vad de betyder. En viktig rättighet vi har är att få gå i skolan och lära oss saker tillsammans. Vi har jämfört likheter och skillnader i olika klassrum i världen. Spännande att se hur det kan se ut i olika länder. Vi har haft samtal i helklass, i mindre grupper och egna reflektioner. Dessa reflektioner har vi skrivit och ritat om i ett rithäfte om barns  rättigheter.

Alla elever fick en figur som de målade precis som de ville. Vi ville visa att vi alla är unika och hur fantastiskt det är när vi är tillsammans. Figurerna tog eleverna med sig till FN-samlingen och placerade runt ett jordklot. “Alla barn är lika mycket värda”. När vi samtalade om det så kom vi fram till att det inte spelar någon roll i hur vi ser ut, det viktiga är att alla har samma värde oberoende av var du bor, vilken hudfärg, kort eller lång, funktionsvariationer etc.

För att uppmärksamma varandra och visa på hur viktiga vi är för varandra skapade vi vänskapsarmband. Eleverna kämpade för det är inte helt enkelt att göra dessa armband. De fyllde dessa med massor av kärlek som sedan fick bli en gåva till någon klasskamrat. När vi samlat dem var det svårt att se vem som gjort vilket så vi bara drog i en ände och fick det armband som du drog i. Det spelade ingen roll om det blev ditt eget eller någon annans för det var lika mycket kärlek i alla efter gemenskapen som fanns i rummet.

Vi avslutade FN- veckan med en samling i musikladan för alla elever på Mellangården. Kören uppträdde med ett par sånger och vi sjöng en allsång. Några elever fick också berätta om de olika rättigheter barnen har enligt barnkonventionen. Vilken härlig stämning och avslut inför lovet!

Nalledagen

Vi passade även på att bjuda in våra gosedjur till nalledagen. De fick vara med under två dagar och avslutade sin vistelse på skolan på nalledagen.Det har varit ett önskemål från våra elever sedan förra gången de fick följa med till skolan. Självklart tar vi våra elevers önskan på allvar. För oss är elevernas delaktighet och inflytande en viktig del. Nallen fick skriva ett brev och berätta lite om sig själv och något de varit med om tillsammans med sin vän. Nallarna fick vara med om många spännande lektioner den dagen.

Kunskaper / Skola och omvärld

Matematik /Singma

Vi har nu kommit in i divisionens värld i matematiken. Vi har börjat upptäcka sambandet mellan division och multiplikation. Vi har tränat på att dela lika, att dividera med 2, 5 och 10 och att skriva likheter med division. Det är viktigt att redan från början träna oss i alla begrepp som gäller division, samtala om dessa och sätta in dem i konkreta sammanhang. Vi samtalar och resonerar, vi beskriver och kommunicera vår kunskap med hjälp av konkret material, med bilder och i skrift när vi arbetar med de olika uppgifterna.

Som ni vet sen tidigare så är det många som är nyfikna på vårt sätt att tänka matematik. Vi fick under onsdagen besök av rektorer från både Sverige och Norge som gick en utbildning på skolverket. De var nyfikna och fick ta del av en lektion med våra fantastiska matematiker. De var mycket imponerade över hur våra elever tänker matematik. Hur de resonerar, lyssnar på varandra, delar med sig av tankar och provar olika strategier. Det är lika kul varje gång att få visa hur intresserade våra elever är av matematik och hur kompetenta de är.

Information

Här kommer en inbjudan från Ingarö och Gustavsbergs församling. Det är en föreläsning som handlar om:
Hur pratar vi med barnen om det som de möter på nätet? Klicka på länken nedan.

Föreläsning

V.44

Mån Studiedag skolan stängd!

Tis- fre  Fritids som vanligt, fredag stänger fritids kl.15

V.45

Mån  Idrott båda grupperna, drama båda grupperna

Tis

Ons

Tors  Läxan ut,

Fre  Friluftsliv

Nu önskar vi er alla ett härligt höstlov

/ Marie, Camilla, Desirée, Agneta

2 kommentarer

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']