Uranus veckobrev v.45

Hej alla i Uranus!

Tack för en fin vecka tillsammans! Vi vill påminna om kläder efter väder och att det är väldigt kallt emellanåt. Så fyll på barnens hyllor och ta med kläder så att de slipper frysa eller bli blöta.

SO

Vi har avslutat arbetet med världsdelarna och eleverna har tillsammans med sin grupp berättat för de andra i klassen om den världsdelen de blivit experter på. Lite nervöst tyckte några att stå framme vid tavlan och berätta för de andra, men alla gjorde det jättebra. 

Vi har även lyft varför människor flyttar mellan länder samt inom länder. Vi började med att diskutera och eleverna hade många kloka tankar om varför människor flyttar. Vi har även sett ett program om emigranter där vi fick lära oss att för hundra år sedan var det fler än 1 miljon svenskar som utvandrade till Amerika. Idag är det istället många som flyttar till Sverige. Vi pratade om att vissa flyttar från något, som till exempel krig medan andra flyttar till något, till exempel nytt jobb.

Friluftsliv

Under friluftslivet promenerade vi till raketen och där gjorde eleverna stop-motion filmer i par på I-pad. Stop motion är precis som tecknad film och datoranimering en teknik för att lura ögat att stilla föremål rör sig. Genom att fotografera några föremål med små, små förflyttningar mellan bilderna och sedan visa bilderna i en snabb följd skapas illusionen av rörelse. Eleverna använde naturen som både bakgrund och innehåll. Uppgiften var mycket uppskattad och barnen imponerade med sin kreativitet. Tisdagen var kylig och det var flera som frös, framförallt om fötterna. Under friluftslivet är vi utomhus i 2 timmar i alla väder. Vi påminner därför om varma kläder och skor, gärna som tål väta då vi ofta är i skogen. 

Svenska

Kapitlet i läsresan som vi påbörjade denna vecka handlar om Albin som vill ha en leguan. Det är en argumenterande text och Albin försöker övertala sin mamma med olika argument. Vi har pratat om vad argument är och funderat kring vad som är ett bra argument. Eleverna har både lyssnat på en inspelning av texten samt läst den för varandra i läspar. I arbetsboken har vi övat på läsförståelse och fortsatt med att stava ng-ljud. 

Matematik

I matematiken har vi börjat med division. Vi har arbetat med olika sätt att dividera. Innehållsdivision, där vi tar reda på hur många grupper av ett visst antal som bildas samt delningsdivision där man fördelar ett antal i ett bestämt antal grupper. Vi övar på begrepp som dividera, gruppera lika och dela lika. 

Här ser vi exempel på innehållsdivision och delningsdivision.

Barnen har fått arbeta med konkret material för att få en förståelse för innebörden av division samt övat på att skriva likheterna. Vi har även upptäckt likheterna mellan division och multiplikation och hur de räknesätten hör ihop.

Idrott

Denna vecka har vi haft skeppsbrott på gympan. En väldigt populär och gymnastik inriktad övning med mycket glädje och belastning.
Vi har haft mycket gymnastik och lek både på skoltid samt fritidstid så barnen klarade detta galant.👋👍
mvh Mattias.

Grön-flagg

I torsdags uppmärksammade vi hållbarhetsdagen och grön flagg som firar 25 år. Vi pratade bland annat om sopsortering, plast i våra hav samt nedbrytningstiden för olika material i naturen. Barnen fick ett häfte med olika uppgifter som ordjakt, sorteringsövningar, korsord m.m. Vi kollade även på ett event från ”Håll sverige rent” via länk. Mellankören från Lemshaga var på plats och deltog på galan. 

Skolan hissade vår ”Grön flagg” flagga och köket bjöd på en grön tårtbit.

Skolbio

Skolbion bjöd denna gång på ”Pingvinresan 2”. Den är skapad av Luc Jacquet och vi får följa en ung pingvin som ger sig ut på sin allra första resa samt Ciceron som är en 45-årig pingvin som minns sina egna äventyr när han ser sin yngre släkting utmana rädslor och upptäcka en ny, stor värld runtomkring sig.

Hem och skola

LÖSS

Vi vill uppmärksamma att det går löss på skolan just nu, vi har även fall här i Uranus. Vi ber er därför att luskamma era barn hemma och behandla vid behov för att lyckas få stopp på spridningen!

Hörlurar
Om det finns möjlighet vore det bra om alla barn får med sig ett par hörlurar till skolan som de kan ha i sina lådor. På morgonen lyssnar många på ljudbok och även vid andra tillfällen under dagen kan det vara bra att ha.

Info från fritids
Nu är det dags att anmäla era tider inför jullovet!
Fritids är öppet:
23/12 stänger 15:00
Vi öppnar sedan den 2/1-22 och har öppet fram till skolstart.
Vi vore tacksamma om ni fyllde i detta så snart som möjligt, två veckor innna lovet stänger schoolsoft för anmälningar.

Nästa vecka

Måndag- Morgonfritids/sovmorgon

Tisdag- Bild (gröna gruppen)

Onsdag- Idrott inomhus

Torsdag – Bild (röda gruppen) Läxan tillbaka

Fredag- Ny läxa delas ut

 

Vi önskar er en trevlig Helg!

 

/ Sara, Hanna och Mattias

Sara Sandström, sara.sandstrom@lemshaga.se

Hanna Svedlund, hanna.svedlund@lemshaga.se

Mattias Olsson, mattias.olsson@lemshaga.se

Fritids MG: 08-586 313 27

 

En kommentar

Kommenteringen är stängd.