Uranus veckobrev v.46

Hej alla fantastiska i Uranus!

Tack för en fin vecka!

Barnboksveckan

Denna vecka har vi uppmärksammat barnboksveckan! Vi har pratat om flera olika kända författare. Flera böcker har innehållit kända karaktärer, så som Mumin, Mamma mu och kråkan, Musse och Helium, Bamse, Ronja m.m. Men vi har även lyft några av våra äldre kända sagor och karaktärer såsom Pelle svanslös, Nils Holgerssons resa, Tant Grön, tant Brun och tant Gredelin och Hattstugan.

Under torsdagen fick alla barnen presentera sina medtagna böcker i samlingen för varandra. Barnen tyckte det var väldigt roligt och det var stor variation på vilka böcker man hade valt. De fick berätta titel, författare, illustratör, vad boken handlade om och varför man tyckte om just den boken. Vi skrev sedan en bokrecension. 

Svenska

Vi har utforskat, läst och skrivit egna argumenterande texter. Texten vi arbetat med heter “Jag vill ha en leguan!” som handlar om en pojke som så gärna vill ha en leguan och ger sin mamma flera argument till varför de borde skaffa en. Vi läste sedan en “modelltext” som hade rubriken “Klassfest oftare”. Texten hade rubrik, två argument och en slutkläm.

Sedan fick barnen bestämma vilken sorts argumenterande text de ville skriva och öva på att formulera övertygande argument. Det blev texter som argumenterade för att få ett eget husdjur, pool och rutschkana på skolgården, mer gymnastik m.m.

NO

Under torsdagen startade vi upp ett nytt projekt kring nordisk mytologi och väsen. Detta ska vi arbeta med veckorna innan jul.

Hur har människor förr i tiden försökt förklara det de inte förstår? Vilka gudar trodde man på? Varför trodde man på olika väsen? De är en del frågor vi ska ta reda på. Vi kommer samarbeta med Cissi på bilden och göra något riktigt spännande! Vi har nämligen fått veta av Cissi att Lemshaga har en helt egen skoltomte…

Han började som stalltomte när det fanns djur här på Lemshaga. När de sedan försvann, flyttade vår tomte upp i skogen. Men när tomten började höra liv och rörelse, barnskratt och röster förstod han att något på gång! Han vågade sig tillbaka och bor numera på Lemshaga där han smyger omkring. Som tur är är han en väldigt snäll tomte som gärna hjälper till. Är det något man inte hunnit göra, kan man en morgon upptäcka att någon varit där och fixat klart!

 

Skola och hem

Hej alla luciasångare och luciasångarföräldrar!

Nu drar det ihop sig för lucia på Lemshaga. Vi har ganska få rep i år så det är jätteviktigt att du är med de gånger vi ses. Se även till att öva på de inspelningar som finns i körens Classroom!

Luciafirandet är kl 8.00-8.25. Lilla kören träffas i Villan kl 7.45, färdigombytt!

OBS! För er i lilla kören, läs all info i länken nedan!

Lucia info 2021

Vi ses! /Jonas

Fritids

Nu är det dags att anmäla era tider inför jullovet!

23/12 stänger vi 15:00. Vi öppnar sedan den 3/1-22 och har öppet fram till skolstart.

Vi vore tacksamma om ni fyllde i detta så snart som möjligt, den 2/12 stänger anmälningarna i schoolsoft.

Julavslutning

Årets julavslutning firas den 22 December i Gustavsbergs kyrka och är uppdelad i tre sittningar.

Årskurs F-3 har avslutning kl 17.15-18.00.

På grund av kyrkans maxantal är tyvärr endast elever välkomna in i lokalen, vi har som hopp att kunna få till en storbildsskärm utanför, men tyvärr ingen tur ännu. Fika säljs av årskurs 5 utanför kyrkan.

 

Kommande händelser:

  • Luciafirande 13/12 kl.8.00 i amfiteatern.
  • 13/12 – Vi firar Lucia i Amfiteatern. Information från Jonas Lucia info 2021
  • Julavslutning den 22 December i Gustavsbergs kyrka kl 17:15- 18:00.
  • 3/1-22 Fritids öppnar igen (korrigerat datum).
  • 5/1-22 Fritids stänger 15.00 (dag före röd dag).
  • 10/1-22 Planeringsdag! Skola och fritids stängt.
  • 11/11-22 Skolstart 8.20.

Nästa vecka

Måndag- Morgonfritids/sovmorgon

Tisdag-  Friluftsliv, ta med frukt och vattenflaska

Onsdag- Idrott inomhus

Torsdag – Läxan lämnas in

Fredag- Ny läxa delas ut, veckans elev.

 

Vi önskar er en trevlig Helg!

/ Sara, Hanna och Mattias

Sara Sandström, sara.sandstrom@lemshaga.se

Hanna Svedlund, hanna.svedlund@lemshaga.se

Mattias Olsson, mattias.olsson@lemshaga.se

Fritids MG: 08-586 313 27