Uranus veckobrev v. 48

Hej alla i Uranus!

Tiden går verkligen fort nu och det är redan dags för första advent! Vi arbetar som vi sagt innan med känslor och känslokort som alla barn sätter i en “tavla” på morgonen. Känslan längtansfull florerar stort  just nu, och jul är något många är längtansfulla till.

Svenska

Vi har genomfört ett bedömningsstöd i skrivning där barnen har fått skriva en berättelse utifrån en nyckel. Vi startade med en sagosamling där Cissi berättade en spännande berättelse om ett par nycklar som hon hittat i en lada i Småland. Barnen fick sedan fantisera om att de var dom som hittade en nyckel. Skrivuppgiften gick ut på att beskriva hur och vart de hittade nyckeln samt beskriva hur den såg ut och kändes i handen. Men vart leder nyckeln? Och hur ska de få redan på det? Finns det någon hemlig skrift på nyckeln? Eller kommer det någon som kan hjälpa dig hitta svaren på dina frågor? Barnen hade fantastiskt mycket fantasi och det blev många spännande berättelser!

Matematik

Denna vecka har vi arbetat färdigt med division och börjat nosa på mätning. Vi har utforskat hur man mätte förr i tiden och pratat om vad en enhet är för något. Vi har lärt oss om tum, fot, aln och famn. Barnen reagerade ganska fort på att det inte blev rätt, eftersom vi alla har olika längd på fötter, tummar m.m. Vilken tur att vi idag mäter med andra enheter!

Vi utforskade sedan vilka längdenheter vi har idag och fokuserade på längdenheten meter. Hur långt är en meter? Vad är mindre/kortare än och längre/högre än en meter? Barnen utforskade tillsammans!

Normer och värden

I våra VIM-grupper (Vi i mellangården) så har vi övat på att vänta på sin tur samt samarbete då vi har skapat “spegelbilder” tillsammans.

Balett

I måndags fick vi besöka Gustavsbergsteatern för att se baletten “Nötknäpparen” som Gustavsbergsbaletten har satt upp. Det var en väldigt fin föreställning och vi fick se flera av våra klasskamrater som var med och medverkade!

 

Vi avslutade veckan i den röda gruppen med en utmanade vik-övning och skapade våra egna adventsstjärnor. Den gröna gruppen fick arbeta med Lisen kring vad man längtar efter och skriva och rita en bild till.

 

Övrig info

Adventskonsert

Måndagen den 17 dec kl 18.00 kommer vi ha en liten adventskonsert med skolans körer i musikladan.
Alla är välkomna men man måste ha biljett!
Det blir trångt men härligt! Från måndag den 3 dec kommer det finnas gratis biljetter på expeditionen för att vi inte ska överträda brandreglerna för musikladan (max 4 per familj).
Högstadiets kör Ladankören, mellanstadiets kör Mellankören och lågstadiets kör Lilla kören medverkar.
Välkomna!

Lucia 2018

På Lemshaga finns sedan länge en tradition med ett stort Luciatåg. I år är Stora kören, Mellankören, Lilla kören och Pluto med! Även i år är det hela utomhus. Det är därför viktigt med flera lager under lucialinnet. Jag (Jonas) har elljus till alla stjärngossar och tärnor, men en del annat är det bra om eleverna kan få hjälp med hemifrån. Här kommer en checklista till luciatåget.
– 2 lager underställ minst (gärna ull)
– Ullstrumpor o varma kängor
– Strut men inte stjärna (sjärngossar)
– Glitter till hår och midja (tärnor)
– Fingervantar, gärna i en ljus grå, beige el vit ton
– Lucialinne i en storlek så man får plats med ett par underställ under. (billiga finns på Coop, Brisak, Rusta, Lindex, Kappahl, HM osv om man är ute i tid)
På morgonen den 13/12 samlas Stora kören och Mellankören kl 07.00 i musikladan!
Lilla kören ses kl 7.20 i mellangården!
För föräldrar som skjutsar tidigt finns det kaffe i värmen i matsalen till självkostnadspris om man vill stanna o vänta in tåget.
Tack för er hjälp! /Jonas
Nedan finns en länk till information och texter samt några övningsinspelningar inför luciatåget.

Fritids

JULLOV
Vi behöver få reda på om ditt barn är i behov av omsorg i form av fritids under jullovet. Ska ditt barn vara på fritids på jullovet ber vi dig att skriva in barnets aktuella tider i schoolsoft. Ska ditt barn däremot vara ledigt så ber vi dig ta bort eventuella tider och istället skriva ”ledig” under kommentar från vårdnadshavare.
Lemshaga fritids/fritidsklubb stängt: 27-28 december. Samt 7 januari.
Lemshaga fritids/fritidsklubb öppet: 21 december. Samt 2-4 januari.
Vi behöver få in ditt svar senast söndagen den 25 november, gällande 21/12 samt 2-4/1.
Detta gäller alla barn som är inskrivna på fritids.

Hälsningar Fritids och Klubben

Kommande händelser:

11/12 – Skridskodag på Ekvallen, skolan bjuder på lunch.
13/12 – Lucia-föreställning i Amfiteatern kl 8.00. Medtag sittunderlag.
20/12 – Julavslutning i Gustavsbergs kyrka
21/12- 7/1 – Jullov (Fritids öppet från 2/1) Måndagen den 7/1 är fritids och skola stängt.

Blänkare:
På föräldramötet efter jul kommer föräldrakoordinatorerna ha en punkt kring insamlingar till klasskassan och hur vi ska göra detta utifrån Lemshagas vision. Vi vet att det finns olika meningar i detta ärende och det är viktigt att vi tar tid att diskutera detta så att alla kommer till tals.

Nästa vecka
Måndag: Sovmorgon/ fritids, skolan börjar 9:40
Tisdag: Friluftsliv, läsgrupper mm
Onsdag: Läsläxan förhörs, ny delas ut, kap 13 “Kändisklassen”
Torsdag: Engelska, kör mm
Fredag: Veckans elev, VIM. gruppen mm

 

Trevlig helg och första advent!


Mvh/ Sara, Cissi, Lisen och Vincent

6 kommentarer

Kommenteringen är stängd.