Uranus veckobrev v.48

Hej alla fantastiska i Uranus!

Tack för ännu en fin vecka tillsammans. 

December är här och vi har fått härlig julstämning i klassrummen. Det var glada barn som lekte i efterlängtad snö i veckan. I klassrummen räknar vi dagarna till julafton med vår egna kalender som eleverna har skapat.

Svenska

Vi har arbetat med serier. Serier är en berättelse där bilder och symboler är viktiga och texten kort. Barnen fick planera sin egen serie. Efter att de funderat, ritade dom sina egna bilder och gjorde pratbubblor till. Efteråt fick de gå igenom en checklista för att säkerställa att de hade med rubrik, pratbubblor, ritat miljön och använt symboler. Sedan fick de läsa varandras serier. 

Vi har även arbetat med adjektiv. Ord som rund, söt och orange beskriver ett substantiv och heter därför adjektiv. Barnen fick öva på att förlänga meningar med adjektiv så att de blev längre. 

“En clown har en hatt.” kunde till exempel bli “En glad clown har en randig hatt.”

 

Tomtar

Sagoskrivning är något vi kommer ägna mycket tid till de sista två veckorna. Alla barn har fått börja skriva på egna “tomtesagor”. Först fick de fundera ut vilken tomte de skulle skriva om. De fick göra en planering som skulle va till stöd för sin saga. Där fick de skriva vad den hette, hur den bor och hur det ser ut där, vad den gör och om den har någon speciell uppgift/ talang. 

Efter det fick de börja skriva sin saga utifrån våra “sagoprickar” som hjälper till att få en röd tråd genom hela sagan.

Matematik

Nu har vi arbetat färdigt för denna gången med bråk. Vi har under veckan fortsatt med att dela en helhet i tredjedelar, kunna visa en eller flera fjärdedelar och uttrycka dom i bråkform. Vi har pratat om begreppen täljare och nämnare och att täljaren talar om hur många delar det är och nämnaren beskriver hur stor varje del är. 

NO/SO

Barnen har verkligen fått intresse för väsen och tycker det är både spännande och kul! Denna vecka fick vi lära oss mer om Älvan, Näcken och Skogsrået. Vi ser på en serie som heter “Mytologerna” och läser ur en bok om nordiska väsen. Efter varje gång vi lärt oss om ett väsen skriver barnen en text i en bok och klistrar in en bild. 

Idrott

På idrotten har vi gjort olika samarbetsövningar i form av lekar.

Bild

Tomteverkstad

Under den här veckans bildlektion var vi i ateljén och gjorde tomtar i lera.

En del elever har stor erfarenhet av att arbeta med lera och för vissa är det ganska nytt. Det innebär att eleverna får lära känna materialet och de tekniker som är bäst när man formar figurer i lera. För att tomtarna ska vara hela efter torkning och bränning är det bäst att forma allt i ett enda stycke. När leran har torkat kommer vi att bränna två gånger, en skröjbränning och en glasyrbränning. Tomtarna kommer att få grågröna luvor, precis som skogstomten. Förhoppningsvis blir det en fin sak att ta hem till jul.

Visste ni att för längesen när Lemshaga var en bondgård fanns det en tomte som hjälpte till här bland djuren. Men när djuren inte var kvar och Lemshaga blev skola, flyttade tomten ut i skogen. Efter ett tag blev han nyfiken och började närma sig Lemshaga igen. Han har nu blivit skolans tomte och hjälper till där det behövs. Vi pedagoger får ofta hjälp lite i smyg när det är som mest arbete. Men du har nog aldrig sett honom, för han är lite skygg. Eller, har du det?

Hälsningar Cissi

Hem och skola

Information från fritids:

Nu är det dags att anmäla era tider inför jullovet!

23/12 stänger kl.15.00. Den 2/1-22 öppnar vi igen och har öppet fram till skolstart. Vi vore tacksamma om ni fyllde närvaro/frånvaro så snart som möjligt! Två veckor innan lovet stänger schoolsoft för anmälningar.

Kommande händelser:

  • Luciafirande 13/12 kl.8.00 i amfiteatern.
  • 13/12 – Vi firar Lucia i Amfiteatern. Information från Jonas Lucia info 2021
  • Julavslutning den 22 December i Gustavsbergs kyrka kl 17:15- 18:00.
  • 3/1-22 Fritids öppnar igen (korrigerat datum).
  • 5/1-22 Fritids stänger 15.00 (dag före röd dag).
  • 10/1-22 Planeringsdag! Skola och fritids stängt.
  • 11/11-22 Skolstart 8.20.

Nästa vecka

Måndag- Morgonfritids/sovmorgon

Tisdag-  Friluftsliv, ta med frukt och vattenflaska

Onsdag- Idrott inomhus

Torsdag – Läxan lämnas in

Fredag- Ny läxa delas ut, veckans elev.

 

Vi önskar er alla en trevlig andra advent!

/ Sara, Hanna och Mattias

Sara Sandström, sara.sandstrom@lemshaga.se

Hanna Svedlund, hanna.svedlund@lemshaga.se

Mattias Olsson, mattias.olsson@lemshaga.se

Fritids MG: 08-586 313 27