Uranus Veckobrev V.48

Hej alla Uranusfamiljer!

Kunskaper

Veckan inleddes med en dansföreställning på Gustavsbergs teater. Det var en fantastisk upplevelse! Vilka duktiga ungdomar som berättade om Alice i underlandet med balett som uttryck. En reflektion efter föreställningen var” Vi har tittat på föreställningen över en timme och de har inte sagt ett ord!”. Underbart att få ta del av andra språk än det verbala. Vi tog då chansen att möta samma berättelse på fler språk. Vi fick lyssna till berättelsen om Alice ur en bok som högläsning.

För oss är det viktigt att använda oss av det vi är med om vilket ger mening till det vi gör. Lärandet sätts in i meningsfulla sammanhang.

Kursplanen i svenska

“I mötet med olika typer av texter, scenkonst och annat estetiskt berättande ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sitt språk, den egna identiteten och sin förståelse för omvärlden.”

När vi nu fått ta del av berättelsen på två olika sätt satt vi igång att tolka och analysera det vi sett med hjälp av måleri. Eleverna fick måla karaktärer, händelser och symboler från berättelsen. De fick i grupper om 4 ett gemensamt papper med målarfärg på skapa en målning. Dagen efter fick de klippa ut de delar de ville ha kvar och vi satte upp dem på väggen. Eleverna berättade vad de målat och sedan placerade vi bilderna på en fris på väggen. Vi delade in berättelsen utifrån elevernas tankar om händelser och karaktärer. Eleverna fick sätta ord på bilderna för att inspirera kompisarna i skapandet av egna inre bilder.

Vi samtalade om bilderna och efter det valde eleverna en karaktär som de ville vara. De fick kliva in och ta karaktärens perspektiv. Det gjorde vi även med våra egna kroppar. Eleverna  fick  kliva ner i hålet till underlandet och beskriva hur det kändes att vara karaktären, vad den såg, vad den hörde etc.

Därefter skrev de ner sina intryck av karaktären. Nu hade de en karaktärskarta att använda sig av för att sätta in karaktären i en händelse som den fick vara med om i underlandet. Berättelsen skrev de på sin ipad. De fotade in en del av frisen och lade in den i sin berättelse. Vi kommer att fortsätta med berättelserna även nästa vecka.

Matematik

Den här veckan har vi tagit oss an volym i matematiken. Vi hällde upp vatten i olika behållare för att se hur mycket de rymde. Vi kom gemensamt fram till att behållarens storlek hade betydelse för hur mycket den rymde. En vidare behållare rymde mer än en behållare som var smalare. En rolig lektion då vatten alltid är kul! Vi har fortsatt fundera och prova enheter som liter och deciliter. Dessa enheter har vi sedan satt in i olika problem som vi har löst genom olika räknesätt. Vi har använt addition, subtraktion, multiplikation och division. Vi har även fått tillfälle att använda oss av blockmodellen för att synliggöra hur vi tänker.

Normer och värden

Nu har vi kommit in i december månad och vad passar bättre än att skapa en adventskalender. Detta år har vi skapat en snällkalender med snälla uppdrag och uppåtpuffar. Eleverna har skapat kort med dagens datum och i det finns en uppåtpuff till den som drar dagens snälla uppdrag. Det kan vara ett uppdrag som säger: Säg hej till alla du möter etc.

Vi har använt oss av vår julberättelse “Skorstensjul” som kalender. Det är en bild över en del av Gamla stan med de byggnader som vi möter i boken. Dagarnas paket hänger över skorstenarna i Gamla stan. En härlig kalender tycker vi!

Läroplanens mål när det gäller “Normer och värden”

“Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck i praktisk vardaglig handling. “

 

Information

Simning på friluftslivet fredag 8/12

På fredag är det dags för simning. Det kommer att ske under friluftslivstiden. Vi åker till simhallen efter lunch och är tillbaka ca.14.15. Ni som vill hämta i Gustavsberg behöver tänka på att bussen går från centrum kl.13.44.

Jullov 2017

Snart är det Jullov!
För att kunna planera vår verksamhet vill vi veta vilket behov ni har av fritids under lovet.
Fyll i formuläret i länken nedan. Kom ihåg att spara.
Glöm ej att det är ett sista anmälningsdatum 4/12.
Fritids är stängt 22/12-29/12.
Fritids har öppet kl. 7.30-17.00 tisdag 2/1 – torsdag 4/1.
Dag före röd dag stänger fritids 15.00. Detta infaller fredag 5/1.
Mvh Fritids

https://goo.gl/forms/X0V1TNEaCsJEGcQV2

Blänkare!

Skridskor fredag den 15/12

Adventsamling måndag den 18/12

 

V.49

Mån  Idrott båda grupperna, drama

Tis

Ons  Läxan in,

Tors  Läxan ut, bild gröna gruppen, engelska röda gruppen

Fre   Jösse och Affe lämnas in och ges ut igen, simning i Gustavsbergsbadet

 

Tack för en härlig vecka

/ Marie, Camilla, Desirée och Agneta

6 kommentarer

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']