Uranus veckobrev v.49

Hej alla fantastiska Uranusar!

När andra ljuset brinner är snart Lucia här. Hen bjuder oss på kaffe och bud om julen bär. Vi närmar oss jullovet med stormsteg och det återstår endast 10 skoldagar denna termin. Även om inte Lucia kommer denna helg så är även hen på väg. 

Denna vecka har bjudit på sagoskrivande, radiokalendern Marvinter, fjärdedelar och tredjedelar samt har vi lärt oss mer om planeterna Jupiter, Saturnus och Uranus. 

 

 

Kunskaper

Svenska

Vårt sagoskrivande fortsätter och eleverna håller nu på att börja renskriva sina berättelser. Eleverna kommer att få göra små böcker och några har kommit så långt att de börjat rita passande bilder till sin text. Det ska bli roligt att se den färdiga produkten och få presentera den för våra mottagare. 

 

Vi har börjat lyssna på radiojulkalendern Marvinter från 2017. Ni kanske undrar hur det kommer sig att vi valde att lyssna på denna istället för att lyssna på årets. Då vi har arbetat med svensk folktro tycker vi att denna kalender passar bättre att lyssna på då det är flera olika väsen med som vi tidigare har läst om och vi kan på så sätt knyta an till vårt tidigare arbete. Nog är den spännande!

 

Bråk – Singma

Denna vecka har vi fortsatt vårt arbete med bråk och vi har undersökt fjärdedelar och tredjedelar. Eleverna har fått kvadratiska papper som de på olika sätt skulle dela i fjärdedelar. Hur kunde man veta att alla delar var fjärdedelar? De har även fått rita cirklar och delat den i tre lika stora delar. Hur stor del har jag tagit om jag tar två av dessa delar? Detta är några av de problem vi har arbetat med denna vecka. 

 

   

 

Rymden – NO

Vi har tillsammans med Leia och björndjuren åkt vidare runt i rymden. Denna vecka fick vi följa med till Jupiter, Saturnus och Uranus.  Vi har lärt oss att Jupiter skulle kunna fyllas med 1000 jordklot, ett dygn på Jupiter är 9h och 50 min och den är den största planeten i vårt solsystem.  Saturnus ringarna innehåller isiga stenar och annan smuts som kan vara små som dammkorn eller lika stora som en villa. Uranus är ungefär 4 gånger så stor som jorden, Det tar ca 7-8 år att resa till planeten och varje årstid på planeten är 21 år lång. Tänk vilket långt sommarlov vi skulle ha om vi bodde på Uranus! 

 

   

 

Källkritik på nätet – SO

Under veckans lektioner om nätet och källkritik diskuterade vi om fyra möjliga källor; en dagstidning, en serietidning, en faktabok och en iPad. Vilka av dem är egentligen en källa och vilka av dem är säkra källor? När man undersöker en källa ska man tänka på fem frågor; Vad? Vem? Hur? När? Varför? Dessa fem frågor ska man ställa sig själv när man undersöker om en källa är pålitlig. Vi tittade även på ett avsnitt av Surfarna och Vovvevloggen. 

 

Hem och skola

Läxa:

 • Diamantjakten – läsebok kap. 13  “Kändisklassen” s.75-79 samt läxboken s.15. Läsläxan ska tillbaka på torsdag. Lycka till!

 

Information inför vecka 50:

Måndag: 

 •  

Tisdag: 

 • Skolan börjar kl.9.40. Idrott inne! Ta med idrottskläder och handduk. Inga inneskor behövs. 

Onsdag:

 •  

Torsdag: 

 • Friluftsliv – kläder efter väder! Denna dag kommer vi att grilla korv  tillsammans med Gottis. Eleverna ska ta med sig en ryggsäck, frukt, vattenflaska och ett sittunderlag. 
 • Läsläxan lämnas in.  

Fredag: 

 • Läsläxan delas ut. 

 

Information från fritids:

 • Jullovsanmälan – Glöm inte  att göra anmälan på Schoolsoft inför jullovet. Skriv gärna Närvaro alt. Ledig. Sista dag för anmälan är 6 dec.

 

Kommande händelser:

 • 14/12 Lucia – i år kommer vi att fira Lucia i våra klassrum.
 • 18/12 – Julavslutning. Tyvärr kommer det inte att bli någon avslutning i kyrkan. Vi kommer istället att ha en gemensam avslutning i våra klassrum. Eleverna slutar dagen kl.14. 
 • 21-23/12 –  Fritids öppet (den 23/12 stänger fritids kl.15.00)
 • 4-5/1 – Fritids öppet (den 5/1 stänger fritids kl 15.00)
 • 6/1  – Hela skolan stängd
 • 7-8/1 Fritids öppet
 • 11/1 – Vårterminen börjar kl.8.20. 

  

Vi önskar er alla en trevlig andra advent!

Ingela, Daniel, Christina och Vincent

 

ingela.eriksson@lemshaga.se

daniel.ekmark@lemshaga.se

christina.langstedt@lemshaga.se

vincent.karlsson@lemshaga.se

Mellangården: 08-586 313 12

Fritids: 08-586 313 27

 

11 kommentarer

Kommenteringen är stängd.