Uranus veckobrev v.5

Hej alla familjer i Uranus!

Friluftsliv

Vi hade en fantastisk förmiddag under friluftslivet på tisdagen. Vi började med madrassåkning i backen bredvid storgården.

 

 

Efter madrassåkning i backen gick vi ut på fältet och gjorde fina skulpturer i snön i grupper som vi sedan målade med vattenfärg. Barnen visade på stor fantasi och kreativitet!

 

”Frågetärning”
Påväg till att bli en ”person som solar”
”Sköldpaddan”

.

”Ett hus”
”Delfinen”
”Vulkanen”

NO

Vi har fortsatt att prata om vatten och utfört några experiment.

I ett experiment löste vi upp en tesked salt i ett glas med vatten. Vi fick klura på en hypotes, vad skulle hända med vattnet efter några veckor? Barnen delade många tankar och idéer, allt från att de kunde bilda bubblor till att allt vatten skulle försvinna. Vi väntar med spänning vad som kommer att ske…

 

 

 

Vi har även undersökt skillnaden på en lösning och blandning och utförde därför ett experiment när vi skulle blanda olika vätskor med vatten.  Vad händer när vi häller olja i vatten och skakar? Vad händer när man blandar vatten med flaskfärg och skakar? Det blev väldigt spännande när vi skakade flaskorna!

Vi kunde tydligt se att olja inte var löslig i vatten och att det därför blev en blandning i glasflaskan. I flaskan med vatten och flaskfärg löste färgen upp sig i vattnet och blev därför en lösning.

Svenska

Eftersom vi ser ett behov av att satsa lite på alla barns skrivutveckling har vi repeterat och övat på att forma bokstäverna.

Sagor och väsen /svenska/No/So

Denna vecka har vi fått lära oss om Näcken som är en lurig typ som gärna sitter vid vatten och spelar ljuv musik på sin fiol. Vi fick lära oss att man förr i tiden skrämde barn med berättelser om Näcken. Och varför gjorde man det?  Några av barnen kom på att det nog var för att föräldrarna inte ville att barnen skulle vara nära vatten, ifall de kanske skulle drunkna.

 

Normer och värden

Vi har pratat om att det är viktigt att låta sina vänner göra sina egna val. Men även att det är lika viktigt att kunna säga ifrån och säga stopp när det inte känns rätt. Vi fick se små filmklipp som vi diskuterade och vi fick ge tips till varandra hur man kunde göra för att våga stå emot grupptryck.

Några tips från Uranus:

”Våga säga stop.”
”Våga vara ärlig och säga som det är.”
”Om du inte vill leka en viss lek, ge förslag på någon annan lek.”
”Säg till en vuxen som kan hjälpa dig om du inte vågar stå emot.” 
”Välj att vara med vänner som får dig att må bra.”
”Var så som du vill att andra ska vara mot dig”. 

Drama

Veckans dramalektion fick barnen öva på att vara goda lyssnare. I övningarna var lyssnandet en viktig och väsentlig del för att ”klara” uppgifterna.

I en av övningarna delades barnen upp i två grupper. Varje grupp fick en kort berättelse på ett papper som de sedan bara skulle få använda sig av ljud för att berätta. Men de fick inte använda några ord! Den andra gruppen fick sitta och blunda och skulle sedan gissa vad det var som hände. Att bara få använda sig av ljud för att berätta en liten händelse var svårare än vad man kan tro, men kul!

Kommande händelser

Nästa vecka på onsdag den 6/2 ska vi gå på skolbio. Det är filmen ”Paddington 2” som vi ska se. Vi kommer inte hinna tillbaka till lunchen och därför behöver barnen ta med sig matsäck den dagen. Vi undanbeder fika och söta drycker, men det går bra att ha med sig en frukt.

Allaktivitetsdagen

Den 13 februari är det dags för Allaktivitetsdagen på Mellangården. Läs om de olika aktiviteterna på den bifogade länken. Senast den 3 februari vill vi ha in era önskemål.

Mellangårdens allaktivitetsdag 13 februari

https://goo.gl/forms/HSdKpaNQLWEOTqtF2

Vi har fått information om att länken inte fungerar för alla. OM så är fallet kan man maila sitt barns två alternativ (ett första och andrahandsval) till sin mentor så lägger vi in ert barns önskemål.

Föräldramöte
Välkomna till föräldramöte den 13/2 kl 17.30.

Föreläsning Reggio Emilia den 6/2 kl 18.30
Några gånger om året utvidgar vi föräldrakoordinatorsmötet och går ut med en allmän inbjudan till en kväll med fokus på skolans pedagogiska profil. Denna gången är det Cecilia Högsveden East som kommer att tala om skolans Reggio-inspiration. Om ni vill delta vill vi att ni anmäler er senast den 1:a februari via school soft. Detta för att kunna ordna lämplig lokal.
Välkomna!
önskar Föräldrakoordinatorgruppen

Fritids

Sportlovet närmar sig och vi behöver veta om ditt barn är i behov av fritids-/klubbenomsorg 25/2-1/3.

Vad god fyll i schoolsoft under kommentar från vårdanadshavare, Ledig alt. närvaro. Vid närvaro fyll även i aktuella tider.

Vi vill ha in din anmälan senast 3/2.

Hälsningar Fritids och Klubben

Utvecklingssamtal
Ni som har samtal kvar behöver fylla i frågorna ”inför utvecklingssamtal” på School soft senast två dagar innan utvecklingssamtalet.

Nästa vecka
måndag: Sovmorgon/fritids
tisdag: Bild
onsdag:Skolbio, (matsäck). Läsläxan förhörs och ny delas ut: kap 18 ”Klockan tickar ”
torsdag: Kör
fredag: Veckans elev: Malte och Matilda

Trevlig helg!
Sara, Cissi, Lisen och Vincent

 

 

 

4 kommentarer

Kommenteringen är stängd.