Uranus veckobrev vecka 40

Hej på er,

Naturen utanför oss har påbörjat sin förvandling och gården fylls just nu av mängder av färger av olika nyanser. Vi kan verkligen se att hösten är här. Även då det ännu tydligen inte höst på riktigt enligt våra meteorologer.
Höstlovet närmar sig även den med stormsteg då veckorna har tickat på i rasande fart. Agneta från fritids meddelar även hon att lovet är nära och vill påminna er all om att meddela närvaro under denna vecka. Ni hittar mer information i slutet av brevet. Här kommer en länk om du inte vill vänta: https://goo.gl/forms/97mGAEsxlwXKlZ2h1

Friluftsliv – Höstrensning

Under friluftslivslektionen har eleverna fått samla löv och naturföremål i höstens alla färger och efter art.  vi har även lekt ekorrarna byter bo.

No – Känslor i min kropp!

Den senaste veckorna har vi samtalat och gjort uppgifter utifrån de känslor som vi kan uppleva och känna i vår kropp.  Vi har tillsammans och enskilt fått fundera kring känslorna glad ledsen arg och rädd. Denna vecka har vi även tagit in känslan nöjd och samtalat hur vi kan känna oss då vi upplever oss nöjda över något. Vi har även funderat kring vilken färg som vi tycker passar bäst in på de olika känslorna.
Därefter tog vi in vår nya känslotavla till klassrummet som kommer följa oss under dagarna. Eleverna kan här visa genom olika färger vilken känsla som hen har för att kompisarna lättare ska kunna förstå hur hen mår just idag. Vi samtalade även kring hur vi som kompis kan hjälpa varandra i de olika känslorna. Inne grön kom de på att de kunde skapa en låda full av uppåtpuffar som man kunde öppna och läsa ur när man kände sig lite ledsen. Eleverna fick även skriva i sina böcker om vad just hen behöver vid de olika känslorna så att vi kan hjälpa till på rätt sätt.

            

Sv – Gosedjur på äventyr

 

I fredags så fick två elever ta med sig hem Uranus nya kompisar Giraffen Affe och Nallen Jösses. De två gosedjur är väldigt spända och lite nervösa över att nu äntligen få komma hem till er.
Gosedjuren kommer varje fredag åka hem med en elev för att sedan komma tillbaka till skolan under fredagen veckan efter. Du som har fått ta med dig hem Giraffen Affe eller Nallen Jösses kommer att hjälpa din nya vän att skriva i deras dagbok om vad ni hittar på tillsammans. Detta för att kunna läsa och berätta vad ni har gjort för klassen under fredagen.

 

 

Läsa och skriva (ur Lgr 11)

  • Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord och bild samspelar.

  • Handstil och att skriva på dator.

  • Språkets struktur med stor och liten bokstav, punkt, frågetecken och utropstecken samt stavningsregler för vanligt förekommande ord i elevnära texter.

Tala, lyssna och samtala

  • Muntliga presentationer och muntligt berättande om vardagsnära ämnen för olika mottagare. Bilder och andra hjälpmedel som kan stödja presentationer.

 Matematik – Singma

Denna vecka har vi arbetat med problemlösning utifrån “Blockmodellen”. Eleverna får här med hjälp av en bild av ett block kunna visa hur mycket vi har totalt och hur stora de olika delarna är. Eleverna tränar bland annat:

Samband och förändringar (ur lärarhandledningen i Singma utifrån det centrala innehållet i lgr 11)

  • Eleverna tränar på modelltänkande utifrån bilder på blocken och när de ritar egna block. De får förståelse för proportionalitet när de ritar och delar upp blocken i lämpliga delar samt jämför blockens längd.

Problemlösning

  • Eleverna tränar på att lösa problem med blockmodel­ len som bildstöd utifrån vardagsnära situationer.
  • Eleverna möter olika typer av frågeformuleringar i problemuppgifterna.

Vid de olika uppgifter lär sig eleverna att visa med bild hur problemet utvecklar sig och vilket räknesätt de behöver använda sig av då det blir väldigt tydligt när de ser en bild framför sig.

Nästa vecka:

Måndag: idrott inne
Tisdag:
Onsdag: Läxa lämnas in kapitel 5
Torsdag: Läxa delas ut kapitel 6, vi går ut i skogen på NO-lektionen
Fredag: Friluftsliv kläder efter väder.

Övrig information:

Snart är det Höstlov!

För att kunna planera vår verksamhet vill vi veta vilket behov ni har av fritids under lovet.
Fyll i enkäten nedan. Tryck sedan spara efter ifylld enkät.
Glöm ej att det är ett sista anmälningsdatum 16/10.
Måndag 30/10 har fritids stängt för planering.
Fritids har öppet kl. 7.30-17.00 tisdag 31/10 – torsdag 2/11.
Dag före röd dag stänger fritids 15.00. Detta infaller fredag 3/11.
Mvh Fritids

https://goo.gl/forms/97mGAEsxlwXKlZ2h1

Kläder efter väder:

Nu har det börjat bli lite kallare och alla behöver därför tänka på att ta på sig lite varmare kläder då vi alltid är ute varje rast. Vid friluftsliv behöver även eleverna alltid ta på sig överdrag då vi ibland behöver kunna sitta ned i skogen för att utföra olika uppgifter.

Tack för den här veckan,

Camilla Marie Desireé och Agneta

3 kommentarer

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']