Hej alla barn och föräldrar i Saturnus!
Tack för en fin vecka tillsammans! Äntligen har våra frön som vi satte förra veckan börjat gro. Det blir spännande att se vad det är som kommer upp!
Svenska
Vi jobbar på i svenskan med att skriva klart sagan ”Den magiska dörren”. Dokumentet samt instruktionerna för sagan finns på classroom, så det finns möjlighet att även arbeta hemifrån om man vill. Vi har även arbetat med folksagor och begrepp som sensmoral och budskap. Vi har pratat om att folksagor är sagor som människor förr berättade för varandra och förde vidare från generation till generation. Många lärde sig sagorna utantill. Eftersom dessa spridits muntligt till olika delar av världen så kan samma saga förkomma i olika varianter och de har inte till skillnad från kostsagan någon känd författare.
Matematik
Nu har vi avslutat kapitlet kring programmering och startat upp nästa som handlar om pengar. Vi kommer utforska vilka svenska sedlar och mynt som vi har. Samt att använda olika metoder för att addera, subtrahera, jämföra, beräkna växel med mera. Att handla med pengar och beräkna växel är en nyttig vardagsövning för att få en konkret känsla för kontanter och dess värde.
SO
I SO målade vi våra runstenar med te och kaffe för att få den rätta känslan. Eleverna fick skriva en liten hälsning med runor. Tyvärr har vi fått ställa in alla möten med hembygdsföreningen, vilket innebär att kvällen den 3:e juni är inställt. Däremot så hoppas vi att ni passar på att gå kulturstigen vid Pilhamn och gärna besöker både historiska museet och vikingamuseet när de öppnar igen!
Engelska
Vi har under några veckor repeterat vissa kapitel och övat på att uttalet och spelat in dessa texter. Denna fredag har vi repeterat siffrorna upp till 20 genom lekar och spel.
Teknik
Hållbara konstruktioner
I tekniken har vi arbetat med broar och vad det är som gör att vissa byggnader är mer hållfasta än andra. Utmaningen blev att bygga en bro av papper och tejp som var ca 30 cm lång, men med så hög hållfasthet som möjligt. Vi testade broarnas hållfasthet genom att pröva att lägga på vikten av ett gummiband, ett sudd, en sten och tillsist en flaska med olja. Några av broarna klarade till ock med den sista vikten!
Slutsatsen som barnen kom fram till var att det som gjorde broarna stabila var att skapa så kompakta broar som möjligt för att de skulle kunna bära de olika vikterna. Detta genom att vika/knöla ihop papper och vira dessa tätt mot varandra med hjälp av tejp.
Bygga på höjden
Syftet med nästa övning som vi har gjort med gröna gruppen var att utmana barnens kreativitet till att skapa en så hög stående, stabil konstruktion som möjligt. Vi kom fram till att grunden var väldigt viktig för att byggnaden skulle ha så hög stabilitet som möjligt. Även att grunden inte skulle vara för smal, för då föll bygget. De som använde stödytor runt om bygget gjorde att bygget fick högre stabilitet.
Normer och värden
Vi har använt oss av rutinen ”Compass point” när vi funderat kring hur det ska bli när våra fina Saturnuselever ska bli 4:or och börja Jupiter. Barnen fick skriva post-it lappar kring 4 punkter. Vad som var (V) viktigt att veta inför 4:an. Om det var något som var oroande (O), vad som kändes nödvändigt (N) att veta samt ståndpunkt just nu (S) , således hur du känner när du tänker på att det snart är dags att börja i Jupiter. Ett tydligt verktyg för att se vart våra elevers tankar står. Vi kunde se att de flesta kände sig lugna och förväntansfulla inför skolstarten nästa termin. Det vi kunde se att de undrade över eller tyckte var viktigt/nödvändigt att veta var vilka lärare som som de skulle få samt att man hamnade med några av sina vänner. Alla dessa tankar tar jag (Sara) och Cissi med oss och så fort det är klart med lärare och grupper så lovar vi att vi kommer gå ut med den informationen.
Ny högläsningsbok
Vi har börjat läsa högt ur boken ”Allt som händer inuti, om tankar och känslor från a-ö” av Reyhaneh Ahangaran som är barnpsykolog och vänder sig till barn i åldern 9-12 år. Vi ser att det händer mycket kring våra barn och att den här åldern kan vara lite kämpig på olika sätt. Därför valde vi en bok som öppnar upp för samtal kring vårt mående och för att få förklarat för sig att man inte är ensam om sina känslor och vad man kan göra och tänka för att må bättre.
”Fler och yngre barn än någonsin söker sig till barn- och ungdomspsykiatrin i Sverige. Både barn och föräldrar vågar be om hjälp. Det är bra. Men innebär psykisk ohälsa att man ”bara” mår dåligt eller att man faktiskt är sjuk?
Barnpsykologen Reyhaneh Ahangaran har länge saknat en bok som handlar om hur man mår, med ett direkt tilltal till barnet. Nu har hon skrivit en: ”Barn ska kunna få svar på frågor om sina känslor men boken ska också vara en hjälp för föräldrar som vill prata om känslor och psykisk hälsa med sitt barn. Ett stöd i vardagen. Om både barn och föräldrar lär sig lite mer om vad som är helt rimliga upp- och nedgångar i måendet, så förstår man också när det är dags att söka hjälp. Boken peppar och ger enkla ’nycklar’ till vad man kan göra själv när något svårt eller när det är dags att våga be om hjälp.” (Källa: Adlibris)
Info från klassföräldrarna
I veckan har klassföräldrarna skickat ett mail med info kring vårens aktiviteter till alla föräldrar, om du inte fått mailet ber vi dig titta en extra gång i din skräpkorg och annars kontakta oss så skicka vi det igen.
/Tessan, Chrisse, Maria, Marcus, Lotta, PA, Ann-Sofie & Håkan
Information om skolavslutningen den 10 juni
Detta år kommer inte skolavslutningen att se ut som den brukar på Lemshaga. På grund av rådande situation kommer vi att vara i våra klassrum istället för amfiteatern och tyvärr är inga föräldrar välkomna. Skolavslutningen kommer att pågå mellan kl.9.00-10.30. Därefter är det lunch för de som är i behov av fritidsomsorg. Vi behöver planera denna dag och behöver således få reda på hur många elever som endast är här under skolavslutningen samt hur många elever som är i behov av fritidsomsorg före och efter själva skolavslutningen.
Är ni i behov av fritidsomsorg före eller/och efter skolavslutningen skriver ni på Schoolsoft under kommentar från vårdnadshavare fritids före och/eller efter, samt lägger in aktuella tider för dagen. Är ni inte i behov av fritids denna dag behöver ni skriva endast skolavslutning. Detta behöver ni ha gjort senast 24 maj.
Info från fritids:
19 maj Fritids öppet, skolan stängd
20 maj Fritids öppet till 15.00, skolan stängd
21-22 maj Fritids och skola stängt