Veckobrev Solen v 47

Kära Solar!

Nu är det inte många veckor kvar innan höstterminen är slut, men riktigt än är vi inte där. Fortsätt kämpa och peppa varandra så att vi håller ända in i mål. Det är så roligt att se ert flit. Många väljer att komma på den valfria fördjupningen och plugga tillsammans och på eftermiddagen kan man ibland se några flitiga solar som pluggar runt de runda borden i hjärtat. Bra kämpat!

Veckan som varit

Vi inledde veckan med mentorstimme där vi förberedde oss inför fredagens besök på gymnasiemässan. Vi tipsade om en app som man kan ladda ner på mobilen inför mässan, tittade vart och vilka gymnasieskolor som ställer ut på mässan i gymnasiemässans tidning och hemsida. Vi förberedde oss också genom att fundera på frågor att ställa inför besöket t ex

1. Hur många elever går det på skolan och hur stora är klasserna?
2. Hur många lärare är behöriga att undervisa i sina ämnen?
3. Vilket arbetssätt eller vilken metodik använder skolan?
4. Hur stor del av undervisningen är lärarledd?
5. Finns det individuella utvecklingsplaner för varje elev?
6. Hur ofta har jag utvecklingssamtal?
7. Finns det möjlighet att byta program om jag har valt fel?
8. Finns det skolsköterska, kurator, psykolog och studie- och yrkesvägledare?
9. Har skolan utbyten med andra länder inom de program jag är nyfiken på?
10. När har skolan ”Öppet hus”?
Fredagens besök på gymnasiemässan blev lyckat för en del då de fick sina frågor besvarade och inspirerade av dem gymnasieskolor de träffade på mässan. Andra tyckte det var för mycket folk och intryck. Då kan öppet hus vara ett bättre alternativ så håll utkik efter skolornas datum för detta.
Ekologiområdet i biologi håller på att lida mot sitt slut. Vi har pratat klimatförändringar och miljöproblem samt lösningar bl a genom att bjuda in Cecilia, mamma till Lisa. Hon berikade våra kunskaper om Växthuseffekten och dess konsekvenser samt visade på möjligheter och lösningar. Stort tack, Cecilia – för din entusiam, din viktiga föreläsning och äppelcidern med äpplen som var närproducerade och pepparkakorna som var utan Palmolja! Det här är något som jag märker att många av ungdomarna blir berörda, upprörda och engagerade över. Jag avslutar med det viktiga som Cecilia påtalade flera gånger
– Varenda gång ni gör ett medvetet val (en hållbar tanke) gör skillnad!
Jag hoppas att även ni föräldrar får ta del av detta via era ungdomar eller kanske i framtiden på annat sätt.

Ni har också hunnit med att dissekera kräftor och titta på deras fasettögon i mikroskop, skrivit fantastiska texter om en positiv framtid och ett skriftligt begreppsprov.

Nästa område är kemi och joner, syror och baser. I matten har vi också precis avslutat ett arbetsområde om sannolikhet och kombinatorik för att gå in på området tal och Algebra. Nästa vecka har vi muntliga nationella prov i matten och vi kommer att förbereda oss i de grupper vi ska göra dem i under mattelektionerna innan. Ni kommer även att förbereda er inför de engelska och svenska muntliga nationella proven. Vi ser framemot att få lyssna på er i smågrupper. På måndag kommer schemat och grupperna ut samt ytterligare information, så håll utkik på schoolsoft.

Veckan som kommer

Vanlig skolvecka med undantag för de muntliga nationella proven torsdag 29/11. Du kommer bara till skolan de tider du har proven.

Kommande datum

Måndag 26/11 – SYV -möten se schoolsoft

Torsdag 29/11 – Muntliga nationella prov i sv, ma och eng (Info schoolsoft)

Tisdag 4/12 – Besök av Tobias Rawet. Överlevare från förintelsens terror besöker skolan

Tisdag 11/12 – Livskunskap Solen grön, mer info kommer.

Torsdag 13/12 – Luciatåg 8.00

Ha en välförtjänt vilsam helg!

Mentorerna