Veckobrev v 10

Marsianer

Då var vi tillbaka efter ett härligt sportlov. Alla verkade ha haft ett härligt lov och det var så kul att se er tillbaka här i skolan igen. 

Vi började veckan med att vara ute på promenad på vår mentorstimme. Vi ser det om en stor fördel att vara ute och promenera första stunden ihop. Ni får prata av er med era kompisar, ni socialiserar er i olika konstellationer. Ni får frisk luft, motion och ni kommer sedan in lite tröttare i kroppen men piggare i hjärnan till lektionerna. Det är kul och höra att ni också har reflekterat över våra promenader, att ni också ser fördelen med att vara ute och promenera.

Bad

Under tisdagen var vi hela förmiddagen i Gustavsbergs badhus för simtest. Alla samlades där för att sedan tillsammans i klassen både simma och bada. Så kul att se hur pigga och glada, ja lite trötta i slutet, alla var. Om vi säger så, att det var trötta men nöjda elever tillbaka till skolan för vanliga lektioner på eftermiddagen. De lektionerna var väldigt lugna 🙂

 Trä- och metallslöjd

Här håller den nya gruppen på med att göra sina skålar i trä. Några har också börjat med att tillverka dem i metall. De urholkar en träbit för att sedan ha som mall när de ska driva metallplåt. Det går super!

Svenska

Vi är nu helt klara med vår tidning. Den är inte tryckt ännu, väntar fortfarande på en sista koll, men det är i det stora hela klar. Det var kul att se era reaktioner när ni fick se den helt färdiga tidningen och ert arbete. Det var till och med några som uttryckte WOW.

Nästa vecka kommer vi att starta ett nytt område, bild- och filmanalys.

NO

Även här har vi avslutat vårt arbete om kroppen och börjat under denna vecka med ett område om ”luft och värme”. Vi startade projektet i onsdags med två olika undersökningar. Det första var att ni skulle ta reda på om luft väger någonting. Ni fick alla två ballonger, en penna eller en linjal och ett snöre. Ni fick sedan själva klura ut hur ni skulle kunna ta reda på om luft vägde något. Det var många funderingar innan ni kom på att, om vi ska väga något hemma använder vi en våg. Det har vi ju inte, så hur gör vi en våg. Då kom vi in på hur vågar förr såg ut, att den åkte till olika sidor beroende på vikten. Detta gjorde ni sedan med pennan, att pennan och snöret blev som en våg där ni hängde upp ballongerna på. Vips så kunde ni visa att luft faktiskt väger något.

 

Efter undersökningen om luft väger något gick vi över med att arbeta med en ballongbil. Här är det ett samprojekt mellan fysiken och tekniken. Vi ska fortfarande visa att luft är något men denna gång genom att vi ska bygga en ballongbil. Två saker SKA finnas med, en ballong och en bil, det får inte vara ett flygplan, en glass eller liknande. Kolla Schoolsoft så ni är förberedda och redo inför nästa lektion med ballongbilen som är på tisdag.

Nästa vecka:

Föräldramöte- vi vill påminna om vårt föräldramöte som är på onsdag 11/3 17:30, välkomna

Ha en trevlig helg

Camilla, Ayla, Krister och Marie