Mars veckobrev v.34

Härligt att ha er alla tillbaka i skolan igen!

Fyra dagar har vi fått tillsammans den här veckan och som alltid präglas de första dagarna på höstterminen på Lemshaga av normer, värden, samhörighet, gemenskap, respekt. Vi har bland annat övat på att lyssna på instruktioner både i och utanför klassrummet. Eleverna har även varit med och satt upp målbilder för läsåret, de tolkade in symbolvärden i olika småsaker de hade på sin plats i klassrummet första dagen och vi kom bland annat fram till att en kolarem kan betyda att

                                                                    -” vi ska ha en röd tråd i vårt arbete”

                                                                                                                                 -” vi ska knyta ihop säcken”

                -” vi ska hänga ihop i klassen, knyta nya band”

Ett sudd kan betyda att

                                                                                       -” man får göra fel och göra om”

                                                     -“det är okej att ändra sig”

Linjalen tänkte några kunde betyda att

                                                                                                                     -” vi ska mäta våra kunskaper (snart är vi i åk6!)”

                               -” vi ska nå långt”

                                                                                -” det blir mycket matte i år”

Många kloka tankar och en övning där eleverna tränas i att tänka utanför boxen, tänka i flera steg och läsa in symbolik i olika saker eller uttryck.

Finmotoriken fick också kickas igång när vi knöt “vännskapsband” i härliga regnbågsfärger. Ni kanske minns banden vi visade upp på skolavslutningen i juni, de har nu blivit armband. Vännskapsbanden symboliserar samhörighet, allas lika värde men också allas olikheter. Vi behöver varandra och vi behöver att vi är olika men ändå tillsammans. Det kommer vara ledord under hela hösten.

Friendship bracelets – continue to practice your fine motor skills !!! Tutorial: http://friendship-bracelets.net/tutorial.php?id=12

 

Sen har vi preppat för den stora cykelutflykten på fredagen men mer om den senare. På torsdagen var det nämligen full aktivitet med förberedelse. Aylas mentorsgrupp skar och hackade grönsaker och kyckling inför fredagens lunch, det var vår tur att vara mat ansvariga den här gången (något som roterat mellan mentorsgrupperna sen åk4 och är väldigt uppskattat av elever som är med från planering till görande och ätande).

Alla elever fick även cykla en teknikbana som Malins grupp hade förberett så att vi övade upp hanteringen av cyklarna. Julias mentorsgrupp ordnade med kartan och rutten, det visades även film om cykelsäkerhet och cyklar i trafiken.

Som ytterligare en övning tog vi en kort tur till Södersved för att få känna på gruset under däcken och hur det är att cykla 50 personer i grupp, en uppgift som inte ä helt lätt och som måste övas på!

Vi fick en fantastisk eftermiddag på Södersved och kände oss väl förberedda för fredagens långtur.

Så kom då fredagen, med regn, regn och åter regn. Det är tappert att göra något även när det känns tufft och det behöver vi öva på, inte bara när vi ska cykla i regn utan även i klassrummet.

Trots lite motgångar och svårigheter jobbar vi hårt med att bli ett riktigt tight gäng där vi känner varandras styrkor och svagheter, respekterar dem och lär oss att förhålla oss till dem. Vi har en bit kvar men vi ska nå dit!!! Det är stundtals tufft att se bortom “mig, jag och mitt” men den resan är så viktig för målet är att både vi som personer men också världen runt omkring oss blir bättre.

Tack till er föräldrar som stöttade och förgyllde vår dag med härliga pauser och gott att stoppa i magen. Otroligt uppskattat och väldigt lyckat att det var precis på vägen, tusen tack!

På måndag drar det vanliga schemat igång (det hittar ni på hemsidan och i schoolsoft), det är idrottskläder för ute lektioner som gäller. Viktigt att komma i tid och hålla reda på tider under skoldagen själv i ännu större utsträckning. Vi kommer mest att informera via schoolsoft under veckorna och endast sammanfatta i stora drag här i veckobrevet. Schoolsoft är er livlina och det viktigaste hjälpmedlet både för elever och föräldrar, läs där.

 

En hälsning från föräldrarna i klassen:

Det är dags för oss föräldrar att börja planera för lite säljaktiviteter osv. Gå med i Facebook gruppen som heter “Lemshagaföräldrar Mars 2017-2018” . Där kan vi lättare hålla kontakt och fixa grejer framöver. 

 

Varmt välkomna igen, nu kör vi!

mentorerna Ayla, Julia, Malin

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']