Merkurius Veckobrev v 43

Hej Merkurius!

Då var vi äntligen framme vid lite pausvila och en väldigt välförtjänt sådan. Ni har jobbat och slitit hårt de senaste veckorna och behöver nu ta en paus och ladda om batterierna för att ha energi till den sista delen av terminen.

Veckan som gått

Under mentorstiden jobbade vi vidare med våra samtal om våra luncher för att se hur vi kan utveckla dessa tillsammans samt vårt nya upplägg med material i skolan där detta finns i alla klassrum. Frågan här är hur vi kan utveckla även detta och vilka lärdomar vi dragit så här långt. Vi reflekterade både i grupp och på egen hand kring detta. Vi hade även terminens första klassråd där ni i grupp fick chans att diskutera idéer och behov och för att sedan samlas kring några i en arbetsgrupp och skriva ner en förslagsblankett. De här kommer sedan husrådsrepresentanterna i klassen ta med till nästa husråd.

Den här veckan har även Merkurius röd varit på livskunskap och fått chans att diskutera och göra övningar kring relevanta ämnen som rör vårt samhälle samt samlevnad. Det var intressanta diskussioner som vi kommer att följa upp mer detaljerat under mentorstimmarna framöver.

På föräldramötet fick föräldrarna möjlighet att träffa Polarna och den här veckan fick även eleverna göra det. Precis som vid deras besök vid föräldramötet var det stort intresse och bra engagemang! Johan, Stefan och Måns delade med sig av sina erfarenheter på ”fältet” där de befinner sig i det som de kallar ”mellanrummet”. Det gav en hel del att tänka på och ta gärna del av sammanfattningen som är ett bra underlag för fortsatta diskussioner hemma. På plats i skolan kommer vi också jobba vidare med dessa frågor på olika sätt.

Polarna

I övrigt har det jobbats på flitigt i ämnena. I No:n har vi bl a ägnat tid åt att sammanställa vår undersökning kring två sjöar i en labbrapport och haft en avstämning kring ekologin.

Hälsning från Lollo och Hanan i hemkunskapen:

I hemkunskapen har fortsatt temat med att fördjupa oss i de olika livsmedelsgrupperna. De två senaste veckorna har vi fokuserat på grönsakernas magiska värld. Alla elever lagar måltider där det går att finna fem grönsaker (och kanske någon rotsak). En hembakad pizza med egen tomatsås och en kålsallad vid sidan av kan vara en utmärkt måltid ut perspektiven hälsa, ekonomi och miljö. Här ser ni några fina exemplar. Pizza power!

Vi hoppas att många av våra fantastiska matlagare och elever får tillbringa tid med antingen matlagning under lovet eller smaka på något nytt.

Veckan som kommer

Höstlov!!!

Övrig information

  • Covid-19 vaccination                                                                                                                                                                                  Se information från skolsyster Judith på schoolsoft.
  • Prao – Merkurius kommer att ha prao under v.48. Praoblankett finns att skriva ut nedan, alternativt att hämta hos oss mentorer. Praoblankett
  • Föräldramöte SYV-info onsdag 10/11 – mer info kommer på schoolsoft inom kort.

Ha ett riktigt skönt höstlov!

/Merkuriusteamet