Uranus veckobrev v. 48

Hej alla härliga Uranusar!

Nu är det påtagligt att det blivit mörkare om dagarna. Vi har passat på att njuta av ljuset under dagtid vilket vi bland annat gjorde under friluftslivet. I veckan har vi arbetat med temat om rymden, sagoskrivande, barn på nätet och avslutat kapitlet om volym i matematiken. Nästa kapitel kommer att handla om bråk. Nu närmar vi oss jullovet med tomtekliv!

Kunskaper

Svenska

 I Diamantjakten har det framförallt handlat om verb. Vi har pratat om att verb är ord som talar om vad någon gör eller vad som händer, till exempel bråkar, går, regnar. Innan eleverna arbetade med sidorna i boken hade vi en gemensam genomgång. Vi hittade tillsammans på olika verb och skrev den i sin grundform till exempel: leka. Vi övade på hur verben böjs beroende på om det är nutid eller dåtid. Nutid: leker, Dåtid: Lekte.

I Svenskan har vi även fortsatt arbetet med vårt sagoskrivande. Vi gjorde en övning där vi konkret på samlingsmattan visade vikten av att ha en röd tråd i våra berättelser. Eftersom att vi ska ha en tydlig mottagare av våra sagor så har eleverna fått i uppgift att skriva sagor som är anpassade för barnen i Pluto. Förhoppningvis kan vi avsluta terminen med att läsa våra sagor för dem!

  

 

Bråk – Singma

I veckan har vi avslutat kapitlet om volym och har nu börjat ett nytt. I det nya kapitlet introduceras eleverna till begreppet bråk. De kommer först få möta perspektivet helhet, och få träna på att utgå från en hel och dela i lika stora delar. De börjar med att dela i två lika stora delar och lär sig att varje del kallas halv. De får lära sig hur detta skrivs i bråkform, därefter kommer fjärdedelar och tredjedelar att introduceras. De kommer att få öva på att beskriva, visa och namnge bråk. Första lektionen handlade om att dela en helhet i två halvor. 

 

Friluftsliv

Eftersom det blir allt mörkare ute så pratade vi om vikten av att använda reflex. Det blev en repetition från förra året då vi hade ett tema trafik/samhälle. Efteråt gick vi till Raketen där vi gjorde tre olika stationer som handlade om rörelse på olika sätt. På station 1 fick eleverna köra tre i rad, station 2 var det ett mänskligt memory och på station 3 var det ett rörelsebingo. Vi klarade oss undan regn och det blev en härlig stund tillsammans i skogen!

 

Mönsterinspiration på bildlektionerna

Nu har alla Uranuselever fått lära känna den kände engelske formgivaren William Morris. Han levde för ungefär hundra år sedan och inspirerades, precis som vi, av former och mönster i naturen. William Morris tapeter är fortfarande mycket populära och har verkligen fått en renässans på senare år. Kanske känner ni till tapeten Golden Lily?

Om ni vill se den kan ni gå till fröken Cissis favoritcafé i Gamla stan ”Under kastanjen” som ligger nära statyn Sankt Göran och draken.

William Morris startade den så kallade Arts and Crafts rörelsen i England. I Sverige har Carl och Karin Larsson, Ellen Key, Josef Frank m fl fått sin inspiration från honom. Han var med och skapade den sk jugendstilen i början av förra seklet.

Vi har läst en bok om William och hans uppväxt och tid på en internatskola. Det är en mycket vacker och känslosam bok. Många barn blev väldigt förtjusta i boken och intresserade av hans liv.

Vi kommer att skapa egna mönster på tapetrullar…

Hälsningar Cissi

 

Hem och skola

Läxa:

 • Diamantjakten – läsebok kap. 12  “Bakom spegeln” s.68-74 samt läxboken s.14. Läsläxan ska tillbaka på torsdag. Lycka till!

 

Information inför vecka 49:

Måndag: 

 •  

Tisdag: 

 • Skolan börjar kl.9.40. Idrott inne! Ta med idrottskläder och handduk. Inga inneskor behövs. 

Onsdag:

 •  

Torsdag: 

 • Läsläxan lämnas in.  

Fredag: 

 • Läsläxan delas ut. 

 

Information från fritids:

 • Jullovsanmälan – Glöm inte  att göra anmälan på Schoolsoft inför jullovet. Skriv gärna Närvaro alt. Ledig. Sista dag för anmälan är 6 dec.

 

Kommande händelser:

 • 14/12 Lucia – i år kommer vi att fira Lucia i våra klassrum.
 • 18/12 – Julavslutning. Mer info kommer senare. 
 • 21-23/12 –  Fritids öppet (den 23/12 stänger fritids kl.15.00)
 • 4-5/1 – Fritids öppet (den 5/1 stänger fritids kl 15.00)
 • 6/1  – Hela skolan stängd
 • 7-8/1 Fritids öppet
 • 11/1 – Vårterminen börjar. 

 

Vi önskar er alla en trevlig helg!

 

Ingela, Daniel, Christina och Vincent

 

ingela.eriksson@lemshaga.se

daniel.ekmark@lemshaga.se

christina.langstedt@lemshaga.se

vincent.karlsson@lemshaga.se

Mellangården: 08-586 313 12

Fritids: 08-586 313 27

 

11 kommentarer

Kommenteringen är stängd.