Plutos veckobrev v. 16

Hej alla Pluto-familjer!

Kunskaper / Normer och värden / Ansvar och inflytande

Äntligen är våren här! Det är så skönt att marken börjar torka upp och solen skiner. Rastaktiviteterna är full igång och tänk vad mycket vi tränar på bara genom att leka ute på rasten! Vi tränar bland annat: Regler och normer, jämlikhet, språk, ansvar, hänsyn, glädje, besvikelse och massor med annat!

Bondgårdsprojektet

Vi har fortsatt temaarbetet med bondgården. Den här veckan har vi framförallt arbetat med hästen och hästens familj. I bondgårdsmusikalen “Djuren på Kackelgården” har vi övat på “Hästens sång”:

“Så nu behövs en häst,

En häst är allra bäst,

Hjälp till och ta ett riktigt tag i svansen,

Nu ska vi dra!”

Vi har pratat om vikten av att ARTIKULERA när vi sjunger. De gör så att texten tydligare kommer fram och det leder till att vi inte behöver skrika när vi sjunger utan bara använda oss av vårt magstöd. Barnen har dessutom fått önska vilka djur de vill gestalta i vår musikal.

Vi har skapat en “Tema Bondgård”-vägg i vår hall. Välkomna in och kolla på elevernas alster. Där har vi samlat alla våra tanker och kunskaper om de olika bondgårdsdjuren. Hittills har vi hunnit lära oss mer om kossan och hästen. Vi kommer fortsätta temat med grisar och höns.

Under bondgårdstemat lyfts många ord och begrepp. Vi har med hjälp av de nya kunskaperna om djuren på bondgården kört “Med andra ord“. Barnen fick ett varsitt djur som de skulle förklara för en kompis utan att säga vilket djur det var. Tex. “Mitt djur har fyra ben, djurets barn heter kalv, man får mjölk i från djuret.” osv. Det var kul!

Hästen kunde vi väldigt mycket om bland annat: hästens barn heter föl, hästens pappa heter hingst och mamman heter sto, man kan rida barbacka, hästens pratar genom att gnägga, hästen har bra syn och mycket mer!

 

Matematik

I matematiken har vi repeterat och avslutat kapitlet om geometri. Eleverna har bland annat fått skapa mönster med de olika geometriska formerna: kvadrat, cirkel, triangel och rektangel. Vi räknade även sidor och hörn. Rektanglar och kvadrater har 4 sidor och 4 hörn, medan triangeln har 3 sidor och 3 hörn. Vi hann även prata om hexagonen, den har 6 sidor och 6 hörn. Nästa kapitel i matematiken kommer att handla om mäta och väga.

Sagogrupp

Förra veckan började vi läsa boken “Legenden om Sally Jones“. Vi började använda oss av läsförståelsestrategier, Vi tittade på framsidan och funderade utifrån bilderna vad boken kunde handla om. Den här veckan fortsatte vi att läsa om Sally Jones. Sally Jones är en gorilla som blir tillfångatagen av tjuvskyttar när hon är väldigt liten.

Dramalek

På dramaleken har eleverna fått prova på övningen “Spegeln”. Det innebär att man två och två och den enda leder medan den andra följer. Vi har också blåst fjäder tillsammans. Vi avslutade med kroppsmemory! Kul!

Simskolegrupp

Vi har övat på att simma bröst respektive ryggsim. Eleverna fick öva extra noga arm- och bentagen. Alla har även fått i läxa att vid några tillfällen under kommande veckan, gå på hälarna en liten bit med utåt vinklade fötter. Detta för att fottekniken i simningen ska bli ännu bättre.

Skola och hem

Vårstädning

Nästa fredag (27/4) kommer vi värna om vår närmiljö och att städa skolgården tillsammans. Ni som vill få ta med en sopborste eller kratta och arbetshandskar. Dock behöver de vara tydligt märkta. Efter lunch kommer vi att fira in våren nere i Amfiteater enligt tradition med vårsång och hattparad. Hattarna kommer vi att skapa på skolan.

Ombyte på idrotten
Den här veckan började vi med att byta om innan och duscha efter idrottslektionen. Eleverna behöver bara ha med sig gympakläder och handduk. Dock inga inneskor då vi är barfota i gymnastiksalen.

Plutopicknick
Tisdagen den 12 juni kl. 17.00-19.00 har vi vår traditionsenliga avslutningspicknick tillsammans med alla er Plutofamiljer. Mer information kring denna kväll kommer, men se redan nu till att skriva upp datumet i kalendern.

Skolans dag
Onsdagen den 9 maj under eftermiddagen har Lemshaga öppethus för skolans familjer och allmänheten. Denna dag finns det möjlighet att besöka alla olika gårdar och få en inblick i verksamheten. Ett mer detaljerat program om mer info kommer längre fram.

Sommarlov

Tiden bara springer iväg och vi börjar närma oss sommar och sommarlov! Därför är det dags att fylla i sommarlovsenkäten: https://goo.gl/forms/edK7DGkK2VR2sxm92

Blänkare:
*25/4 Fritids stänger 15.00 (utvärderingskväll).

*27/4 Vårens första dag! innebär städdag plus hattparad. Ni får ta med sopborste eller kratta och arbetshandskar. Dock behöver de vara tydligt märkta med namn.

*30/4 Skola/Skola och Fritids stängt. (inläsningsdag)
*9/5 Skolans dag. Fritids stänger 15.00 dag före röd dag.
*11/5 (lovdag) 14/5-16/5 (Studiedagar) Skolan stängd med fritids har öppet. Länken till anmälan för dessa dagar och sommarlovet kommer fredag 20/4 på Schoolsoft och i nästa veckas veckobrev.
*8/6 Friluftsdag för alla på Mellangården.

12/6 Picknick på skolan för alla Plutos familjer.
*14/6 Skolavslutning.

 

Trevlig helg!

/Plutos pedagoger

 

 

 

 

6 kommentarer

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']