Venus veckobrev v.36

Hej alla elever och föräldrar i Venus!

Vi har haft en jättefin start på terminen och övergången mellan mellanstadiet och högstadiet verkar ha gått utan några större bekymmer. Det märks att det är en mycket trygg klass, eleverna tycker om varandra och är vana att ta hänsyn till och respektera varandra. Dessutom är eleverna mycket positiva, hjälpsamma och intresserade av att läsa sig saker, detta skapar bra förutsättningar!

Skolans treårsmål

Skolans nya treårsmål är att vi ska lära oss mer om hur hjärnan fungerar. Därför håller vi nu på i svenskan att lyssna på Anders Hansens sommarprat om hur ”en hjärna i osynk kan få oss att må dåligt” och vad vi kan göra för att må bättre. Vi har pratat en del om sömn och motion och hur det kan påverka vårt mentala mående. Eleverna håller också på att skriva varsitt brev (kanske blir du som får det?) om det som de uppfattade intressant, spännande eller viktigt i Hansens sommarprat. I brevet tränar vi på att skriva inledning, innehåll uppdelat i stycken och en avslutning. Vi tränar också på att använda referatmarkörer såsom: säger, tycker, menar, anser, påpekar osv. för att skilja på egna och andras tankar.

Venus tema

Vårt gemensamma tema för Venus den här terminen är: ”Hur du överlever en krissituation”. Detta tema genomsyrar svenska, SO och NO på lite olika sätt. I NO har eleverna under veckan fått koka överlevnadssoppa och i SO har de fått gå ut i naturen kring Lemshaga och identifierat sårbara platser. I svenskan kopplar vi naturligtvis ihop hur hjärnan påverkas av oro, ensamhet och sömnsvårigheter och hur det i sin tur kan leda till stressrelaterade hjärt-kärlsjukdomar. Det kanske inte låter så upplyftande men eleverna har varit mycket engagerade och berörda av ämnet. Givetvis har vi även pratat om vad man själv kan göra för att påverka sitt mående i positiv riktning.

Utvecklingssamtal

Snart drar utvecklingssamtalen igång och har ni inte bokat än gör det snarast! Eleverna kommer börja förbereda sina IUP.er (individuell utvecklingsplan) under nästa vecka. I sin IUP ska eleverna reflektera över den första tiden i Ladan, hur det går i ämnena, sina starka sidor och eventuella utvecklingsområden.  Om du som förälder har någon/några frågor inför samtalet, skriv gärna ner dem i ”Inför utvecklingssamtal” för vårdnadshavare på Schoolsoft, eller maila. Varmt välkomna!

Tekniska museet

Näst, nästa vecka åker vi till Tekniska museet (datum och tider finns på Schoolsoft). Så här skriver Tekniska om dagen:

Syftet med dagen är visa vilka otroliga möjligheter som finns för ingenjörer och vad ingenjörer gör för att bidra till en positiv framtidsutveckling. Vi kommer att visa upp spännande innovationer, arrangera prova-på aktiviteter och bjuda på spännande föreläsningar.

Eleverna kommer att träffa forskare och företag inom områden som forensisk teknik (kriminalteknik), framtidens mat, fysik, internet of things, matematik, rymden, hästsport, textil, ultraljud, självkörande bilar, robotar, solceller, medicin mm. Och de kommer att få möjlighet att prata med rymdkändisen Christer Fuglesang.

Här ligger en länk med info från Tekniska.

https://www.iva.se/tekniska

Trevlig helg!

/Team Venus

3 kommentarer

Kommenteringen är stängd.