Venus veckobrev v.42

Hej alla elever och föräldrar i Venus!

Det här veckobrevet handlar om mentorstimmen, klassråd, pluggkoden, ordningsregler, orientering och vad vi arbetar med på svensklektionerna.

Vad gjorde vi på mentorstimmen?

Under mentorstimmen den här veckan har vi haft klassråd. Ni elever tog upp frågor om maten, öppettider i caféet, busskuren, plastglasen i maten, äta eller inte äta på lektioner, sovstund mitt på dagen och att ni önskar fler klockor i Ladan.

Hur är maten i skolan?

Maten har under den senaste veckan blivit mycket bättre. Det märks stor skillnad och många av er äter lite bättre nu än tidigare. Men, fortsätt gärna att ta med extra smörgås eller något annat mellis till skolan.

Vad är Pluggkoden?

På mentorstimmen har vi börjat titta på en filmserie från UR som heter “Pluggkoden”. Den handlar om hur man kan bli bättre på att “plugga”. Man kan säga att programmet visar och förklarar hur man lär sig att lära. Programledarna på Pluggkoden menar att det finns flera faktorer som spelar in för om man ska lyckas med pluggandet eller inte. En av de allra viktigaste faktorerna är sömn. Det är så viktigt, så om man väljer mellan att sova en timme, eller plugga en timme, så ska man välja att sova! Det trodde ni inte va? (Inte vi lärare heller!) När man sover så menar programledarna på Pluggkoden att man frigör plats på sin hårddisk. Man frigör alltså plats i hjärnan för att kunna ta in kunskap. Enkelt förklarat, om det inte finns plats på hårddisken (man är för trött) så kan man inte lära sig något nytt. Så, vill ni lyckas i skolan, se till att sova tillräckligt mycket!

När ni väl pluggar, så är ett knep för att minnas det man ska lära (och inte ha lika kort minne som en guldfisk, som vi pratat om den här veckan) att tänka i bilder. Med det menar programledarna att man ska försöka se det man ska lära sig på sin inre tv, sin inre film. Det liknar lässtrategin “Illustratören” som just går ut på att försöka se det man läser i bilder.

Hur går det med Ladans ordningsregler?

I tidigare veckobrev har vi lärare tjatat och tjatat om Ladans ordningsregler. Nu, äntligen börjar de så smått sitta på plats. Vi märker att ni gör allt ni kan för att försöka följa reglerna och det uppskattar vi verkligen! Fortsätt så, tack!

Hur gick det på orienteringen?

I torsdags var det orientering. Ni elever i Venus var så entusiastiska, så glada och hade så kul. Ni kämpade hårt och visade ett fantastiskt gott samarbete, Jättekul tycker vi mentorer! Förutom detta så vill vi berömma er för att ni hade med er riktigt bra och matiga matsäckar. Bra mat i magen, bidrar till goda prestationer och höga resultat!

img_0005-or

Vad arbetar vi med på svensklektionerna?

På svensklektionerna arbetar vi med att lära oss viktiga begrepp för att kunna analysera språkliga drag.  Man kan jämföra detta med matematik, i matten har man ett språk för att beskriva vad man gör, det vill säga om man adderar, dividerar, räknar ut summan eller beräknar produkten. I svenskämnet man kan säga att vi lär oss ett språk för att beskriva språket. Det låter kanske krångligare än vad det egentligen är. Några av de ord och begrepp man behöver för att analysera en text är bland annat: berättarröst, motiv, tema, symboler, liknelser, metaforer, handling och tid. Den här veckan har vi haft fokus på liknelser. Vi har lärt oss “gamla vedertagna” liknelser som till exempel “Envis som en gammal get” eller “Lika som bär”, eller “Känna sig som det femte hjulet” eller “Falla som en fura”. Många av de liknelser som vi vuxna tar för givet, eller självklara, är inte alls lika självklara bland er ungdomar! (Något som vi föräldrar och mor/farföräldrar bör tänka på!)

På halvklasstimmarna i svenska så arbetar eleverna med att spela in egna filmer. Filmerna är kopplade till boken som vi läser. Jag måste säga att jag verkligen är imponerad av hur kreativa, påhittiga och ansvarstagande ni elever är. Det ska verkligen bli spännande att se hur filmerna blir när de blir färdiga!

img_0329 img_0332

img_0337 img_0341

OBS!!!

På måndag är det Livskunskap för Venus grön. Ni börjar kl.8.20 vid Ingarö kyrka. Lunch äter ni i skolan. Mia och Charlotta kommer att vara med er.

Trevlig helg!

/Mentorerna i Venus

 

 

 

 

 

 

3 kommentarer

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']