Venus veckobrev v.46

Hej alla elever och föräldrar i Venus!

Först hade vi sommar väldigt länge, sen kom plötsligt vintern och nu har vi höst! Förra onsdagen och torsdagen blev ju lite speciella dagar. Särskilt torsdagen då vi bara hade 12 st elever här och istället för riktiga lektioner så passade vi på att baka bullar. Stort tack Ann för all hjälp! Förra veckan så låg Lemshaga inbäddat i ett tjockt vitt täcke. Den här veckan har vi gröna gräsmattor och vattenpölar igen..vilka kontraster och vad snabbt vädret växlar!

img_0450 sgvinterimg_0467

img_0439

Vad arbetar vi med på svensklektionerna?

I svenskan håller vi på att lära oss hur man skriver ett referat. Vi övar på på att självständigt läsa långa texter, sammanfatta det viktigaste, använda referatmarkörer skriva källhänvisningar på ett korrekt sätt.

img_0460img_0424

När man läser en längre text är det bra att stryka under viktiga ord, så kallade nyckelord. Med hjälp av nyckelorden skriver man sedan en sammanfattning. Därefter skriver man in referatmarkörer och gör en tydlig källhänvisning. Källhänvisningen ska finnas i referatets inledning.

Extralärare?

På bilden bredvid ser ni vår extralärare i svenska som är med oss på vissa lektioner. Hen träffar man säkrast på tisdagar, varannan vecka.

img_0457img_0454

 

Varför skriver vi tillsammans?

När vi skriver tillsammans övar vi på meningsbyggnad och styckeindelning. Vi suddar, rättar och ändrar tillsammans. Den här veckan har ni elever haft med er egna artiklar och självständigt skrivit referat. Ni har fått träna på att skilja på egna och andras tankar, att vara tydliga med vem som sagt eller skrivit vad, och att synliggöra detta i ett referat. I referatet skulle ni vara tydliga med källhänvisning, referatmarkörer och citat.

 

Här kommer några (obearbetade) exempel på elevernas referat:

Referat

I en artiken i DN  den 13 november på en söndag skriver Julia Sandsten Vikberg “Svenska tonåringar läxar upp nasa” hon intervjuvar Carl Norden och Simon Petterson Fors dem som “läxade” upp Nasa.

“Det var gymnasieelever  Carl Norden och Simon Petterson Fors” som går på som tyckte att Nasas mått på deras “aerodynamiken hos modellraken reagera de”. Simon och Carl tyckte att Nasas siffra lät orimlig för aerodynamiken hos modellraketen dem visste om aerodynamik för att dem har läst mycket om det. Dem tyckte att det var något som inte stämde. Dem börja undersöka noggrannare. Dem skulle göra också ett gymnasieprojekt för att dem läste sista året på deras gymnasium skriver journalisten Julia Sandsten Vikberg

I artiken skriver Julia Sandsten Vikberg att Carl och Simon vann inte tävlingen men dem tog hem en annan seger. “En domare i tävlingen representant från Nasa och tyckte också att siffran lät orimligt hög”. Så han gav oss en mejladress säger Carl Norden som var en av dem som kom på att Nasas siffra stämde inte.

Julia Sandsten Vikberg försöker få fram att tonåringarna skapade eget mätinstrument för att kunna mäta aerodynamiken. Dem spendera nästan 500 hundra timmar på detta projekt. Dem försökte och försökte. Dem kom fram till att värdet för modellraketen är inte större än 0,33. Då visste dem att Nasas siffra stämde inte.

 

Ett elevexempel till. (Oredigerat och inte rättat)

REFERAT

I artikeln “lägenheten som kan skifta form” som skrevs i Nacka Värmdö Posten, tisdagen 25 oktober 2016 av Hanna Reinholdsson förklarar hon hur man kan med ett knapptryck ändra ett rum till ett annat.

Hanna Reinholdsson skriver om att många människor behöver bo på mindre yta en vad dom egentligen skulle vilja bo på för att alla olika upptrissade kvadratmeterpriser. I många år så har de jobbat med att ta fram något som kallas för “flexibla lägenheter” som vill förenkla vardagen för människor. Med ett enkelt knapptryck så ändras vardagsrummet snabbt till ett litet sovrum. Sängen fälls ner från en vägg, kuddar plockas ut från ett skåp. Väggarna ska byggas i olika små lägenheter. Hanna menar att det kan vara bra för dom som har barnen varannan vecka och inte behöver så stort hus.

I sovrummet finns det en till flyttbar vägg, inte för att skapa ett till sovrum men en sak som många tycker är för dyrt med, tycker Reinholdsson. En walk in closet, men på den flyttbara väggen så helt plötsligt blir det en sådan som många har önskat om.

Strömavbrott? Stå där och inte ha något sovrum. Inga problem, “det finns en vev man kan använda om strömmen går” säger Hanna Reinholdsson

Många människor som vill möblera om i sitt hus eller lägenhet men kan kanske inte göra det fullt ut. Eluttagen är i vägen för många möbler mm. Hanna menar att det inte är några problem, eluttagen i denna lägenhet är nämligen flyttbara. Det finns nämligen skenor i rummen som eluttagen sätts fast i eller tas bort i från, av ett knapptryck.

 

Besök av Maria Dufva, tisdag kl.14-14.45

http://www.mariadufva.se

På tisdag nästa vecka kommer båda grupperna få besök av Maria Dufva. Hon kommer mellan kl.14-14.45 och kommer att prata med båda klasserna samtidigt. Maria Dufva utbildar barn och vuxna om vad barnen möter och kan utsättas för på nätet: chattar, spel och sociala medier. Vi ser fram emot besöket!

press forelasningar_nyblogg_test

Trevlig helg!

/Mentorerna i Venus

 

 

 

3 kommentarer

Kommenteringen är stängd.

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']