Venus veckobrev v.47

Hej allesammans!

Normer & värden – mentorstiden

Klassresan har vi i fokus just nu och det är mycket aktivitet och tankar runt denna. Vi siktar mot att ha några förslag att jobba vidare med i början på nästa termin och sedan kan dessa undersökas noggrannare.

Oavsett mål behövs kapital! Första gruppen av elever är nu igång för att dra igång första insamlingen. Men elev x hunnit före med ett eget initiativ till att dra in pengar. Tynningö-julmarknad kommer nu få besök av några i klasserna som ska sälja återanvända leksaker! Detta blev ett uppskattat initiativ. Nu gäller det att alla är med och bidrar med prylar, helst inslagna (men med möjlighet att se vad det är).

SO
Många saker händer just nu i vårt arbete runt flyktingar och fattigdom i världen. Vi har haft gemensamma analyser (se bilden) kring hur stora

fenomen som Migration, urbanisering hänger samman med andra fenomen som slumområden, fattigdom och ohälsa.

Allt jobb har varit ett sätt förbereda oss på  de besök vi ska få av olika experter.

Därför var det roligt när vi nu i veckan hälsade vår första gäst välkommen! Christer från Röda korset lyckades trots snökaos ta sig till oss. Med sina många uppdrag i en lång rad länder tog han oss med in i jobbet som hjälparbetare. Vi fick se och höra om olika platser där Röda korset gjort viktiga insatser för att hjälpa människor i mycket svåra situationer. Det var ingen tvekan om att vi hade en hjälte på plats!

Vi jobbar med att samla på oss viktiga kunskaper om de organisationer vi möter för att kunna presentera alla för andra människor och sprida kunskaperna vidare.  Därför var det kul att Christer kunde ställa upp på intervju. Här kom  det en lång rad frågor som vi kommer kunna ta del av när vi satt samman vår utställning omkring det vi jobbar med.

Vi förbereder oss nu för kommande besök och på tisdag nästa vecka träffar vi Clowner utan gränser. De ska hålla workshop med oss!

På torsdag välkomnar vi sedan våra nästa gäster och då får vi chansen att få en annan bild av Afrika. På plats då kommer vi träffa en expert på näringslivet i Afrika som delar med sig av framstegen som sker, men även de utmaningar som finns i olika länder.
Under denna eftermiddag “landar vi” också i Värmdö. Vi välkomnar en av initiativtagarna till “Välkommen till Värmdö”. Här får vi hjälp att se vad det innebär att komma till Sverige som nyanländ och vad det innebär att jobba med att stötta dessa människor.

Museidagen – elevernas val – onsdag

Man skulle kunna tro att veckan var full med intressanta saker men vi har faktiskt en onsdag då eleverna har fått välja vilket museum de velat åka till.

Här kommer det som gäller de olika besöken (varje elev har valt ett):

Tekniska museet:
Samling: 8.45 vi Delselius i Gustavsberg.
Tillbaka:ca 14-14.30 I Gustavsberg, elever kan ta egen buss från Slussen
Medtag: matsäck

Naturhistoriska museet & Cosmonova:
Samling: 8.00 vi Delselius i Gustavsberg.
Tillbaka:ca 14 I Gustavsberg, elever kan ta egen buss från Slussen
Medtag: matsäck


Afro vadå

Vi kan inte avsluta veckan sämre vi startat den! Därför är vi glada att välkomna Circonova välkomna på fredag. Vi ska få en workshop på temat afrofobi. Tanken är att vi ska bli mer medvetna och ha större möjligheter att agera för att hindra denna form av racism! Detta sker under skoltid för båda klasserna.

Nya skåpen

De är på plats och nu kan man ha sina saker samlade (om man har tänkt till lite). Viktigt nu är att låsen kommer på plats. Kan vara klokt att tänka till om man ska göra inköp av jackor eller dylikt så de kan få plats i skåpet:)

Ha en fantastisk helg allesammans!

/Venusteamet 

 

[stc-subscribe category_in='Lemshaga']