Ansvarig/Ansvariga: Marie Moberg
När, under vilka veckor? V.36-43, Uppdragen V.45-50
Vad?
Frågeställning (och följdfrågor):
Vad behöver vi ta reda på för att skapa deckare? Vilka ingredienser ska finnas med?
Förankring i kursplanens syfte – Förmågor vi utvecklar i detta projekt:
Genom valet av genre vill jag stimulera deras lust till att läsa och att skriva egna texter. Eleverna ska ges möjlighet att utveckla förmågan att skapa och bearbeta texter, enskilt och tillsammans med andra.
Eleverna ska ges möjlighet att möta olika slags texter. Undervisningen bidrar till att stärka elevernas medvetenhet om och tilltro till den egna språkliga och kommunikativa förmågan.’
utveckla sin förmåga att:
formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
- läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,
- urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och
Centralt innehåll från kursplanen med en förklaring som eleverna ska förstå:
- Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll.
- Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord och bild samspelar.
- Handstil och att skriva på dator.
- Språkets struktur med stor och liten bokstav, punkt, frågetecken och utropstecken samt stavningsregler för vanligt förekommande ord i elevnära texter.
- Att lyssna och återberätta i olika samtalssituationer.
- Muntliga presentationer och muntligt berättande om vardagsnära ämnen för olika mottagare. Bilder och andra hjälpmedel som kan stödja presentationer.
- Berättande texters budskap, uppbyggnad och innehåll. Hur en berättande text kan organiseras med inledning, händelseförlopp och avslutning samt litterära personbeskrivningar.
- Några skönlitterära barnboksförfattare och illustratörer.
- Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel att skriva ned något man talat om.
Kunskapskrav, aktuella delar av matrisen
Eleven kan läsa bekanta och elevnära texter med flyt genom att använda lässtrategier på ett i huvudsak fungerande sätt. Genom att kommentera och återge några för eleven viktiga delar av innehållet på ett enkelt sätt visar eleven grundläggande läsförståelse. Dessutom kan eleven föra enkla resonemang om tydligt framträdande budskap i texterna och relatera detta till egna erfarenheter.
Hur?
Hur ska vi arbeta?
Vi läser texten om Sally Smart. Med lässtrategiernas hjälp tränar vi läsförståelsen. Vi får olika uppdrag som ska lösas. Vi lär oss nya ord. Vi har samlingar och samtalar om texterna och våra uppdrag.VI samlar alla våra arbeten i en bok som vi själva skapar.
Hur ska vi redovisa och hur kommer bedömningen att ske?
Vi redovisar genom att vara aktiv i samtalen. Vi skapar våra Detektivböcker där vi samlar allt vårt material. Vi skapar texter som både lärare och elever resonerar på.
Tidsplan, när ska vi göra vad?:
V.36-37
Vi läser de två första kapitlen i “Detektivbyrån”. Vi samtalar om handlingen genom att ställa frågor och återberätta händelser. Vi skapar oss inre bilder av det lästa och ritar bilder till texten. Vi lär oss nya ord som är obekanta för oss och som finns med i texten.
Vilka utomstående kan berika/gagnas av projektet?
Vi kollar om det är någon annan klass på skoan som arbetar med deckargenre. Vi tar kontakt med biblioteket för ett besök med boksamtal.
Varför?
Sammanhang och aktualitet (hur kopplas projektet till vad eleverna gjort tidigare, till deras liv och till samhället omkring oss och det som sker där):
Vi fortsätter använda lässtrategierna för att fortsätta utveckla elevernas läsförståelse. Eleverna möter olika bokgenre och deckare är något som många väljer. Det finns mycket ny litteratur i denna genre för yngre läsare.
Övergripande mål från LGR11 2.2:
kan använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt,