Mars v.42

Hej alla underbara Marsipaner!

Vi närmar oss höstlovet och är redan halvvägs in på terminen. Tiden går fort när man har roligt 🙂 Höstmörkret är här och ni vet nu huuuur viktigt det är att äta rätt så att ni får alla vitaminer och näringsämnen som era kroppar behöver. Det här kan ni när ni lärt er hur kroppen, skelettet och organen fungerar… 😉 Se också till att andas in all friskluft ni kan få och fånga alla soltimmar ni hinner få! Nästa vecka kör vi all in ända in i kaklet innan vi tar en veckas ledighet. So stay strong!

 

I måndags hade vi ett stormöte för att gå igenom fotbollsreglerna. Vi förklarade vidden av att man måste respektera domarna och därefter delade vi ut gröna kort till alla spelare. Fortsätt gärna prata hemma också hur man ska bete sig på plan och hur man kan visa respekt till en domare och sina medspelare.

 

VI har redan kört detta upplägg i en vecka och barnen har skött sig bra. Vissa raster händer mer eller mindre incidenter på planen och mot domaren, men det underbara är att barnen verkligen försökt och de visar respekt för varandra. Vi ser att det är en process mot det bättre. Det är vi glada för.

 

Fredagskluringen: Varför är färgglada godisar så lockande för ögon och hjärna?

 

Fokus denna vecka:  Dopamin hormon och nervsystem

Vi arbetar vidare med vårt stora NO projekt om kropp och hälsa. Vi har bland annat pratat om hur nervsystemet fungerar tillsammans med kroppen. I tisdags hade vi den fantastiska möjligheten att få en av er föräldrar till skolan och berättade om dopamin hormonet och hur det fungerar samt påverkar våra hjärnor. Ulrika pratade om mobiltelefoner, godis VS frukt och vad hälsa är. Hon berättade om hur vi skapar oss vissa beteenden och hur dessa beteenden är kopplade till dopaminhormonet. Men också vad som sker när dopamin utsöndras, exempelvis att det är det som gör att vi blir beroende av mobilen och sociala medier. Väldigt intressant och lärorikt! Eleverna var så duktiga att sitta och lyssna och hade tyckt att det hade varit inspirerande. Vi hade en lång diskussion dagen efter om hur allting i kroppen påverkar varandra. Tack Ulrika!

I slutet av veckan pratade vi om huden och vad huden har för betydelse för oss. Det är mycket intressant om kroppen man inte alltid tänker på. Iallafall är det något vi bär på varje dag men inte vet så mycket om alla gånger. Här gör eleverna ett litet känseltest på varandra. Seriöst arbete bara värre 🙂

Nästa vecka kommer vi komma in på näringslära och kost. På måndag kommer det upp information på Schoolsoft där eleverna kommer få en läxa att utföra en kostdagbok hemma under några dagar. Mer info ser ni nästa vecka!

Övrig information:

Matteprov 

Nu är det dags för femmans första matteprov 🙂 Vi kommer att köra matteprov torsdagen 8/11, vecka 45 (veckan efter höstlovet).

Detta matteprov kommer att gå till på lite annorlunda sätt än vad vi tidigare gjort. Först och främst kommer du ha en egen nummer (som är din identitet) då du skriver provet. Den fungerar bara för dig och ingen annan. När vi sedan är klara med matteprovet ska vi få rätta varandras matteprov! Vi ska ge varandra kamratrespons, fast på ett anonymt prov eftersom du inte vet vems du rättar. När vi rättar och ger respons är det viktigt att vi ger konkret feedback. Med det menas att vi ska kunna hjälpa kompisen att komma fram till rätt svar om hen skrivit fel eller tänkt fel. Vi ska stärka varandra inte stjälpa varandra! Det kommer jag berätta mer om sedan när vi väl är i den fasen.

Men själva matteprovet kommer iallafall se ut på följande sätt….

  1. Du kommer att få några uppgifter där du ska besvara enbart med svar och eventuellt enhet.
  2. Därefter kommer matteprovet innehålla någon uppgift från varje räknesätt vi jobbat med, där du ska visa hur du räknar och hur du tänker genom att använda olika metoder.

I bifogad mapp på Schoolsoft eller här nedan kommer du även finna några papper med övningsuppgifter inför provet. Du behöver inte skriva ut dessa papper. Du kan räkna på kladdpapper hemma om du vill, eftersom det inte är något du behöver lämna in till mig. I marginalen till höger finner du facit på uppgifterna. Öva annars gärna i ditt eget mattehäfte där du kan läsa och titta på uppgifter vi hittills gjort eftersom det är allt det du egentligen kommer behöva till matteprovet!

Se till att öva på följande moment:

– Räknemetoder för addition, subtraktion, multiplikation och division.

– Titta på dina papper ”sammanfattningar för de olika räknesätten”.

– Multiplikationstabellerna 1-10 (öva på din app ”lär dig multiplikationstabelen”)

– Multiplikation med tal som slutar på 0

– Kort division

– Bråkform och decimalform

– Räkna med bråkform och decimalfom

 

Begrepp att öva in och förstå:

  1. Summa
  2. Differens
  3. Faktor -produkt
  4. Täljare, nämnare, divisionsstreck, kvot
  5. Siffrornas platsvärde (en hel, ental, tiotal, decimaltal, tiondel, hundradel…)
  6. Bråkform
  7. Decimalform

Addition och subtraktion med decimaltal

Bråkform och decimalform

Bråktal andel skuggad

Division med 0 tal

Multiplikation med decimalta

Multiplikation med tal som slutar på 0

Räkna med decimaltal

Sammanfattning repetition på allt

Hälsningar från Gottis:

 

Vecka 43 går vi in på våra idrottslektioner. Då behöver man se över sina kläder och gympaskor. Utelektioner kan det bli igen då vi förhoppningsvis får snö och is men då kommer information om detta.

Ha nu en härlig helg och UT OCH NJUT!!!

Gympahälsningar Gottis

Kommande datum:

V. 43.  

Idrott – Inomhus

V. 44 Höstlov

Torsdagen 8/11 – matematikprov (Se Schoolsoft för vidare information och övningar)

 

Ha en underbar helg,

Bästa hälsningar från oss pedagoger i Mars genom Maria

5 kommentarer

Kommenteringen är stängd.