Saturnus veckobrev v.19

Hej alla härliga Saturnusfamiljer!

 

Tack alla föräldrar, syskon, mor- och farföräldrar för ert besök på Skolans dag. Hos oss i Saturnus fick ni en inblick i vårt arbete “Tema världen”. Eleverna genomförde återigen sina presentationer och som ni säkert förstår var de lite extra nervösa då det var fler som ville ta del av deras presentationerna. Utöver det fick ni måla er favoritflagga samt prova på era kunskaper i vår tipspromenad om världen. Det blev en lyckad eftermiddag där våra elever fick känna sig extra stolta.

 

      

    

 

Kunskaper

 

Forntiden

Denna vecka har vi tittat på de två sista avsnitten av “Arkeologens dotter”. Serien avslutades under tidsperioden Järnåldern. Serien var uppskattad av eleverna och jag tror att flera kommer att titta på den en än gång. För att vidga våra kunskaper ytterligare, i denna tidsperiod, läste vi i vår SO-bok och besvarade frågor i ämnet. För att få en ytterligare känsla fick eleverna skriva en runsten genom att använda forntida alfabetet Futharken. Det blev väldigt fina bilder! Några elever passade även på att göra forntida rep under rasten.

 

   

   

 

Singma – Programmering

Idag fredag har vi påbörjat vårt näst sista kapitlet i vår mattebok, Programmering. I lektionen 1 fick eleverna i uppgift att programmera stegvisa instruktioner, “Att göra en hamburgare”. Utöver det skulle de följa samt skriva en instruktion. De fick även genomföra en aktivitet där de skulle rita en bild för att sedan ge kompisen stegvisa instruktioner att rita av bilden. Blev de likadana? Nej, det blev väldigt olika. Det är viktigt att tänka på hur instruktionerna ges.

 

Lektionens mål:

 

 • Att kunna ge tydliga instruktioner
 • Att kunna följa en stegvis instruktion.
 • Att kunna skriva kod i rätt ordning med stegvisa instruktioner.

 

Friluftsliv

Under veckans friluftsliv pratade vi om skillnaden mellan näringskedja och näringsväv. Vi såg en kort film som ämnet och vi ritade hur olika näringskedjor och näringsvävar kunde se ut. Vi pratade om begreppen producent, konsument och toppkonsument och skillnaden mellan dem. Eleverna fick därefter göra sin egen näringspyramid. Som avslut gick vi till idrottshallen och lekte några olika lekar, amöbakull och fladdermusen och björnen (där fladdermusen var lägst och björnen högst i näringskedjan) m.fl.

 

   

 

   

   

 

Normer och värden

Under fredagen kom Ludwig, vår tidigare praktikant i klassen, och hans två klasskompisar på besök. De har arbetat med normer och värden och deras examinationsuppgift var att hålla en presentation för våra elever. Det blev en bra lektion där eleverna fick fundera och diskutera utifrån begreppen. Som avslut på presentationen fick de skriva vad normer och värden betydde för dem. De fick såklart även skriva en bedömning av deras presentation, “Två stjärnor och en önskan”.  

 

     

 

Hem och skola

 

Läxa

 • “Nyckeln till skatten” s.55 – Återberätta texten om “Mopedringen” för någon i din familj.
 • “Språknycklar” s.28 – Läs en berättelse  och fyll i berättelsekartan (karaktärer, miljö, problem och lösning).
 • Boken ska vara tillbaka i skolan på tisdag!

 

Information inför vecka v.20:

Måndag: Studiedag – fritids öppet

Tisdag:

Onsdag: Idrott utomhus. Fritids stänger kl.15.

Torsdag:

Fredag:

 

Kommande händelser:

 • 15/5 Fritids/klubben stänger kl.15.00 pga utvärderingskväll.
 • 20-21/5 Samrättningsdagar NP; Skolan stängd, Fritids/klubben öppet.
 • 29/5 Denna dag får vi besök av de nya klasskompisarna inför Jupiter. De nya eleverna kommer kl.8.30 och stannar fram till kl.12. Denna dag har vi olika stationer med aktiviteter och vi kommer att äta lunch tillsammans. Vi ser fram emot en rolig dag där både de nya och gamla eleverna ges chans att lära känna varandra.  
 • 29/5  Fritids stänger kl.15.00.
 • 30/5  Kristihimmelsfärd; Skolan och Fritids/klubben stängt pga röd dag.
 • 31/5 Klämdag; Skolan stängt, Fritids/klubben öppet.
 • 5/6 Stänger fritids/klubben 15.00.
 • 6/6 Nationaldagen; Skolan och Fritids/klubben stängt pga röd dag.
 • 7/6 Planeringsdag; Skolan och Fritids/klubben stängt.
 • 13/6 Skolavslutning fm, Fritids/klubben öppet.

 

Vi önskar er alla en härlig helg!

 

Ingela, Camilla, Pernilla och Nils

 

En kommentar

Kommenteringen är stängd.